Na aanslag op Nord Stream-pijpleidingen: Volgen drone-aanvallen op tankers voor vloeibaar gas?

na-aanslag-op-nord-stream-pijpleidingen:-volgen-drone-aanvallen-op-tankers-voor-vloeibaar-gas?

30-09-22 05:01:00, Foto: Tanker met vloeibaar gas © sakhmedia / freepik Na de aanvallen op de twee Nord Stream-pijpleidingen, die naar verluidt werden gepleegd door krachten die loyaal zijn aan Oekraïne, zou Rusland zich kunnen wreken met onorthodoxe methoden. Drone-aanvallen op LNG-tankers zijn een duidelijke mogelijkheid, bericht Report24.news.

De recente aanval op de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen is volgens de “cui bono”-regel hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd door krachten die Oekraïne steunen in zijn strijd tegen Rusland. Zowel aanvallen via een onderzeeboot als via marineduikers zijn denkbaar. Hoewel toppolitici in de EU Rusland hiervan de schuld proberen te geven, heeft Moskou er absoluut geen baat bij de twee aardgaspijpleidingen te beschadigen. Het is veel waarschijnlijker dat bijvoorbeeld de USS Kearnage van de Amerikaanse vloot de explosieven heeft geplaatst met getimede ontstekers, of dat Oekraïense (of Poolse) speciale eenheden een overeenkomstige operatie hebben uitgevoerd.

Nu meldt de Britse krant “Daily Mail” dat er “mysterieuze drones” zijn gesignaleerd in de buurt van Noorse olie- en gasproductieplatforms. De Noorse autoriteit voor olieveiligheid waarschuwt al dat deze drones “zorgelijke aanvallen” op kritieke infrastructuur kunnen uitvoeren – bijvoorbeeld door in een “zelfmoordmissie” neer te dalen op een van de platforms. Volgens het rapport hebben drones ten minste zes offshore-platforms van de Noorse energiereus Equinor omcirkeld, waarbij ze tot op 500 meter van de veiligheidsperimeter kwamen. Eén drone vloog tot op 50 meter van het Heidrun-platform in de Noorse Zee.

Aangezien de Europese gasleveringen in feite afhankelijk zijn van de LNG-tankers, zouden deze wel eens het doelwit kunnen zijn van Russische vergelding. De Amerikaanse minister van Energie, Jennifer Granholm, heeft de EU-landen opgeroepen om op zijn minst de beveiliging van energiefaciliteiten, waaronder LNG-tankers met bestemming Europa, te verbeteren. De tankers zijn immers in feite “drijvende Hindenburgs” – één welgemikt schot en de tankers worden in een enorme vuurbal uiteengeblazen. Een verslag uit Malta beschrijft een dergelijke explosie als met de kracht van “50 atoombommen”.

Maar wat als de CIA bijvoorbeeld zo’n LNG-tanker opblaast in een “valse vlag”-operatie en vervolgens beweert dat Moskou erachter zat? Aangezien de beweringen van de Amerikaanse inlichtingendiensten (die echter ook tot taak hebben desinformatie te verspreiden) gemakkelijk voor waar worden aangenomen, zou het voor het Kremlin vrijwel onmogelijk zijn eigen onschuld te bewijzen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: