Eurozone boekt eerste dubbelcijferige inflatie ooit – Nederland komt uit op 17,1%, tegen minder dan 14% in augustus

eurozone-boekt-eerste-dubbelcijferige-inflatie-ooit-–-nederland-komt-uit-op-17,1%,-tegen-minder-dan-14%-in-augustus

30-09-22 02:01:00,

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in september met 10% op jaarbasis enorm gestegen, een nieuwe recordhoogte die de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt om het monetaire beleid agressief aan te scherpen, bericht RT.

De inflatie in de hele eurozone steeg van 9,1% in augustus, zo bleek vrijdag uit gegevens van Eurostat, waarmee de mediane prognose van 9,7% werd overtroffen en de vijfde maand op rij waarin de prijsstijging de prognoses van analisten overtrof.

De inflatie wordt nog steeds gevoed door de stijgende voedsel- en energiekosten. De energieprijzen, die in september op jaarbasis met 41% stegen, waren de belangrijkste oorzaak van de stijgende inflatie in de 19 landen die de euro gebruiken. Ondertussen stegen de prijzen voor onbewerkte voedingsmiddelen met 13%.

Exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen steeg de inflatie nog steeds van 5,5% in augustus naar 6,1%, terwijl een nog engere maatstaf die ook alcohol en tabak uitsluit, steeg van 4,3% naar 4,8%.

Estland, Litouwen en Letland registreerden alle een inflatie van meer dan 22%. Het cijfer voor Nederland kwam uit op 17,1%, tegen minder dan 14% in augustus. Slowakije behoorde met 13,6% ook tot de groep met meer dan gemiddelde prijsstijgingen.

Eerder deze week meldde Duitsland een jaar-op-jaar inflatiegroei van 10,9% in september, tegen 8,8% in de voorgaande maand. Ook de stijgende voedsel- en energieprijzen waren de boosdoener van de stijging.

De zorgwekkende inflatiecijfers maken de behoefte aan meer renteverhogingen nog groter, zelfs na de agressieve maatregelen van de ECB in juli en september. Na de inflatiecijfers van vandaag zal de roep om een nieuwe grote stap tijdens de volgende ECB-vergadering op 27 oktober waarschijnlijk luider worden.

Beleggers zien de depositorente van 0,75% nu stijgen tot ongeveer 2% tegen het einde van het jaar en vervolgens tot ongeveer 3% in het voorjaar, alvorens af te vlakken.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven. OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Van de Zwarte Zee tot de oostelijke Middellandse Zee, por de Russische Beer niet

Lees meer over:  » Lees verder

%d bloggers liken dit: