De hybride oorlog van de VS tegen Turkije is zojuist geëscaleerd na de mislukte sabotage van TurkStream door Kiev

de-hybride-oorlog-van-de-vs-tegen-turkije-is-zojuist-geescaleerd-na-de-mislukte-sabotage-van-turkstream-door-kiev

24-11-22 03:56:00,

De Nieuwe Koude Oorlog die de VS zelf hebben uitgelokt, heeft plots een onverwachte wending genomen waarbij de in verval geraakte unipolaire hegemoon nu zijn Turkse wederzijdse verdedigingsbondgenoot in de rug steekt als straf voor het onafhankelijke buitenlandse beleid van zijn leiders, schrijft Andrew Korybko.

De VS voeren actief een hybride terreuroorlog tegen Turkije, zoals blijkt uit hun rol bij de recente terroristische aanval van de YPG-PKK in Istanboel en uit het nieuws van donderdag dat Rusland zojuist de tweede poging van Kiev sinds september heeft verijdeld om de TurkStream-pijpleiding te saboteren. Deze asymmetrische daden van agressie worden uitgevoerd om president Erdogan te straffen voor het daadwerkelijk onafhankelijke buitenlandse beleid van zijn opkomende multipolaire grootmacht op dit cruciale moment van de wereldwijde systeemovergang.

Turkije speelt een unieke rol in de Nieuwe Koude Oorlog tussen de door de VS geleide Westerse Gouden Miljard en de gezamenlijk BRICS- en SCO-Globale Zuiden, aangezien het technisch gezien deel uitmaakt van beide de facto blokken. Door zijn lidmaatschap van de NAVO maakt het deel uit van het eerste, terwijl zijn sociaal-culturele samenstelling en zijn status als dialoogpartner met de SCO het tot het tweede maken. Dit land is ook een volwaardige staat, waarmee de basis is gelegd voor een onafhankelijke invloedspool.

Net als India heeft het getracht zorgvuldig te balanceren tussen beide feitelijke Nieuwe Koude Oorlogsblokken, maar de VS hebben heel anders gereageerd op de pogingen van Ankara dan die van Delhi, aangezien de pragmatische inspanningen van eerstgenoemde worden beschouwd als een zogenaamd “verraad” vanwege zijn lidmaatschap van de NAVO. Amerika was vorige maand ook gealarmeerd toen president Poetin voorstelde om van Turkije een transregionaal energiecentrum te maken, waarvan het succes deze geostrategisch gelegen staat maximale strategische autonomie zou geven.

De reactie van de VS was snel: niet alleen organiseerden zij de recente terroristische aanval van de YPG-PKK in Istanboel (die op zijn beurt de Turkse strijdkrachten ertoe aanzette uit zelfverdediging een nieuwe regionale antiterreurcampagne te beginnen), maar ook gaven zij hun handlangers in Kiev opdracht om TurkSteam opnieuw te saboteren. Deze opeenvolging van gebeurtenissen laat er geen twijfel over bestaan dat Turkije actief het slachtoffer is van een steeds intensere en multidimensionale hybride terreuroorlog onder leiding van de VS, die tot doel heeft het land tot knechting te dwingen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: