Voedselcrisis: Rusland schenkt graan aan ontwikkelingslanden, Turkije neemt distributie over

voedselcrisis:-rusland-schenkt-graan-aan-ontwikkelingslanden,-turkije-neemt-distributie-over

11-11-22 07:42:00,

Rusland levert gratis graan aan noodlijdende ontwikkelingslanden. Turkije zal dit verwerken en ook gratis bezorgen. Dit is een poging om de wereldwijde voedselcrisis, waaronder vooral arme landen zwaar te lijden hebben, te verlichten, schrijft Report24.news.

In veel ontwikkelingslanden zorgen de stijgende graanprijzen en de sterke Amerikaanse dollar voor bevoorradingsproblemen. Steeds meer mensen slaan daar hun individuele maaltijden over omdat ze het zich gewoonweg niet kunnen veroorloven om te eten. Een andere reden hiervoor is de oorlog in Oekraïne, die een negatief effect heeft op een deel van de wereldwijde tarwe-export en dus de prijzen opdrijft. Turkije wil volgens een bericht op basis van Turkse en Russische media nu samen met Rusland de nood enigszins lenigen.

“Wij zullen gratis Russische tarwe ontvangen en het in Turkije verwerkte graan zal aan acht landen worden geleverd volgens het verzoek van de Turkse president,” zei Vahit Kirişci, de Turkse minister van Landbouw, na een kabinetsvergadering tegen Turkse media. “We hebben in dit opzicht ongebruikte productiecapaciteit. Bijvoorbeeld in de meel-, deegwaren-, griesmeel- en bulgurindustrie. Nadat wij de gratis tarwe uit Rusland in onze eigen fabrieken hebben verwerkt, zullen wij deze naar minder ontwikkelde landen sturen,” voegde hij eraan toe.

Ook de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, benadrukte dat in dit verband stappen zijn ondernomen. “We zullen ervoor zorgen dat schepen met graan alle behoeftige landen bereiken, te beginnen met Somalië, Djibouti en Soedan, die problemen ondervinden door een ernstige voedselcrisis en hongersnood,” zei hij op de MÜSIAD Expo 2022 in Istanbul, volgens Daily Sabah News. Ook zullen meststoffen worden geleverd, aldus de verklaring.

De recente overeenkomsten om de wereld te voorzien van graan en kunstmest uit Rusland en Oekraïne met de hulp van Turkije kunnen de mondiale problemen in dit opzicht tenminste een beetje verlichten. Vooral wat betreft de sterke prijsstijgingen voor basisvoedingsmiddelen.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven. OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het is tijd om doodsbang te zijn

Lees meer over:  » Lees verder

%d bloggers liken dit: