Opnieuw massale raketaanvallen op Oekraïne – Lichten uit, geen water en binnenkort geen warmte (Video’s)

opnieuw-massale-raketaanvallen-op-oekraine-–-lichten-uit,-geen-water-en-binnenkort-geen-warmte-(video’s)

24-11-22 07:01:00,

Gisteren heeft het Russische leger het Oekraïense elektriciteitsnetwerk platgelegd. Eerdere aanvallen hadden de distributiecapaciteit reeds beperkt tot ongeveer 50% van de vraag. Door gecontroleerde stroomuitval gedurende enkele uren per dag konden de meeste delen van het land gedurende enkele uren van elektriciteit worden voorzien. De aanval van gisteren zorgde voor een veel groter probleem. Niet alleen de distributienetwerken werden aangevallen, maar ook de elementen die de Oekraïense elektriciteitsproductiefaciliteiten met het distributienetwerk verbinden. De vier kerncentrales van Oekraïne met hun 15 reactoren zijn nu allemaal stilgelegd, schrijft Andrei.

Kiev en de meeste andere steden in Oekraïne hebben geen elektriciteit meer.

Moldavië is eveneens getroffen, aangezien het ongeveer 20% van zijn elektriciteit van Oekraïne ontvangt. Toen het Oekraïense netwerk uitviel, viel ook de enige lokale thermische centrale uit. Waarschijnlijk kan deze weer worden ingeschakeld, maar dat kan een ingewikkeld proces zijn.

Beperkte invoer van elektriciteit uit het Europese systeem in Oekraïne is misschien nog mogelijk, maar die elektriciteit zou alleen beschikbaar zijn in de westelijke steden van Oekraïne.

Vóór de aanval van gisteren berichtte de Washington Post over de moeilijkheden om het netwerk te herstellen. Zoals we al eerder hebben uitgelegd, treffen de Russische aanvallen de transformatoren die het nationale backbonenetwerk van 330 kilovolt verbinden. Deze zijn moeilijk te vervangen:

Nu de omvang van de schade aan de Oekraïense energiesystemen de afgelopen dagen duidelijk is geworden, beginnen Oekraïense en westerse functionarissen alarm te slaan, maar beseffen zij ook dat zij slechts beperkte hulpmogelijkheden hebben. Het Oekraïense elektriciteitssysteem uit het Sovjettijdperk kan niet snel of gemakkelijk worden gerepareerd. In sommige van de zwaarst getroffen steden kunnen ambtenaren weinig anders doen dan de inwoners aansporen om te vluchten – waardoor het risico van een economische ineenstorting in Oekraïne en een vluchtelingencrisis in de Europese buurlanden toeneemt.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat ongeveer de helft van de energie-infrastructuur van het land “buiten werking” is na het bombardement.

Wekenlang zijn Russische raketten gericht geweest op belangrijke onderdelen van het Oekraïense elektrische transmissiesysteem, waardoor vitale transformatoren zijn uitgevallen zonder welke huishoudens, bedrijven, overheidskantoren, scholen, ziekenhuizen en andere kritieke faciliteiten niet van stroom kunnen worden voorzien.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: