Van Gutenberg tot virussen en sociale hervormingen

van-gutenberg-tot-virussen-en-sociale-hervormingen

23-11-22 08: 54: 00,

Mensen die iets uitvinden voor een specifiek doel
kunnen niet weten welke kolereffecten hun innovatie zal hebben.
Steven Johnson

Beste lezers

Zonder de uitvinding van de drukpers zou er geen “Covidepandemie” zijn geweest, zou men kunnen stellen. Een pittige stelling, maar zeker niet vergezocht. En de reden is niet de inhoud van de boeken, zoals sommigen nu veronderstellen, maar de nieuwe technologie zelf. Het maakte het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk voor de algemene bevolking om boeken te lezen. Veel mensen keken nu bij kaarslicht naar kleine lettertjes en beseften dat ze verziend waren.

Zoals de Britse auteur Steven Johnson uitlegt in zijn boek “How We Got to Now: Six Innovations That Made the Modern World” en in de gelijknamige tv-serie, verliepen er slechts enkele decennia tussen de uitvinding van de boekdrukkunst en de productie van brillen voor de massa.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: