NAVO’s losse trekker: Het Poolse raketincident was een ternauwernood ontsnapping aan nucleaire vernietiging

navo’s-losse-trekker:-het-poolse-raketincident-was-een-ternauwernood-ontsnapping-aan-nucleaire-vernietiging

18-11-22 10:31:00,

De wereld heeft deze week een kogel ontweken: sommige NAVO-leden probeerden artikel 4 in werking te stellen om Rusland in Oekraïne te confronteren, maar slaagden daar niet in. De volgende keer hebben we misschien minder geluk, schrijft Scott Ritter.

Het recente schandaal rond wat volgens de meeste landen een verdwaalde Oekraïense grond-luchtraket was die op Pools grondgebied landde en daarbij twee Poolse burgers doodde, heeft een lelijke realiteit over de oostelijke uithoeken van de huidige NAVO blootgelegd: ondanks de meer terughoudende houding van het oude NAVO establishment (de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland) lijken de nieuwe upstarts in Oost-Europa erop gebrand een mechanisme te vinden dat een NAVO-interventie in Oekraïne rechtvaardigt.

Deze voorliefde voor nucleaire vernietiging (niemand hoeft te twijfelen dat een NAVO-Rusland-conflict anders zou eindigen) zou alarmbellen moeten doen rinkelen in de machtshuizen van de NAVO en de rest van de wereld, omdat de Russofobe functionarissen die de regeringen van Polen en de drie Baltische republieken domineren, zich gedragen als lemmingen die naar de Oekraïense afgrond rennen, zich niet bewust van hun lot terwijl ze de fantasie najagen van een NAVO die Rusland verslaat op een Europees slagveld.

Het snelle oordeel waarmee de komst van de Oekraïense grond-luchtraket op Poolse bodem gepaard ging, herinnert ons eraan hoe de zogenaamd defensieve kenmerken van het NAVO-Handvest kunnen worden gebruikt om conflicten te bevorderen in plaats van ze af te schrikken.

Laat er geen twijfel over bestaan: de NAVO wist dat de raket die insloeg in de buurt van het dorp Przewodów in Polen en waarbij twee Poolse burgers omkwamen, een Oekraïense grond-luchtraket was op het moment dat hij werd gelanceerd. Het luchtruim boven Oekraïne is een van de strengst bewaakte locaties ter wereld. Zonder bronnen en methoden te onthullen, volstaat het te zeggen dat er niets gebeurt boven Oekraïne dat niet in real time wordt geregistreerd op een NAVO-scherm in hoofdkwartieren in heel Europa – met inbegrip van Polen.

En toch … vond Polen het nodig om de Russische ambassadeur te ontbieden en protest aan te tekenen.

Bovendien verklaarde Polen dat het zijn militaire paraatheid zou verhogen terwijl het overweegt artikel 4 van het NAVO-verdrag in werking te stellen, een mechanisme dat het bondgenootschap in staat stelt veiligheidsbedreigingen voor lidstaten te bespreken met het oog op het eventueel gebruik van militaire NAVO-strijdkrachten om de situatie recht te zetten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: