Redactionele aanbeveling: – The Living Dead – Yuval Harari’s visie op fysieke onsterfelijkheid

redactionele-aanbeveling:-–-the-living-dead-–-yuval-harari’s-visie-op-fysieke-onsterfelijkheid

18-11-22 06: 39: 00,

Prof. Yuval Harari, de pseudowetenschappelijke profeet van een totaal technologische toekomst van de “dierlijke mens”, die zal opstijgen tot goddelijke bovenmenselijkheid, ziet hem in zijn boek “Homo Deus” ook serieus streven naar onsterfelijkheid. Want de dood is geen “metafysisch mysterie” maar een zuiver technisch probleem. Genetische manipulatie, regeneratieve geneeskunde en nanotechnologie zouden het einde van het leven steeds verder uitstellen en geleidelijk de dood helemaal kunnen verslaan. – De droom om de “machine van het materiële lichaam” in stand te houden kan tot op zekere hoogte slagen, maar de gevolgen voor de spirituele essentie van de mens kunnen alleen maar fataal zijn.

“De laatste dagen van de dood”

Onder deze subtitel in het lange inleidende hoofdstuk “De nieuwe menselijke agenda” van het boek “Homo Deus” voorziet Yuval Harari dat in de 21. In de eenentwintigste eeuw zullen “mensen waarschijnlijk serieus naar onsterfelijkheid grijpen”. Want de waarde van het menselijk leven is de hoogste uitdrukking van de hedendaagse cultuur. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN stelt categorisch dat “de meest fundamentele waarde van de mensheid het ‘recht op leven’ is”. Aangezien de dood dit recht duidelijk schendt, is het een misdaad tegen de mensheid, en daarom moeten we er een totale oorlog tegen voeren.”

We moeten even stilstaan. Rechten zijn overeenkomsten tussen mensen, en bijgevolg kunnen alleen mensen ze schenden. De dood is geen mens en kan daarom geen inbreuk maken op het algemene “recht op leven”. En de dood kan geen “misdaad tegen de menselijkheid” zijn, d.w.z. een wettelijk misdrijf. Geen mens heeft de mensheid de dood opgelegd, maar iets buitenmenselijks wordt daarbij onuitgesproken verondersteld: God, die voor Harari echter niet bestaat, “de natuur” of “de evolutie”, die echter slechts andere woorden zijn voor een macht boven de mens. Een juridische claim van de mens op het leven tegenover de natuur is absolute mentale onzin.

Ofwel is Harari’s intelligentie zo oppervlakkig dat hij dit fundamentele verschil niet herkent, ofwel gebruikt hij opzettelijk de absurde metafoor van de dood als een misdaad tegen het leven om de toevallige lezer suggestief zijn materialistische gedachtegangen in te trekken en er een betekenis aan te geven die de zintuigen aangrijpt. Want alle volgende opmerkingen zijn erop gebaseerd.

Vervolgens zegt hij dat de “moderne wetenschap” – waarmee hij natuurlijk altijd de materialistische wetenschappelijke richtingen bedoelt waarmee hij zich trouw verbonden voelt -, en de “moderne cultuur” de dood niet als een “metafysisch mysterie” beschouwen en niet als de bron van de zin van het leven. Voor “moderne mensen” was de dood eerder een technisch probleem dat we konden en moesten oplossen. In werkelijkheid sterven mensen niet omdat God dat verordent of omdat sterfelijkheid een belangrijk onderdeel is van een of ander groot kosmisch plan.

“Mensen sterven altijd door een of andere technische storing. Het hart stopt met het pompen van bloed door het lichaam. De aorta is geblokkeerd door vetafzettingen. Kankercellen verspreiden zich in de lever. Kiemen vermenigvuldigen zich in de longen. En wat is verantwoordelijk voor al deze technische problemen? Andere technische problemen. Het hart stopt met kloppen omdat de hartspier niet meer voldoende zuurstof krijgt. Kankercellen woekeren omdat een willekeurige genetische mutatie hun code heeft veranderd. Bacteriën zetten zich af in mijn longen omdat iemand niesde op de ondergrondse. Er is niets metafysisch aan dit alles. Allemaal technische problemen. En voor elk technisch probleem is er een technische oplossing.”

Nu komt nog een voorbeeld van de onreine methode van Harari, die zichzelf filosoof noemt, maar verre van schoon filosofisch denken is. Hij grijpt polemisch naar een heel ander, geestelijk vlak om het op materialistische wijze belachelijk te maken:
“We hoeven niet te wachten op het Laatste Oordeel om de dood te overwinnen. Er zijn alleen een paar freaks in een lab nodig. Was de dood traditioneel een zaak voor priesters en theologen, nu nemen ingenieurs het over.”

Harari ziet het overwinnen van de dood in het eeuwig voortbestaan van het materiële lichaam, dat volgens hem – zonder spirituele kern – de hele mens vormt. Voor het Laatste Oordeel staan aan de ene kant ziel-geestelijke wezens zonder fysiek lichaam, die al het fysieke hebben overwonnen, vergeestelijkt zijn en het eeuwige geestelijke leven bereiken, en aan de andere kant degenen die aan de materie gehecht zijn gebleven.
Met het Laatste Oordeel benoemt Harari dus in werkelijkheid niet het slechtere alternatief van het langer wachten op een eeuwig fysiek lichaam, maar de totale tegenpool daarvan: de onsterfelijkheid van de menselijke geest. –

Dan speculeert hij verder:
“We kunnen de kankercellen doden door middel van chemotherapie en nano-robots. We kunnen de ziektekiemen in de longen bestrijden met antibiotica. Als het hart stopt met kloppen, kunnen we het opnieuw starten met medicijnen en elektrische schokken – en als dat niet werkt, implanteren we gewoon een nieuw hart. Toegegeven, we hebben momenteel geen oplossing voor alle technische problemen. Maar dat is precies waarom we zoveel tijd en geld investeren in onderzoek naar kanker, ziektekiemen, genen en nanotechnologie. …
Zelfs wanneer mensen sterven in een orkaan, bij een auto-ongeluk of in een oorlog, denken we graag aan een technische fout die voorkomen had kunnen en moeten worden. …”

Een groeiend aantal wetenschappers en denkers spreekt er tegenwoordig openlijk over dat het het paradepaardje van de “moderne wetenschap” is om de dood te verslaan en de mens de eeuwige jeugd te geven. Bekende voorbeelden zijn de gerontoloog Aubrey de Grey en de “polymath” en uitvinder Ray Kurzweil. Deze laatste was benoemd tot 2012 hoofd technische ontwikkeling bij Google, en een jaar later had Google een subbedrijf opgericht met de naam Calico, waarvan het verklaarde doel was de dood uit te bannen.

Google had een andere onsterfelijkheidsgelovige gemaakt, Bill Maris, CEO (afkorting van de Amerikaanse term voor managing director, hl) van het investeringsfonds Google Ventures, dat 36 procent van zijn twee miljard dollar investeert in startende biowetenschappen, waaronder enkele projecten voor levensverlenging. Maris had de strijd tegen de dood uitgelegd aan de hand van een analogie uit de sport: “We proberen niet een paar meter te winnen. We proberen het spel te winnen.”

Maar Yuval Harari deelt het optimisme van Kurzweil en de Grey niet helemaal, die “beweren dat iedereen met 2050 een gezond lichaam en een goed gevulde bankrekening een serieuze kans heeft op onsterfelijkheid en zich tien jaar lang aan de dood kan ontworstelen. Als we Kurzweil en de Grey mogen geloven, zullen we om de tien jaar of zo een kliniek binnenlopen en een soort grote revisie ondergaan, waarbij niet alleen ziekten worden genezen, maar ook verslechterend weefsel wordt geregenereerd en handen, ogen en hersenen weer in vorm worden gebracht. Voordat de volgende behandeling er is, zullen artsen een hele reeks nieuwe medicijnen, maatregelen en apparaten hebben uitgevonden.”

Harari daarentegen denkt onder andere dat mensen eerder amortaal dan onsterfelijk zullen zijn. Want “in tegenstelling tot God, kunnen supermensen nog steeds sterven door oorlog of ongeval, en niets kan hen terugbrengen uit het hiernamaals.” In tegenstelling tot gewone stervelingen, hebben de levens van “supermensen” geen vervaldatum. Zolang geen bom ze verscheurt en geen vrachtwagen ze overrijdt, kunnen ze oneindig voortleven.”
– Nogmaals, laten we dit methodisch invoegen, hij put ironisch uit de ideeën van veel lezers met “God” en “hiernamaals”, die in zijn materialistische wereldbeeld niet eens bestaan, om ze belachelijk te maken. Want wie zou naar een “hiernamaals”, een niet-materieel, moeten gaan als de mens alleen uit het materiële lichaam bestaat? –

Ten tweede acht Harari het allesbehalve zeker of de profetieën van Kurzweil en de Grey zullen uitkomen tegen 2050 of 2100. De hoop op eeuwige jeugd in de 21. Eeuwen zijn voorbarig. In tegenstelling tot wat het lijkt, heeft de moderne geneeskunde onze natuurlijke levensduur nog geen jaar verlengd, maar ons slechts behoed voor een vroegtijdige dood. Om onsterfelijkheid te bereiken, moet de geneeskunde de basisstructuren van het menselijk lichaam opnieuw opbouwen en uitzoeken hoe weefsels en organen zichzelf kunnen vernieuwen. Het is onwaarschijnlijk dat dit wordt bereikt door 2100.

Niettemin zal elke mislukte poging om de dood te overwinnen ons een beetje dichter bij het doel brengen. Hoewel Google’s Calico de dood niet op tijd zal overwinnen zodat Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page onsterfelijk worden, zal het bedrijf hoogstwaarschijnlijk belangrijke ontdekkingen doen op het gebied van celbiologie, genetische geneeskunde en menselijke gezondheid. De volgende Google-generatie zou dus vanuit een nieuwe en betere positie de aanval op de dood kunnen inzetten. –

En dan onderbouwt hij zijn zekerheid dat het doel bereikt zal worden met de zelfsuggestie:
De wetenschappers die ‘onsterfelijkheid’ roepen zijn als de herdersjongen die ‘wolf’ bleef roepen: Vroeg of laat komt de wolf wel.”

– Dit is weer een voorbeeld van Harari’s meervoudige slordige redeneringen om de lezer in de val te lokken. Hij brengt in deze vergelijking twee dingen samen die niet vergelijkbaar zijn. De wolf is een realiteit, en de kans dat er vroeg of laat een opduikt in een kudde schapen is zeer groot tot zeker. Onsterfelijkheid daarentegen is nog geen realiteit, maar een wens die gerealiseerd moet worden. De verwezenlijking ervan hangt af van de fundamentele mogelijkheid en de capaciteiten van de wetenschappers (die beide een materialistisch-ideologische illusie zijn). De wolf komt zonder geroepen te worden; in het geval van onsterfelijkheid heeft zelfs roepen geen zin. –

De onzin van de dood als “technisch probleem”

Het idee dat de dood ontstaat door puur technische problemen waarvoor ook technische oplossingen bestaan, veronderstelt dat het fysieke lichaam een biologische machine is. In een machine werken waarneembare dode materiële delen op andere in en bereiken in hun interactie een nauwkeurig geplande opeenvolging van processen die verlopen volgens berekenbare wetten van de anorganische natuur. Het kenmerk van anorganische regelmatigheden is dat hun zintuiglijk waarneembare processen tot stand worden gebracht door andere die ook tot de zintuiglijk waarneembare wereld behoren. Spatio-temporele relaties, massa, gewicht, snelheid of zintuiglijk waarneembare krachten zoals licht of warmte veroorzaken verschijnselen die weer tot dezelfde zintuiglijk waarneembare reeks behoren. 1

Dit is niet het geval met een menselijk organisme, een organisme in het algemeen. Hier blijken de voor de zintuigen waarneembare omstandigheden, bijvoorbeeld vorm, grootte, kleur, warmte, niet door omstandigheden van dezelfde soort te worden geconditioneerd. Rudolf Steiner brengt dit naar voren in zijn inleidingen op de wetenschappelijke geschriften van Goethe:
“Men kan bijvoorbeeld van de plant niet zeggen dat de grootte, de vorm, de stand enz. van de wortel de zintuiglijk waarneembare voorwaarden van het blad of de bloem bepalen. (…) Integendeel, men moet toegeven dat alle zintuiglijke relaties in een levend wezen niet verschijnen als een gevolg van andere zintuiglijk waarneembare relaties, zoals het geval is bij de anorganische natuur. Alle zintuiglijke kwaliteiten verschijnen hier eerder als een gevolg van één die niet langer zintuiglijk waarneembaar is. Zij verschijnen als het gevolg van een hogere eenheid die boven de zintuiglijke processen zweeft. Niet de vorm van de wortel bepaalt die van de stam, en weer bepaalt de vorm van de stam die van het blad, etc., maar al deze vormen worden bepaald door iets erboven, dat zelf niet van zintuiglijk waarneembare vorm is; ze bestaan voor elkaar, maar niet door elkaar.

Ze conditioneren elkaar niet, maar worden allemaal door een ander geconditioneerd. Hier kunnen we wat we zintuiglijk waarnemen niet afleiden uit zintuiglijk waarneembare relaties; we moeten in het begrip processen elementen opnemen die niet tot de wereld van de zintuigen behoren, we moeten verder gaan dan de wereld van de zintuigen. (…) Dit resulteert echter in een afstand tussen perceptie en concept; ze lijken niet langer samen te vallen; het concept zweeft boven de perceptie. Het wordt moeilijk om het verband tussen de twee te zien. Terwijl in de anorganische natuur concept en werkelijkheid één waren, lijken ze hier uiteen te lopen en eigenlijk tot twee verschillende werelden te behoren.” 2

Zo lijkt een organisme bij nadere beschouwing niet geregeerd te worden door wetten van de zintuiglijke wereld, maar door hogere krachten die niet direct waarneembaar zijn voor de zintuigen, maar waarvan de effecten wel waarneembaar zijn voor de zintuigen. Uit de waarneming volgt dus logischerwijs dat deze bovenzinnelijke krachten reëel moeten zijn.

De plant, bijvoorbeeld, verschijnt in een fysieke vorm, die bestaat uit levenloze materiële stoffen onderhevig aan de zwaartekracht, die zij opneemt uit de omringende natuur. Maar die zouden uit zichzelf nooit zo’n vorm kunnen aannemen, die tegen de zwaartekracht in omhoog groeit. Hier moet een hogere kracht aan het werk zijn, die hen tegen hun eigen natuur in in deze vorm dwingt en in een onophoudelijke stroom stofwisseling, groei van materie, d.w.z. groei, voortplanting en dood veroorzaakt, en zo voortbrengt wat wij in het algemeen leven noemen.

Bij dieren is de levenskracht verbonden met een nog hogere psychische drijfkracht, die tot gevolg heeft dat uitwendige bewegingsorganen worden verdreven en een innerlijke ruimte van psychische ervaring wordt gevormd, die via zintuigen in relatie treedt met de buitenwereld en reageert op uitwendige indrukken. Met behulp van de vormende levenskrachten vormt een innerlijke zielekracht van beweging fysieke bewegingsorganen om in de buitenwereld te kunnen bewegen en handelen volgens de intenties van de ziel. Dit kan nooit komen van de anorganische stoffen zelf.

De mens verschilt nu van het dier door een nog hogere kracht, die wordt toegevoegd aan de fysieke, vegetatieve en spirituele krachten van de lagere koninkrijken van de natuur. Het transformeert ze op zo’n manier dat het lichaam van de horizontale naar de rechtopstaande positie wordt gebracht, waardoor de aardse zwaartekracht alleen op de voetzolen wordt uitgeoefend, het hoofd met zijn denkorgaan als het ware vrij naar het hemelgewelf zweeft, en de handen die vrij zijn geworden om gedachtegestuurde culturele handelingen te verrichten, bepaalt. Het is de geest van de mens die zich concentreert in wat wij ons Ik noemen, en die eveneens de zielskrachten in zich kan grijpen om ze steeds meer te temmen, te richten en te beheersen.

In alle stadia van de vorming van het lichaam van plant, dier en mens zien wij hoe de oorzaken niet in de diepte van de materie te vinden zijn, maar in bovenzinnelijke krachten die niet direct waarneembaar zijn voor de zintuigen, maar indirect kunnen worden begrepen in hun fysieke effectiviteit. Het zijn echte krachten, die elk hun eigen vorm vormen, waarin zij als het ware materie bouwen, als in een bovenzinnelijk net met alle organische differentiatie.

Harari en de materialistische natuurwetenschappers op wie hij zich trouw baseert, negeren deze feiten in ideologische blindheid, passen de wetten van de anorganische natuur ongezien ook toe op de organische natuur, en komen zo tot het imbeciele idee van de mens als een biologische machine – een idee dat door geen enkele waarneming tot de werkelijkheid doordringt. Een bevooroordeelde, oppervlakkige observatie leidt tot een ernstige fout in de theorie van de wetenschap en dus tot resultaten die niets te maken hebben met wetenschap maar met bijgeloof. Dit is hier al verschillende keren behandeld.3

De spirituele kern van de mens

Wat Harari ook negeert, en wat intussen een breed terrein van wetenschappelijk onderzoek vormt, zijn enerzijds bijna-doodervaringen van vele mensen, waarbij zij zich telkens met volledig bewustzijn als spirituele wezens volledig onafhankelijk van hun fysieke lichaam ervoeren, en anderzijds herinneringen van een groeiend aantal mensen aan een vorig leven op aarde in een totaal andere lichaams- en levenscontext.

Er zijn talloze mensen die na een ongeluk of een ernstige ziekte medisch dood werden verklaard, maar die na kortere tijd verrassend genoeg weer tekenen van leven vertoonden en ontwaakten. Zij meldden met grote instemming dat zij zich buiten hun lichaam bevonden zonder het bewustzijn te hebben verloren, bijvoorbeeld dat zij de artsen van bovenaf over hun lichaam konden zien buigen en precies konden horen wat deze zeiden of wat familieleden die buiten stonden te wachten in gejaagdheid zeiden – beschrijvingen die achteraf waar bleken te zijn.
De soldaat George Ritchie bijvoorbeeld, was verbaasd dat hij op weg naar huis door de gesloten deuren van het ziekenhuis liep, met grote snelheid over de aarde zweefde en een plaats betrad waar hij nog nooit eerder was geweest en die hij later in zijn lichaam herkende.
De meesten van hen ontmoetten ook een enorm liefdevolle lichtfiguur buiten hun lichaam, die hun het panorama van hun vorige leven liet zien, maar hen vertelde dat de tijd van het einde van hun leven nog niet was gekomen en dat ze terug moesten gaan.4

Steeds meer kinderen wereldwijd hebben herinneringen aan een vorig leven, meestal slechts enkele tientallen jaren geleden, waaruit ze door een gewelddadige dood werden weggerukt. Er ontstaan beelden van hun vroegere levensomstandigheden op of in een bepaalde plaats, van hun huis, van hun familieleden, waarover zij min of meer nauwkeurige beschrijvingen kunnen geven die door wetenschappers kunnen worden geverifieerd en bevestigd.5
Bijzonder indrukwekkend is het geval van Udo Wieczorek, die zichzelf in zijn vroege jeugd herhaaldelijk beleeft als een jonge Oostenrijkse soldaat in de Eerste Wereldoorlog, onder meer in een loopgraaf waar hij dodelijk gewond raakt, en waar hij achter een natuurstenen muur een brief in een blik verstopt, die hij daar later in zijn huidige leven met een bevriende journalist weer terugvindt.6

Al deze ervaringen beginnen de sluier te scheuren die de tijden voor de geboorte en na de dood verbergt, en die onthult dat de mens niet alleen bestaat uit een materieel lichaam, maar in de eerste plaats een ziels-geestelijk wezen is dat het fysieke lichaam gebruikt als een tijdelijk omhulsel, een instrument, om op aarde een ontwikkeling door te maken waarvoor een aards leven niet volstaat. Elk individueel leven is slechts een fragment.

Het feit dat jonge mensen na een gewelddadige dood al na enkele tientallen jaren opnieuw incarneren is zeker een uitzondering op een veel langere tussenperiode, omdat zij het voortijdig afgebroken leven moeten inhalen. Men kan zich voorstellen dat de mens na de dood een lange tijd nodig heeft om zijn ervaringen in een spiritueel-diviene wereld met behulp van hogere, wijzere wezens te verwerken, daaruit conclusies te trekken en een nieuw aards leven met nieuwe levensdoelen voor te bereiden.

De waanzin van de fysieke onsterfelijkheid

Tegen deze achtergrond lijkt het streven van materialistische ideologen naar onsterfelijkheid van het fysieke lichaam een heldere waanzin. Men zou het geestelijk wezen van de mens vastketenen aan zijn stoffelijk lichaam en voorkomen dat hij het na zijn natuurlijk verval en noodlottige einde verlaat om zijn leven in de geestelijke wereld te verwerken en zijn ontwikkeling voort te zetten. De mens zou zijn geestelijke onsterfelijkheid verliezen om als het ware op aarde te vegeteren als een levende dode als een zombie zonder geestelijke doelen.

Zelfs als intelligente technische implantaten en reserveonderdelen erin zouden slagen het fysieke leven te verlengen tot 200 jaar, zou de menselijke geest in feite gebonden zijn aan een intelligente lichaam-machine waar hij niet meer geestelijk in kan doordringen en die hij niet meer kan doorzien en controleren met zijn intelligentie. De mens zou een biologische machine worden waarin hij “nieuwe vormen van intelligentie” volgt die niet beïnvloed worden door een bewustzijn”, zoals Harari zelf fantaseert. 7

Het is ook de vraag of menig mens er überhaupt nog in zou zitten, of een demonisch wezen geen bezit zou nemen van het onmenselijke lichaam en zo een leger van demonen met menselijke gezichten de aarde zou bevolken, automatisch bestuurd door satanische intelligentie.

———-

1 Rudolf Steiner: Einleitungen zu Goethes Naturwissenschaftlichen Schriften,
Gesamtausgabe (GA) Nr. 1, pp. 70, 71 GA001.pdf (fvn-archiv.net).
Zie ook: Grundlinien einer Erkenntnistheorie der goetheschen Welt… GA 2
2 op. cit. Pp. 72-74
3 Zie nader: De mens als machine …
4 Zie: Het verslag van George Ritchie van de achterkant van het leven
5 Toenemende herinneringen van kinderen …
6 De dramatische herinneringen van Udo Wieczorek aan …
7 Vgl. De Wereld Dieren Ideoloog

———-

Artikel ook te beluisteren –
Spreker: Nikolas Gerdell:

%d bloggers liken dit: