Nieuw denken over Massavormingspsychose

nieuw-denken-over-massavormingspsychose

24-11-22 12:01:00,

Nu mensen langzaam tevoorschijn komen uit de mist die in maart 2020 op hen neerdaalde, is het gevoel van desoriëntatie en angst voelbaar. Sommige van degenen die deelnamen aan het fanatisme en de pesterijen herschrijven of vergeten wat ze daadwerkelijk hebben gezegd en gedaan. Anderen hebben een pandemie-amnestie voorgesteld, alsof iedereen net wakker wordt na een dronken nacht en zich vaag herinnert dat ze dingen hebben gedaan die ze waarschijnlijk niet hadden moeten doen, maar hé, het was allemaal goed bedoeld. Iedereen maakt fouten, dus laten we verder gaan, schrijft Brownstone.org.

Wat gebeurde er eigenlijk met de miljoenen mensen die het covid-circus gaande hielden? Welke krachten werkten op hun geesten die nu eindelijk beginnen af te nemen? Zal er een nieuwe waanzin neerdalen, en zo ja, waarom en wanneer?

In zijn boek The Psychology of Totalitarianism spreekt professor in de klinische psychologie Matthias Desmet over de “massavormingspsychose”, een fenomeen dat historisch gezien de naam “crowd formation” heeft gekregen. Desmet beweert dat het grootste deel van de wereldbevolking in het begin van 2020 samensmolt tot een menigte. Het narratief van die menigte ging de publieke sfeer, de politieke sfeer en de privésfeer beheersen, waardoor het klassiek “totalitair” werd, een gebeurtenis die Desmet in een breed historisch en technologisch perspectief plaatst. De kwesties die hij aan de orde stelt, zijn van fundamenteel belang om te begrijpen wat er hierna waarschijnlijk gaat gebeuren, en om onze eigen rol als leden van Team Gezond verstand in de komende jaren in kaart te brengen.

Begin 2020 ontstond er een menigte

De centrale stelling van Desmet is er een waar wij het van harte mee eens zijn, en ze is bijna identiek aan wat in onze eigen artikelen staat: de bevolking van veel landen werd in februari-maart 2020 een menigte, geobsedeerd door het zoeken naar bescherming tegen een nieuw virus. De elites reageerden op de roep tot opoffering en veiligheid door propaganda te maken en gezondheidsrituelen te bevelen die gretig werden omarmd en versterkt door hun bevolking. Mensen lieten hun individualiteit en kritisch denken varen en gebruikten hun verstand niet om de totalitaire controles die hun fundamentele vrijheden wegnamen in twijfel te trekken, maar om ze te rationaliseren en te evangeliseren.

Om te beschrijven hoe individuen in deze menigten denken en zich gedragen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: