Redactionele aanbeveling: – Forum 101: Oorlog, verandering van tijden, Epochal Break..

redactionele-aanbeveling:-–-forum-101:-oorlog,-verandering-van-tijden,-epochal-break.

03-11-22 07: 32: 00,

Beste vrienden van het Forum!

De bijeenkomsten van het “Forum” worden nog steeds gedomineerd door gebeurtenissen die door politici en de media worden beschreven in slagzinnen als “wending der tijden” en, meer recentelijk, “epoch break”. Wij willen echter ook deze keer niet in detail ingaan op de gebeurtenissen van de oorlog. Voor het doel van dit verslag is het voldoende te constateren dat er nog steeds sprake is van escalatie – maar, in tegenstelling tot wat onze “leidende media” ons willen doen geloven, niet van Russische zijde, maar van westerse zijde en de van daaruit door Kiev gesteunde Oekraïne. Eenvoudig gezegd: Rusland heeft zich opnieuw bereid verklaard te onderhandelen en de Oekraïense president Selensky heeft per decreet elke onderhandeling met Rusland verboden. Tot nu toe hebben de VS, de EU en de NAVO zich daar niet publiekelijk tegen verzet. De escalatie gaat door, met als doel Rusland te verslaan, wat dat ook moge betekenen. Welke gesprekken er “achter de linies” worden gevoerd om verdere escalaties te stoppen, valt buiten de publieke perceptie en vervaagt in de chaos van speculaties.

Wat wel kan worden waargenomen is een Volodymyr Selenskyj die in een adembenemende enscenering Kiev Oekraïne weet voor te stellen als slachtoffer in de strijd om het behoud van de mondiale democratie tegen het “kwaad”, het “antiburgerlijke” Rusland, en om financiële hulp ter waarde van miljarden te verwerven.

Vragen rijzen:

Is Selenskyj gewoon een begenadigd acteur die de rol van een president die hij eerder speelde nu uitbreidt naar het wereldtoneel na zijn verkiezing tot de eigenlijke president? Hoe is het mogelijk dat het beeld dat hij van een verdedigbare democratie presenteert zo’n dominantie krijgt, terwijl de binnenlandse politieke verduistering van Oekraïne sinds de usurpatie van de Maidan-protesten 2014 onmiskenbaar is?

Is Selenskyj meer dan een marionet die door het Westen wordt gecontroleerd. Is hij de “held” die zijn landgenoten naar nationaal enthousiasme kan leiden? Wie zit er achter hem aan? Wie gebruikt hem? Hoe lang wordt hij vastgehouden? Dit zijn vragen waarover momenteel uitvoerig kan worden gedebatteerd. Het enige dat duidelijk is, is dat hij in zijn beweeglijkheid en zijn eisen voor eindeloze financiële en militaire hulp de authentieke belichaming is van een Oekraïne dat in alle opzichten failliet is en dat de energieën van de wereldgemeenschap als een zwart gat naar zich toe trekt. Het einde is niet te voorspellen. Verrassingen zijn mogelijk als Joe Biden in de loop van de komende Amerikaanse tussentijdse verkiezingen tegenwind krijgt; in dat geval zullen ook zijn Europese vazallen zijn bochten volgen.

Geestelijke polarisatie

Maar laten we ons onthouden van speculaties over het verloop van de oorlog. Het is echter essentieel om de algemene betekenis en diepte in te zien van de geestelijke polarisatie die zich in deze oorlog in Oekraïne manifesteert. Een voorbeeld daarvan zijn de toespraken die Vladimir Poetin en Frank-Walter Steinmeier bijna gelijktijdig hebben gehouden: Poetin op de jaarlijkse Waldai-bijeenkomst in Rusland en Frank-Walter Steinmeier in een toespraak tot de Duitse natie. De toespraken werden pas bekend na de vergadering van het Forum Integrated Society, maar de behandeling ervan is geheel in de geest van wat tijdens de vergadering is besproken.

Wij zullen daarom beide toespraken in de volgende TO van het Forum opnemen onder de kopjes “verandering van tijdperk” en “einde van het globalisme”. Ook de rol van “kunstmatige intelligentie” en de daarmee samenhangende visies op “transhumanistische” verbeteringen van de “menselijke conditie” zullen op de agenda staan. Staan de door Poetin geformuleerde benaderingen van de-globalisering ook in deze kwestie principieel tegenover het westerse globalisme? Of is het een kwestie van pseudo-contradicties die alleen worden gerechtvaardigd door machtspolitiek, wanneer beide partijen over “multipolariteit” spreken? Welke impuls wijst naar de toekomst, welke wijst terug?

Het lijkt erop dat het debat over deze vragen door de huidige conflicten urgenter wordt, niet in de laatste plaats omdat de digitalisering ook steeds meer het verloop van de oorlog bepaalt.

Wij nodigen u daarom uit voor de komende bijeenkomst op 13.11.2022 op 14,00 om te debatteren over deze programmatische toespraken van Poetin en Steinmeier. Beide toespraken staan hieronder als link, evenals nog eens wat we in het forum al hebben uitgewerkt over de kwestie van het transhumanisme. Luister alstublieft naar de toespraken zodat we een effectieve discussie kunnen voeren.

Poetin: https://www.youtube.com/watch?v=nHddn1_SuY4

Steinmeier: https://www.youtube.com/watch?v=iofn5lRBZ0g

Transhumanisme:

https://kai-ehlers.de/2019/09/transhumanisme/

https://kai-ehlers.de/wp-admin/post.php?post=10584&action=edit

Groeten, Kai Ehlers, Christoph Strässner