Oekraïne vertelt mensen niet in paniek te raken nu WHO waarschuwt voor “levensbedreigende” winter

oekraine-vertelt-mensen-niet-in-paniek-te-raken-nu-who-waarschuwt-voor-“levensbedreigende”-winter

22-11-22 01:49:00,

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet maandag in een verklaring weten dat de elektriciteitssituatie in Oekraïne zo ernstig is dat deze mogelijk “levensbedreigend” zal zijn voor miljoenen Oekraïners als gevolg van de recente verwoestende reeks Russische luchtaanvallen op het nationale energienetwerk, bericht Zerohedge.com.

“Simpel gezegd – deze winter is een kwestie van overleven,” zei Hans Kluge, regionaal directeur voor Europa bij het gezondheidsorgaan van de Verenigde Naties, vanuit de Oekraïense hoofdstad. “Deze winter zal levensbedreigend zijn voor miljoenen mensen in Oekraïne,” voegde hij eraan toe.

De aanvallen, waarvan de laatste grote golf afgelopen dinsdag plaatsvond en met tussenpozen doorging tot in het weekend, “hebben nu al knock-out gevolgen voor het gezondheidssysteem en de gezondheid van de mensen,” aldus Kluge.

“Door de voortdurende aanvallen op de gezondheids- en energie-infrastructuur zijn honderden ziekenhuizen en zorginstellingen niet meer volledig operationeel,” zei de WHO-functionaris. “We verwachten dat nog eens twee tot drie miljoen mensen hun huizen zullen verlaten op zoek naar warmte en veiligheid,” waarschuwde hij.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal schatte afgelopen vrijdag dat de helft van de energie-infrastructuur van het land op dit moment is uitgeschakeld door de Russische aanvallen. Miljoenen mensen zitten al zonder stroom nu de temperaturen dalen en Kiev de eerste sneeuw van het seizoen enkele dagen geleden zag.

“Helaas blijft Rusland raketaanvallen uitvoeren op de civiele en kritieke infrastructuur van Oekraïne. Bijna de helft van ons energiesysteem is uitgeschakeld,” zei Shmyhal volgens Reuters.

Politico meldde vorige week dat leiders van het Congres geheime inlichtingenrapporten hadden gekregen waarin de verwachte impact van Ruslands campagne om het Oekraïense elektriciteitsnet te ontregelen gedetailleerd werd beschreven.

“De Oekraïense regering waarschuwt westerse bondgenoten dat zij in de komende dagen meer Russische aanvallen op haar energie-infrastructuur verwacht en dat Kiev niet genoeg vervangende onderdelen heeft om warmte en stroom weer online te brengen als die zich voordoen, aldus twee functionarissen van het Congres en een westerse functionaris die op de hoogte is van Amerikaanse inlichtingen,” aldus het rapport.

Politico gaat verder: “Oekraïense functionarissen hebben de afgelopen dagen hun Amerikaanse collega’s en meer dan een half dozijn Europese landen om hulp gevraagd bij de voorbereiding op een langdurige periode met beperkte elektriciteit en gas – een scenario waarvan Kiev verwacht dat het de gevechten op het terrein zal bemoeilijken en burgers zal verdrijven,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: