Redactionele aanbeveling: – Een moderne Köpenickiade ontmaskert de Duitse regering – Perseus Verlag

redactionele-aanbeveling:-–-een-moderne-kopenickiade-ontmaskert-de-duitse-regering-–-perseus-verlag

21-10-22 11: 52: 00,

Friedrich Wilhelm Voigt was een schoenmaker uit Oost-Pruisen. Hij werd bekend door zijn spectaculaire bezetting van het stadhuis van de stad Köpenick bij Berlijn als kapitein van Köpenick, die hij betrad op 16. In oktober 1906 kwam hij vermomd als kapitein met een peloton bonafide soldaten binnen, arresteerde de burgemeester, beroofde de stadskas en verkreeg een paspoort. (Aangezien Voigt werkloos en dakloos was, werd hem ook een paspoort geweigerd.)
Deze gebeurtenis, die op grote publieke belangstelling kon rekenen en als de Köpenickiade de Duitse taal binnendrong, werd vaak artistiek behandeld. Vooral het toneelstuk Der Hauptmann von Köpenick van Carl Zuckmayer is bekend.
Ik had altijd gehoopt dat er eindelijk weer eens zoiets zou gebeuren. En zie, op 20. In september berichtte de BZ onder de titel “Ralph T. Niemeyer, ex-man van Sahra Wagenknecht, gedraagt zich als hoofd van een Duitse regering-in-ballingschap”
Niemeyer nam niet zijn intrek in het stadhuis van Köpenick; hij verhuisde per vliegtuig naar Rusland en riep in de lucht een Duitse regering-in-ballingschap uit, voordat hij, met instemming van Poetin, minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en later Gazprom-baas Miller ontmoette. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had zijn regering de facto erkend. De Gazprom-baas had hem aangeboden Duitsland weer van gas te voorzien via de Nordstream 2-pijpleiding.
Op 4 september was dit precies wat duizenden publiekelijk hadden geëist in een grote demonstratie bij Greifswald, terwijl de officiële Duitse regering alle plannen voor Nordstream 1 en 2 had laten saboteren door de VS.1
De in Duitsland verboden nieuwszender RT sprak terecht over de zelfmoord van de Duitse regering, en nodigde ook Niemeyer uit voor CrossTalk.
In ieder geval zien Lavrov en Miller Niemeyer, de nieuwe kapitein van Köpenick, als een veel serieuzere gesprekspartner dan de officiële Duitse regeringsvertegenwoordigers.

Deze laatsten gaan nog steeds bekrompen voorbij aan wat Rudolf Steiner reeds aan Ludwig Polzer-Hoditz had verklaard 1917: “De economische concurrentie tussen Midden-Europa en het Westen kan niet worden uitgeschakeld.” Dit is precies wat al 100 jaren met alle middelen wordt nagestreefd en vandaag met behulp van de ruggengraatloze Duitse politiek wordt bereikt.
Niemeyer’s Köpenickiade, uitgevoerd met humor en scherpzinnigheid, doet de simpele vazalprotesten en acties van de Duitse regering des te duidelijker verschijnen als de werkelijke farce van het Duitse heden.
Ironie van de geschiedenis: Niemeyer brak precies in de 100. Jaar van de dood van Voigt, de historische kapitein van Köpenick (1849-1922), ging Niemeyer op reis. Moge het lachen hem en zijn regering-in-ballingschap niet treffen, maar in de eerste plaats de officiële regering zelf, die volgens Wagenknecht “de domste van Europa” is.

Thomas Meyer

_______________________________________________________

1 Dit nog vóór de invasie van Oekraïne. See https://www.bundesregierung.de/breg-de/suche/pressekonferenz-von-bundeskanzler-scholz-und-dem-praesidenten-der-vereinigten-staaten-von-amerika-biden-am-7-februar-2022-in-washington-2003648