Redactionele aanbeveling: Global Research – F.William Engdahl: – Hoe Blackrock Investment Fund de wereldwijde energiecrisis veroorzaakte

“Naleving van de duurzaamheidsagenda 2030 van de VN”. Kolossale desinvestering in de wereldwijde olie- en gassector van biljoenen dollars.

16 november 2022Regio: 

De meeste mensen zijn verbijsterd door wat een wereldwijde energiecrisis is, met prijzen voor olie, gas en steenkool die tegelijkertijd de pan uit rijzen en die zelfs de sluiting van grote industriële fabrieken zoals chemicaliën of aluminium of staal dwingen. De regering-Biden en de EU hebben erop aangedrongen dat alles komt door de militaire acties van Poetin en Rusland in Oekraïne. Dit is niet het geval. De energiecrisis is een lang geplande strategie van westerse bedrijven en politieke kringen om industriële economieën te ontmantelen in naam van een dystopische Groene Agenda . Dat heeft zijn wortels in de periode ruim voor februari 2022, toen Rusland zijn militaire actie in Oekraïne lanceerde.

Blackrock pusht ESG

In januari 2020, aan de vooravond van de economisch en sociaal verwoestende covid-lockdowns, stuurde de CEO van ’s werelds grootste investeringsfonds, Larry Fink van Blackrock, een brief aan Wall Street-collega’s en CEO’s van bedrijven over de toekomst van investeringsstromen. In het document, met de bescheiden titel “A Fundamental Reshaping of Finance” , kondigde Fink, die het grootste investeringsfonds ter wereld beheert met op dat moment zo’n 7 biljoen dollar onder beheer, een radicaal vertrek aan voor bedrijfsinvesteringen. Geld zou “groen worden”. In zijn nauw gevolgde brief uit 2020 verklaarde Fink:

“In de nabije toekomst – en sneller dan de meesten verwachten – zal er een aanzienlijke herallocatie van kapitaal plaatsvinden… Klimaatrisico is investeringsrisico.” Verder verklaarde hij: “Elke regering, elk bedrijf en elke aandeelhouder moet de klimaatverandering het hoofd bieden.” [i]

In een aparte brief aan klanten van Blackrock-investeerders presenteerde Fink de nieuwe agenda voor kapitaalinvesteringen. Hij verklaarde dat Blackrock zal stoppen met bepaalde koolstofrijke investeringen, zoals steenkool, de grootste elektriciteitsbron voor de VS en vele andere landen. Hij voegde eraan toe dat Blackrock nieuwe investeringen in olie, gas en steenkool zou screenen om hun naleving van de VN-Agenda 2030 “duurzaamheid” te bepalen.

Fink maakte duidelijk dat ’s werelds grootste fonds zou beginnen te desinvesteren in olie, gas en kolen. “Na verloop van tijd”, schreef Fink, “zullen bedrijven en overheden die niet reageren op belanghebbenden en de duurzaamheidsrisico’s aanpakken, te maken krijgen met toenemende scepsis van de markten, en op hun beurt hogere kapitaalkosten.” Hij voegde eraan toe: “Klimaatverandering is een bepalende factor geworden in de langetermijnvooruitzichten van bedrijven… we staan ​​aan de vooravond van een fundamentele hervorming van de financiële wereld.” [ii]

Vanaf dat moment is het zogenaamde ESG-beleggen, waarbij CO2-uitstotende bedrijven als ExxonMobil worden bestraft, helemaal in de mode bij hedgefondsen en Wall Street-banken en investeringsfondsen, waaronder State Street en Vanguard. Dat is de kracht van Blackrock. Fink slaagde er ook in om vier nieuwe bestuursleden van ExxonMobil te krijgen die zich inzetten om de olie- en gasactiviteiten van het bedrijf te beëindigen.

Afbeelding is van Michael Buholzer / Copyright WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch

De Fink-brief van januari 2020 was een oorlogsverklaring van grote financiële instellingen aan de conventionele energie-industrie. BlackRock was een van de oprichters van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (de TCFD) en heeft de UN PRI-Principles for Responsible Investing ondertekend, een door de VN ondersteund netwerk van investeerders die zero carbon-beleggen stimuleren met behulp van de zeer corrupte ESG criteria— Milieu-, sociale en bestuurlijke factoren bij investeringsbeslissingen. Er is geen objectieve controle over nepgegevens voor de ESG van een bedrijf. Ook ondertekende Blackrock de verklaring van het Vaticaan uit 2019 waarin hij pleitte voor prijsregelingen voor koolstof. BlackRock sloot zich in 2020 ook aan bij Climate Action 100, een coalitie van bijna 400 vermogensbeheerders die 40 biljoen dollar beheren.

Met die noodlottige CEO-brief van januari 2020 zette Larry Fink een kolossale desinvestering in gang in de wereldwijde olie- en gassector van biljoenen dollars. Met name datzelfde jaar werd BlackRock’s Fink benoemd tot lid van de Board of Trustees van Klaus Schwab’s dystopische World Economic Forum, de zakelijke en politieke samenhang van de Zero Carbon UN Agenda 2030. In juni 2019 ondertekenden het World Economic Forum en de Verenigde Naties een strategisch partnerschapskader om de uitvoering van de Agenda 2030 te versnellen. WEF heeft een Strategic Intelligence-platform dat de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van Agenda 2030 omvat.

In zijn CEO-brief uit 2021 verdubbelde Fink de aanval op olie, gas en kolen. “Gezien hoe centraal de energietransitie zal staan ​​voor de groeivooruitzichten van elk bedrijf, vragen we bedrijven om een ​​plan bekend te maken voor hoe hun bedrijfsmodel verenigbaar zal zijn met een netto-nuleconomie”, schreef Fink. Een andere BlackRock-functionaris vertelde op een recente energieconferentie: “Waar BlackRock heen gaat, zullen anderen volgen.” [iii]

In slechts twee jaar tijd is tegen 2022 naar schatting 1 biljoen dollar geïnvesteerd in wereldwijde olie- en gasexploratie en -ontwikkeling. Oliewinning is een dure aangelegenheid en het stopzetten van externe investeringen door BlackRock en andere Wall Street-investeerders betekent de langzame dood van de industrie.

Biden — Een BlackRock-president?

Aan het begin van zijn toenmalige magere presidentiële bod had Biden eind 2019 een vergadering achter gesloten deuren met Fink, die naar verluidt tegen de kandidaat zei: “Ik ben hier om te helpen.” Na zijn noodlottige ontmoeting met BlackRock’s Fink kondigde kandidaat Biden aan: “We gaan fossiele brandstoffen afschaffen …” In december 2020, nog voordat Biden in januari 2021 werd ingehuldigd, benoemde hij BlackRock Global Head of Sustainable Investing, Brian Deese, tot assistent zijn van de president en directeur van de Nationale Economische Raad. Hier heeft Deese, die voor Obama een sleutelrol speelde bij het opstellen van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, stilletjes vorm gegeven aan de Biden-oorlog tegen energie.

Dit is rampzalig geweest voor de olie- en gasindustrie. Fink’s man Deese was actief door de nieuwe president Biden een lijst met anti-oliemaatregelen te geven die hij vanaf de eerste dag in januari 2021 bij Executive Order moest ondertekenen. Dat omvatte onder meer het sluiten van de enorme Keystone XL-oliepijpleiding die 830.000 vaten per dag van Canada tot aan als raffinaderijen in Texas, en het stopzetten van nieuwe huurovereenkomsten in het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR). Biden sloot zich ook weer aan bij het klimaatakkoord van Parijs dat Deese in 2015 voor Obama had onderhandeld en dat Trump had opgezegd.

Op dezelfde dag zette Biden een wijziging in gang van de zogenaamde “Social Cost of Carbon” die een straf van $ 51 per ton CO2 oplegt aan de olie- en gasindustrie. Die ene zet, tot stand gebracht onder puur uitvoerend gezag zonder de toestemming van het Congres , brengt verwoestende kosten met zich mee voor investeringen in olie en gas in de VS, een land dat slechts twee jaar daarvoor de grootste olieproducent ter wereld was.[iv]

Het doden van raffinaderijcapaciteit

Erger nog, de agressieve milieuregels van Biden en de ESG-investeringsmandaten van BlackRock doden de Amerikaanse raffinaderijcapaciteit. Zonder raffinaderijen maakt het niet uit hoeveel vaten olie je uit de Strategic Petroleum Reserve haalt. In de eerste twee jaar van het presidentschap van Biden hebben de VS zo’n 1 miljoen vaten per dag aan benzine- en dieselraffinagecapaciteit stilgelegd, sommige vanwege de ineenstorting van de covid-vraag, de snelste daling in de geschiedenis van de VS. De sluitingen zijn permanent. In 2023 zal een extra capaciteit van 1,7 miljoen vaten per dag worden gesloten als gevolg van de desinvestering van BlackRock en Wall Street ESG en Biden-regelgeving. [v]

Onder verwijzing naar de zware desinvestering van Wall Street in olie en het anti-oliebeleid van Biden, verklaarde de CEO van Chevron in juni 2022 dat hij niet gelooft dat de VS ooit nog een nieuwe raffinaderij zullen bouwen. [vi]

Larry Fink, bestuurslid van het World Economic Forum van Klaus Schwab, wordt vergezeld door de EU wiens voorzitter van de EU-Commissie, de beruchte corrupte Ursula von der Leyen, in 2019 het WEF-bestuur verliet om hoofd van de Europese Commissie te worden. Haar eerste grote daad in Brussel was het doordrukken van de EU Zero Carbon Fit for 55-agenda. Dat heeft grote CO2-belastingen en andere beperkingen opgelegd aan olie, gas en kolen in de EU ruim voor de Russische acties van februari 2022 in Oekraïne. De gecombineerde impact van de frauduleuze ESG-agenda van Fink in de regering-Biden en de EU Zero Carbon-waanzin zorgt voor de ergste energie- en inflatiecrisis in de geschiedenis.

*

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen hierboven. Volg ons op Instagram en Twitter en abonneer je op ons Telegram-kanaal. Voel je vrij om Global Research-artikelen opnieuw te plaatsen en op grote schaal te delen.

F. William Engdahl is adviseur en docent strategische risico’s, hij heeft een graad in politiek van Princeton University en is een bestsellerauteur over olie en geopolitiek.

Hij is een onderzoeksmedewerker van het Centre for Research on Globalization.

Notities

[i] Larry Fink, A Fundamental Reshaping of Finance, Brief aan CEO’s, januari 2020, https://www.blackrock.com/corporate/investor-relations/2020-blackrock-client-letter

[ii] Idem.

[iii] Tsvetana Paraskova, Waarom keren investeerders projecten met fossiele brandstoffen de rug toe?, OilPrice.com,

11 maart 2021, https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Why-Are-Investors-Turning-Their-Backs-On-Fossil-Fuel-Projects.html

[iv] Joseph Toomey, Energy Inflation Was by Design, september 2022, https://assets.realclear.com/files/2022/10/2058_energyinflationwasbydesign.pdf

[v] Idem.

[vi] Fox Business, CEO van Chevron zegt dat er misschien nooit meer een olieraffinaderij zal worden gebouwd in de VS, 3 juni 2022, https://www.foxbusiness.com/markets/chevron-ceo-oil-refinery-built-usDe oorspronkelijke bron van dit artikel is Global ResearchCopyright © 

F. William Engdahl , Global Research, 2022


Reageer op Global Research-artikelen op onze Facebook-pagina

Word lid van Global Research

%d bloggers liken dit: