Waarom landen instorten: Exorbitante schulden, problemen in de energiesector, corrupte politieke systemen, elites met waanideeën

waarom-landen-instorten:-exorbitante-schulden,-problemen-in-de-energiesector,-corrupte-politieke-systemen,-elites-met-waanideeen

20-11-22 09:31:00,

Dmitry Orlov en Vladimir Poetin geloven dat de VS faalt, omdat de regering van de VS, in de woorden van Poetin, “met vaste tred het pad van de Sovjet-Unie volgt.”

Deze stappen zijn, in de woorden van Orlov: “exorbitante schulden, problemen in de energiesector en onhervormbare politieke systemen die gebukt gaan onder corruptie en waarvan de elites zich waanzinnig machtig voelen. En nu komt een echt griezelige analogie: het kruitvat dat ontplofte onder de USSR was etnisch nationalisme en separatisme; en het kruitvat dat momenteel ontploft onder de VS is “woke” (anti-)racisme: een ander merk van etnisch fascisme, maar met Amerikaanse kenmerken.”

Ik ontken niet dat deze problemen de Sovjet-Unie troffen en vandaag de dag de VS treffen. Zeker is dat dergelijke problemen, als ze niet met succes worden aangepakt, tot een mislukking kunnen leiden.

Dit schrijft Dr. Paul Craig Roberts, voorzitter van The Institute for Political Economy, voormalig redacteur van de Wall Street Journal en een bekend auteur van vele boeken. Hij levert ook regelmatig bijdragen aan de nieuwssite Herland Report en aan onze tv-interviews op YouTube. Hij heeft carrière gemaakt in de wetenschap en de academische wereld, de journalistiek, de openbare dienst en het bedrijfsleven. Hij is onderscheiden met de Meritorious Service Award van het ministerie van Financiën voor “zijn opmerkelijke bijdragen aan de formulering van het economisch beleid van de Verenigde Staten.”

Dr. Roberts schrijft over waarom landen instorten: Volgens mij stortte de Sovjet-Unie echter in omdat het geloofssysteem instortte. De Verenigde of Onverenigde Staten storten om dezelfde reden in, net als überhaupt de hele westerse wereld. Of Rusland zich ook bij deze ineenstorting aansluit, valt nog te bezien.

De Sovjet-Unie stortte in omdat het communisme niet de overvloed of vrijheid opleverde die het beloofde, en gefrustreerde communistische hervormers het systeem zat waren.

Dissidenten werden gestraft, soms streng, en er werd propaganda gebruikt om de narratieven onder controle te houden, zoals nu in de VS. De resterende draden van geloof werden doorgesneden toen hardline elementen in de communistische partij president Gorbatsjov onder huisarrest plaatsten.

In de westerse wereld is de vernietiging van het geloof al vele decennia aan de gang. De Franse schrijver Jean Raspail legde de ineenstorting van het westerse geloof en de gevolgen daarvan vast in zijn roman The Camp of the Saints,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: