Redactionele aanbeveling: – Nord Stream opgeblazen: waarschijnlijk de domste propaganda aller tijden – Anti-Spiegel

nord-stream-opgeblazen:-waarschijnlijk-de-domste-propaganda-aller-tijden

30-09-22 07: 08: 00,

De Nord Stream pijpleidingen zijn opgeblazen en de westerse media ensceneren wat waarschijnlijk de domste propaganda actie ooit is.

Nadat de Nord Stream pijpleidingen blijkbaar zijn opgeblazen, begint de zoektocht naar de dader. De westerse media beginnen de domste propaganda-actie ooit door een paar dagen lang te doen alsof de zoektocht naar de dader een open einde heeft. In werkelijkheid kan men al duidelijk zien dat ze Rusland de schuld willen geven. De VS wordt niet eens genoemd als mogelijke schuldige. Zelfs een basisschoolleerling begrijpt hoe dom dit is.

En om maar meteen duidelijk te zijn: reparatie van de pijpleidingen moet onmogelijk zijn, want de pijpen zullen nu vollopen met zout water en gaan roesten. Een reparatie zou alleen mogelijk zijn, althans in theorie, als die onmiddellijk zou beginnen. Dit is echter niet te verwachten. De pijpleidingen zijn dus dood.

De USS Kearsarge

De media doet alsof Rusland de aanval op de pijpleidingen heeft georganiseerd. De VS worden door de media in hun “zoektocht naar schuldigen” niet eens genoemd als mogelijke dader van de explosies, maar het is toch wel interessant dat de USS Kearsarge, een amfibisch aanvalsschip van de Wasp-klasse van de Amerikaanse marine, al maanden in het gebied opereert. Ongebruikelijk is dat de Engelse Wikipedia hierover uitvoerig bericht met een groot aantal bronnen:

“On 13. In mei 2022 nam de Kearsarge deel aan een PASSEX-training met de Finse en Zweedse marine in de noordelijke Oostzee. Vom 17. bis 23. In mei nam de Kearsarge met zijn amfibische parate groep deel aan de NAVO-wachtactiviteit Neptune Shield 2022. Am 27. In mei meerde de Kearsarge aan in Tallinn, Estland, voor de oefening BALTOPS 22. Op 2 juni kwam ze aan in Stockholm, Zweden. Am 20. Augustus kwam ze aan in Klaipėda, Litouwen.”

Bovendien bracht de Kearsarge 23. September Amerikaanse mariniers van de 2nd Marine Logistics Group naar Finland, waar ze deelnamen aan de manoeuvre Freezing Winds 22. De Kearsarge is onder meer gespecialiseerd in gevechtszwemoperaties en andere onderwateroperaties. En dit schip vaart al maanden rond in de Baltische Zee, onopgemerkt door de Duitse media, ook in de buurt van de Nord Stream pijpleidingen.

Het feit dat de NAVO enkele weken geleden nog het gebruik van “onbemande maritieme systemen voor de kust van Portugal heeft geoefend, die “boven het water, op het water en onder het water” kunnen worden ingezet is zeker toeval. De manoeuvre eindigde op 22. September.

Of de systemen werden vervolgens per vliegtuig naar Finland gebracht en geladen op de Kearsarge, die daar aanmeerde op 23. September? Ik zou die vraag aan de NAVO stellen als ik journalist was bij de Duitse media, maar de “kwaliteitsmedia” vinden deze vraag niet interessant genoeg om hun lezers hierover te informeren, of zelfs om navraag te doen bij de NAVO.

Russische schepen?

De explosies bij de Nord Stream pijpleidingen vonden plaats slechts drie dagen nadat de Kearsarge Helsinki bezocht. Waar was de Kearsarge op dat moment? Dat is ook een interessante vraag.

Het hoeft echter niet per se de Kearsarge te zijn die bij de explosies betrokken is. De systemen die in Portugal werden getest hadden al maanden op NAVO-schepen in de Oostzee kunnen liggen en hadden met de opgedane ervaring voor de kust van Portugal kunnen worden ingezet.

Er zijn veel Amerikaanse oorlogsschepen in de Oostzee, waarom vraagt geen enkele journalist welke NAVO-schepen (inclusief onderzeeërs) daar waren op het moment van de explosies, of in de dagen daarvoor?

De vraag is ook interessant in verband met een mogelijk Russisch daderschap, want als zou blijken (en dat is aan te nemen) dat er veel NAVO-schepen in het gebied waren, dan zouden zij alle Russische oorlogsschepen (inclusief onderzeeërs) in het gebied hebben gelokaliseerd.

Daarom herhaal ik de vraag: Hoeveel en welke NAVO-schepen waren er ten tijde van de explosies, of in de dagen daarvoor? En om een mogelijke Russische dader te verduidelijken, moet men ook een tweede vraag stellen: Welke Russische schepen (en onderzeeërs) hebben de NAVO-schepen daar gelokaliseerd op het moment van de explosies, of in de dagen daarvoor?

Deze vragen worden echter niet gesteld door de Duitse “kwaliteitsmedia”.

Het belang van Rusland

De Duitse media en politici schrijven Rusland een belang toe bij de vernietiging van de pijpleidingen. Maar waarom zou Rusland de pijpleidingen vernietigen, die miljarden kosten en Rusland nog meer miljarden moeten opleveren? Vooral omdat Rusland gewoon de gaskraan zou kunnen dichtdraaien en de gasstroom zou kunnen onderbreken zonder de miljarden kostende pijpleidingen op te blazen?

De reden die het Westen geeft is dat Rusland zijn gas gebruikt als politiek wapen en pressiemiddel. Rusland heeft dat nooit gedaan, maar laten we aannemen dat Rusland dat zou willen doen. Dan zou het behoorlijk dom zijn om de pijpleidingen te vernietigen. Het zou verstandiger zijn om de kraan dicht te draaien en te wachten tot de EU (of Duitsland) kruipend om gasleveranties komt smeken. Dan zou Rusland voorwaarden kunnen stellen aan de gasleveringen. Maar als Rusland de pijpleidingen vernietigt, zou het de invloed wegnemen die het beweert te willen gebruiken. Is dat logisch?

De Noors-Poolse pijpleiding

Toevallig werd op de dag dat de pijpleidingen werden opgeblazen, de nieuwe pijpleiding in gebruik genomen om Polen via Denemarken van gas uit Noorwegen te voorzien.

Polen had reeds de Yamal-Europe pijpleiding, die Russisch gas via Wit-Rusland naar Polen en Europa bracht, rond de jaarwisseling effectief afgesloten en later de pijpleidingen van Gazprom in Polen genationaliseerd. Sindsdien is er natuurlijk geen Russisch gas meer naar Polen gevloeid. Als Rusland druk had willen uitoefenen, had het de Noors-Poolse pijpleiding moeten opblazen om Polen onder druk te zetten de gasdoorvoer via Wit-Rusland te hervatten. Nu kan Polen echter gas krijgen uit Noorwegen en het zelfs doorverkopen aan Duitsland omdat Duitsland niet langer zijn eigen toegang tot pijplijngas heeft.

Natuurlijk kun je denken dat Poetin het gebroed van het kwaad in eigen persoon is, maar niemand denkt dat hij dom is. Waarom zou Rusland de Nord Stream pijpleidingen opblazen en zo Polen in de kaart spelen, en tegelijkertijd zijn eigen mogelijkheden om gas te verkopen vernietigen (of het als pressiemiddel gebruiken, voor mijn part)?

Voeg daarbij het feit dat de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken en Parlementslid Radosław Sikorski op 27. In september, een dag na de explosies, stuurde hij een tweet waarin hij de VS bedankte voor het vernietigen van de pijpleidingen. Hij vergezelde de tweet met een foto van de plaats van het ongeluk, de hashtag #Nordstream en een citaat van de Amerikaanse president Joe Biden van 7 februari, toen Biden zei dat de VS Nord Stream 2 zouden tegenhouden als Russische troepen de Oekraïense grens zouden oversteken. Sikorski verwijderde de tweet op 9 september.

Op 7 februari was er de volgende dialoog tussen Biden en een journalist, waarnaar Sikorski verwees:

De belangen van de VS

Dat de VS tegen Russische gaspijpleidingen naar Europa in het algemeen en Nord Stream 2 in het bijzonder zijn, is nooit een geheim geweest. De VS hebben dit openlijk verklaard en ook sancties opgelegd tegen de bouw van Nord Stream 2. Zelfs in de Sovjettijd probeerden de VS alle pijpleidingprojecten tussen de Sovjet-Unie en Europa, met name tussen de Sovjet-Unie en Duitsland, te verhinderen. De ouderen onder ons herinneren zich nog hoe president Reagan destijds de pijpleidingprojecten bestreed.

De VS willen ook al bijna tien jaar hun fracked gas aan Europa verkopen en Rusland uit de Europese gasmarkt dwingen, toen het op grote schaal met fracking begon. Het Amerikaanse fracked gas, dat als vloeibaar aardgas wordt verscheept, is onder normale marktomstandigheden ongeveer 30 procent duurder dan Russisch gas dat op conventionele wijze wordt geproduceerd en via pijpleidingen naar Europa wordt vervoerd. Daarom hebben de VS al die jaren nauwelijks een voet tussen de deur van de Europese markt kunnen krijgen, behalve door politieke beslissingen in landen als Polen, die desondanks afhankelijk waren van Amerikaans gas, maar het vanwege de hoge prijs niet in Europa konden verkopen. Vóór de huidige door de EU zelf veroorzaakte gascrisis werkten de terminals voor vloeibaar aardgas in Europa op nauwelijks 25 procent capaciteit.

Onder druk van de VS hebben de EU en haar lidstaten nu besloten het zoveel mogelijk zonder Russisch gas te doen. De gevolgen zijn bekend: De prijzen rijzen de pan uit omdat het nu geleverde vloeibare gas niet alleen sowieso duurder is, maar ook omdat er wereldwijd gewoon te weinig van beschikbaar is om aan de Europese vraag te voldoen.

Zoals bekend gingen er in de EU – en vooral in Duitsland – stemmen op om Nord Stream 2 in bedrijf te stellen, althans tijdelijk, als noodoplossing mocht de gascrisis in de winter al te erge gevolgen hebben. Dit is nu onmogelijk gemaakt door de vernietiging van de pijpleidingen, hetgeen noch in het belang is van Rusland, dat zijn gas wil verkopen, noch in het belang van Duitsland, waarvan de economie nu onvermijdelijk naar de knoppen gaat. Maar het was in het belang van de VS, want na de vernietiging van de pijpleidingen is niet alleen de lastige concurrent Rusland effectief van de Europese gasmarkt verdrongen, maar zijn de staten van de EU nu plotseling afhankelijk van de VS voor gasleveringen.

De VS heeft daarmee een sterk middel gekregen om druk uit te oefenen op de EU, want in tegenstelling tot Russisch gas uit pijpleidingen, dat niet zomaar kan worden omgeleid, kunnen de VS ten eerste hun vloeibaar gas verkopen aan de hoogste bieders en de tankers flexibel sturen naar waar de beste prijs kan worden verkregen, en ten tweede kunnen zij te allen tijde de gaskraan naar de EU dichtdraaien als deze politiek ongehoorzaam wordt, zonder afstand te hoeven doen van inkomsten uit de gasverkoop. De VS kan het immers ook naar Azië vervoeren.

En het mooiste van dit alles is dat de VS de EU wil steunen bij het onderzoek naar de explosies, zoals de woordvoerster van Biden heeft aangekondigd. We kunnen allemaal afwachten wat er uit het onderzoek komt.

Het feit dat EU-hoofddiplomaat Josep Borrell heeft gedreigd met een “krachtig en eensgezind antwoord” aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van de pijpleidingen is echte satire. Of wil de EU de VS serieus straffen? Natuurlijk niet, want uiteindelijk zullen de “onderzoeken” naar de explosies – met de vriendelijke steun van de VS – uitwijzen dat Rusland de schuldige is.

De gevolgen voor Duitsland

De Duitse economie zal op volle toeren gaan draaien, want ten eerste zal het gastekort ervoor zorgen dat hele industrieën in de winter een gedwongen pauze moeten inlassen. Of deze bedrijven daarna de productie zullen kunnen hervatten, of dat ze tegen die tijd financieel geruïneerd zijn, is voor iedereen een raadsel.

Bovendien zal gas – en dus elektriciteit – in Duitsland en Europa nooit meer zo goedkoop worden als vroeger, want zelfs als er vanaf morgen voldoende vloeibaar gas in Europa zou zijn, zal het veel duurder zijn dan Russisch gas. Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven bij de gestegen energieprijzen in Europa kunnen blijven produceren tegen prijzen die concurrerend zijn op de wereldmarkt, vooral omdat concurrenten, bijvoorbeeld in China, hun energiekosten kunnen verlagen vanwege het Russische gas dat door de nieuwe pijpleidingen naar China stroomt.

Hier moet ik opnieuw denken aan het document van de RAND Corporation, die zeer invloedrijk is in de VS, waarin staat dat het in het belang van de VS is om de Duitse economie te verzwakken om de Amerikaanse economie te versterken door kapitaal en productiecapaciteit uit Duitsland naar de VS te halen. De vertaling van het artikel vindt u hier , het origineel vindt u hier . Of het papier authentiek is, is niet gegarandeerd, maar feit is dat alles wat erin geschreven staat gewoon uitkomt.

Als de Duitse regering echt begaan zou zijn met het welzijn van de mensen die in Duitsland wonen, zou ze nu massaal aandringen op opheldering. Maar de Duitse regering zwijgt verrassend genoeg en geeft ook min of meer direct de schuld aan Rusland. Toch zijn velen in de Duitse regering waarschijnlijk stiekem blij met de vernietiging van Nord Stream, omdat vooral de Groenen altijd tegen het zogenaamd vuile Russische gas zijn geweest. De principiële Groenen daarentegen hebben nooit een probleem gehad met fracked gas uit de VS, want het principe van de Groenen is niet milieu- of klimaatbescherming, hun principe is het dienen van de VS, zoals minister van Economie Habeck zelf zei tijdens zijn inaugurele bezoek aan de VS. Focus berichtte hier destijds over in een zeer kort artikel:

“Hoe meer Duitsland dient, hoe groter zijn rol”: Deze woorden sprak minister van Economische Zaken Robert Habeck tijdens zijn tweedaags bezoek aan Amerika. In de VS, zei hij, waren ze blij dat Duitsland bereid was om “een dienende leidersrol te vervullen.”

Maar de lezers en kijkers van de Duitse “kwaliteitsmedia” vernemen niets van alle verbanden; in plaats daarvan krijgen ze te horen dat Rusland de pijpleidingen heeft opgeblazen omdat het gas als pressiemiddel wil gebruiken. Maar wat voor invloed kan er zijn als Rusland geen gas meer kan leveren via de pijpleidingen? En het feit dat de VS belang zouden kunnen hebben bij het vernietigen van de pijpleidingen wordt niet eens genoemd door de Duitse “kwaliteitsmedia”.

Protesten tegen hoge prijzen – protesten tegen wie?

Een ander effect van het opblazen van de pijpleidingen is dat de Duitsers boos zullen zijn over de stijgende prijzen in de winter, maar hun protesten zullen de Duitse regering niet meer raken. Tot nu toe werd gevreesd dat de Duitsers in de winter massaal zouden demonstreren om Nord Stream 2 op gang te krijgen. Dat is nu voorbij, want een pijpleiding die feitelijk niet meer bestaat, kun je niet in gebruik nemen.

Als politici en de media erin slagen het verhaal over de vermeende schuld van Rusland aan de vernietiging van de pijpleidingen in de hoofden van de mensen in Duitsland te hameren, dan is dat geheel in het belang van de Duitse regering. De mensen zouden Rusland dan de schuld geven van het falen van de Duitse regering en haar voorgangers in het energiebeleid, wat het anti-Russische sentiment, dat al opzettelijk bestaat, nog verder zou aanwakkeren.


In mijn nieuwe boek “Inside Corona – The Pandemic, the Network and the Backers – The Real Goals Behind Covid-19” laat ik aan de hand van uitgebreide gelekte gegevensanalyses zien hoe de pandemie door verschillende organisaties in verschillende fasen werd voorbereid, waarbij de actieve voorbereidingsfase rond 2016/2017 begon. Daarnaast laten de gegevens ook zien welke overkoepelende doelen deze organisatoren nastreven en hoe de pandemie voor hen de weg baant om deze doelen te bereiken.

Het boek is op dit moment verschenen en kan exclusief hier rechtstreeks besteld worden via J.K. Fischer Verlag.

Klik hier voor het nieuwe boek