Oekraïne – Geen weg naar vrede zonder verdere oorlog

oekraine-–-geen-weg-naar-vrede-zonder-verdere-oorlog

22-11-22 03:26:00,

Een week geleden verwelkomde ik de gesprekken tussen CIA-directeur Bill Burns en de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst Sergei Naryshkin, maar ik was sceptisch over de uitkomst:

Er komt nu geen staakt-het-vuren, maar de gesprekken zijn hoe dan ook goed. Beide partijen moeten hun best doen om ze gaande te houden.

Rusland heeft veel gevraagd: terugtrekking van de NAVO naar de positie van 1997, vier delen van Oekraïne die deel gaan uitmaken van Rusland, de garantie dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO. De VS is zeker niet bereid om zich tot die stappen te verplichten – althans nog niet.

Het zal tijd en veel meer gesprekken vergen voordat de VS tot bezinning komen en de nodige concessies doen om het conflict te beëindigen.

Ook moet het Oekraïense leger, en iedereen die zich daarbij aansloot, op het slagveld worden verslagen. Rusland kan dat als het zich daarop concentreert.

Sindsdien heeft Rusland nog een salvo van raketten op het elektriciteitsnet van Oekraïne losgelaten. Dit bevestigde dat de gesprekken geen positieve richting uitgaan, schrijft Andrei.

Nu noemen Yves Smith en Gilbert Doctorow extra hindernissen voor de noodzakelijke compromissen die de oorlog zouden kunnen beëindigen.

Smith begint met het onderzoeken van de recente uitspraken van Amerikaanse zijde. Er zijn geen tekenen dat iemand binnen de regering Biden naar vrede streeft. Generaal Milley, die met een onderhandelingssuggestie naar buiten trad nadat hij de interne discussie had verloren, werd in feite teruggefloten:

Sommige mensen die het conflict tussen Rusland en Oekraïne van nabij volgen, hebben de vooruitzichten op vredesbesprekingen opgeworpen. Zoals we dadelijk zullen bespreken, denkt uw nederige blogger dat deze visie momenteel niet goed aansluit bij de realiteit. Ja, de zaken lijken zodanig te zijn ontdooid dat de VS de non-communicatie met Rusland heeft gestaakt die in de donkerste dagen van deze koude oorlog plaatsvond. Maar hoewel het dooien van bijna het absolute nulpunt naar een louter diepe bevriezing technisch gezien opwarming is, is het nog steeds vreselijk koud. De standpunten van beide partijen overlappen elkaar op geen enkel punt, wat betekent dat er geen basis is voor besprekingen.

Een ander probleem met besprekingen is dat er niemand is om mee te praten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: