Zelensky klemgezet door Moskou en Washington, door Thierry Meyssan

zelensky-klemgezet-door-moskou-en-washington,-door-thierry-meyssan

,

De veranderende machtsverhoudingen op het Oekraïense slagveld en de tragische episode tijdens de bijeenkomst van de G20 op Bali betekenen een ommekeer. Terwijl het Westen nog steeds gelooft dat het Moskou snel zal verslaan, zijn de Verenigde Staten al begonnen met geheime onderhandelingen met Rusland. Ze bereiden zich voor om Oekraïne los te laten en alleen Volodymyr Zelensky de schuld te geven. Net als in Afghanistan zal het ontwaken wreed zijn.

De Oekraïense president spreekt de G20 toe.

Tijdens een gesprek in Brussel tien dagen geleden met een ruimdenkende leider van het Europees Parlement hoorde ik hem zeggen dat het Oekraïense conflict zeker complex was, maar dat de meest voor de hand liggende conclusie was dat Rusland dat land was binnengevallen. Ik antwoordde dat het internationaal recht Duitsland, Frankrijk en Rusland verplichtte Resolutie 2202 uit te voeren, hetgeen alleen Moskou had gedaan. Vervolgens herinnerde ik hem aan de verantwoordelijkheid om de bevolking te beschermen als hun eigen regering faalt. Hij onderbrak me en vroeg me: “Als mijn regering zich beklaagt over het lot van haar burgers in Rusland en dat land aanvalt, vindt u dat dan normaal? Ja,” antwoordde ik, “als je een resolutie van de Veiligheidsraad hebt. Heb je er een? Onthutst veranderde hij van onderwerp. Drie keer vroeg ik hem of we konden praten over de Oekraïense “integraal-nationalisten”. Drie keer weigerde hij. We gingen beleefd uit elkaar.

De kwestie van de verantwoordelijkheid om te beschermen [R2P] zou genuanceerd moeten worden. Dit beginsel staat geen oorlog toe, maar een politieoperatie, uitgevoerd met militaire middelen. Daarom waakt het Kremlin ervoor dit conflict geen “oorlog” te noemen, maar een “speciale militaire operatie”. Beide termen verwijzen naar dezelfde feiten, maar “speciale militaire operatie” beperkt het conflict. Zodra zijn troepen Oekraïne binnenkwamen, maakte de Russische president Vladimir Poetin duidelijk dat hij niet van plan was het gebied te annexeren, maar alleen de door de Oekraïense “nazi’s” vervolgde bevolking te bevrijden. In een vorig lang artikel heb ik erop gewezen dat de term “nazi’s” weliswaar correct is in historische zin, maar niet overeenkomt met de manier waarop deze mensen naar zichzelf verwijzen. Zij gebruiken de uitdrukking: “integraal-nationalisten”. Laten we niet vergeten dat Oekraïne de enige staat ter wereld is met een expliciet racistische grondwet.
Dat het internationaal recht Rusland in het gelijk stelt, betekent niet dat het een blanco cheque heeft.

 » Lees verder op VoltaireNet.org

%d bloggers liken dit: