Redactionele aanbeveling: – Hoogste tijd om verantwoordelijkheid te nemen

15-10-22 07: 51: 00,

Alle angsten zijn psychologisch.
De angst voor de dood of voor het verlies van een geliefde (…) wordt beheerst door onze geest.
Dit zijn allemaal krachtige dingen.
John Carpenter

Beste lezers

Laat ik het niet hebben over de actualiteit en het laatste “nieuws” van vandaag. We informeren ons toch al dood, zoals Gerald Hüther en Robert Burdy hebben opgemerkt. Daarom: Vandaag gaat het om fundamentele dingen.

Natuurlijk hebben Hüther en Burdy gelijk: De permanente stroom van informatie heeft een keerzijde: de “moderne mens” wil altijd “up to date” zijn; altijd op de hoogte zijn, alles meekrijgen.

Het probleem daarmee: Deze “moderne mens” verarmt erdoor. Hij heeft geen kompas meer; weet niet meer wat belangrijk is, wat onbelangrijk is, wat zijn hart, zijn verstand zegt. De desoriëntatie gaat zo ver dat hij niet eens meer weet waarvoor hij eigenlijk leeft. Hij vegeteert en rent achter valse afgoden aan; hij gelooft dat hij leeft, maar leidt een leven waarvan de richting al grotendeels is voorgeprogrammeerd.

Welkom in het jaar 2022. Hoe “verlicht en geïnformeerd” onze samenlevingen zijn, hebben we de laatste tweeënhalf jaar bitter moeten beseffen: Zelfveroorzaakte onvolwassenheid heeft de “verantwoordelijke burger” in zijn greep: gehoorzamen, gehoorzamen en nog eens gehoorzamen is het nieuwe toverwoord. John Carpenter’s klassieker “They Live” doet de groeten. Hoe wijdverbreid de gehoorzaamheid is, hoe weinig verlicht de westerse “informatiemaatschappijen” zijn, kon iedereen zien die, zoals John Nada, plotseling zijn zonnebril opzette:

De heersende geld- en machtselites en hun mediahuizen beheersen grote delen van de informatie. Zij hebben de soevereiniteit van interpretatie en domineren de perceptie van de massa van de bevolking. Toegegeven, de heersers van deze wereld zijn geen buitenaardse schedelwezens zoals in Carpenter’s film. Maar velen van ons hadden zich in onze ergste nachtmerries nooit kunnen voorstellen hoeveel macht zij over de burgers hebben.

Er zijn farmaceutische bedrijven en regeringen, die regeren tot in de lichaamsvloeistoffen, tot in de koelkasten, tot in de kamertemperaturen; en er is nog steeds een groot aantal mensen dat zich daarbij neerlegt.

Maar het kernprobleem is mensen die verantwoordelijkheid naar boven toe overdragen; mensen die hun leven in handen geven van buitenlandse mensen en organisaties. Een eeuwige vicieuze cirkel. Tegelijkertijd is dit een belangrijke reden waarom de wereld is zoals hij is: grote bedrijven en oligarchen, die werken volgens het principe van uitbuiting en mensen zien als “human resources”, zijn afhankelijk van volgzame onderdanen.

Dit alles is al lang bekend. Maar het goede is: In tijden van meervoudige crises komen deze feiten onophoudelijk aan de oppervlakte. We leven in tijden van openbaring. Die dagen van het delegeren van verantwoordelijkheid aan anderen zijn voorbij, en dit geldt vooral voor mensen in de democratie- en burgerrechtenbeweging.

Sindsdien zijn er talloze initiatieven en organisaties ontstaan 2020. Er zijn nieuwe “helden” opgestaan; sommigen zullen als zodanig de geschiedenis ingaan, anderen als demagogen of charlatans.

Eén ding is duidelijk: Ook in de democratie- en burgerrechtenbeweging hebben sommigen te lang gewacht op “helden” die “het wel zullen regelen”. Dit leidde vervolgens tot een dubbele teleurstelling: die van de regeringen, waarin velen van ons vermoedelijk tot enkele jaren geleden nog hun vertrouwen stelden, werd gevolgd door een teleurstelling binnen de beweging, waarin ook lang niet allen staan voor wat zij eens pretendeerden.

Maar de zaak is niet zonder gevaar. Het is juist de “dubbele” teleurstelling die explosieve kracht in zich draagt. Zij die dubbel teleurgesteld zijn, drijven vaak nog sneller af naar gevaarlijke werelden waarin mensen alleen volgens hun eigen “wetten” leven.

De sociale vrede staat al op wankele voeten. De samenleving is gefragmenteerder dan ooit. Het is hoog tijd om de kloven weer te overbruggen en naar elkaar toe te groeien. Als het niet nu is, wanneer dan wel? Het is hoog tijd dat we niet nog meer van elkaar vervreemd raken. Als het wederzijds vertrouwen eenmaal verloren is gegaan, is het natuurlijk moeilijk om het weer op te bouwen. Toch is het nooit te laat voor een nieuw begin.

En over vertrouwen gesproken: Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om u, beste lezers, te bedanken voor het vertrouwen dat u ons al meer dan twee jaar schenkt. We zijn ook niet perfect, maar we doen ons best, met de bescheiden mogelijkheden die we hebben, om altijd ons best te doen en door te gaan.

We zijn tenslotte gekomen om te blijven. En ook al zijn we maar een kleine doorn in het vlees van de machtigen, de Romeinen wisten het al: “Voortdurend druppelen slijt de steen”. En het is duidelijk voor ons allemaal: We mogen de kracht die ieder van ons heeft nooit onderschatten. De tijden van machteloosheid zijn voorbij.

Wij zijn bijzonder dankbaar, zoals u weet, voor een kleine blijk van vertrouwen in de vorm van een donatie. Dit is de enige manier waarop we ons kleine team een zekere veiligheid kunnen garanderen. Op deze manier, beste lezers, helpt u ons om dit werk op langere termijn voort te zetten.

Met vriendelijke groet

Rafael Lutz

[email protected]rona-transition.org

U kunt bijdragen aan onze journalistieke onafhankelijkheid met een financiële donatie. We bestaan alleen als medium dankzij jullie, lieve lezers. Hartelijk dank voor uw steun.

U kunt ons op verschillende manieren steunen:

Kleine donaties in EUR: via Buy-Me-A-Coffee

Met Creditcard voor Transition News:

Met Twint:

Opmerking: Als je met ons meekijkt via mobiel/tablet en de QR-code niet kunt scannen, tik dan gewoon op de QR-code en je wordt doorgestuurd naar de donatiepagina.

En met bankbetaling in CHF of EUR

Doneer in CHF op de volgende rekening:
IBAN: CH15 0645 0600 3117 8466 0

Spenden in EUR auf folgendes Konto:
IBAN: CH64 0645 0600 3117 8465 1

Bank:
Clientis Bank Oberaargau AG
Stadthausstrasse 1
CH-4950 Huttwil

BIC/SWIFT: RBABCH22450

Ontvanger:
Genossenschaft Transition Media
Dorfstrasse 4, CH-4704 Niederbipp

Opmerkingen:

Welke media voor vrede? Dat is de vraag die wordt behandeld op een internationale conferentie die dit weekend in Solothurn wordt gehouden door het in Genève gevestigde “Institut International de Recherches pour la Paix”.

Prominente mediaprofessionals uit zes landen nemen eraan deel. Onder hen zijn Midden-Oostencorrespondent Karin Leukefeld, voormalig inlichtingenofficier Jacques Baud, Christian Müller van GlobalBridge of Alan MacLeod van MintPress.

Verdere informatie en registratie:

https://zeitpunkt.ch/welche-medien-fuer-den-frieden

“Welke media voor vrede?»
Internationale Tagung
Kreuzgasse 4, Solothurn, Schweiz
15./16. Oktober 2022
Eintritt frei / Kollekte

Telefon: +41 32 517 81 81
E-Mail: [email protected]

Ga voor het laatste nieuws naar TransitionTV.

✔️ President Macron is mogelijk niet ingeënt
✔️ De waarheid komt naar buiten: Pfizer, WEF & Co.
✔️ Videogames & hartproblemen: doofpotpoging?
✔️ We can be different: A day like a grab bag
✔️ Heiko Schöning: “Covid-19 is a planned crime”

Je vindt ons op de volgende kanalen en platforms:
TelegramRumbleInstagramFacebookYouTube1YouTube2