Rusland een zwakke staat met een slecht leger noemen is een vergissing

rusland-een-zwakke-staat-met-een-slecht-leger-noemen-is-een-vergissing

24-11-22 11:31:00, Russische T-90 tank in de sneeuw. Afbeelding: Creative Commons. Onderschatten de VS Rusland? Wij westerlingen vinden vaak dat we de meest briljante, ervaren en capabele legers ter wereld hebben. In Amerika geloven we dat we met onze economische macht, ondersteund door onze status als ’s werelds grootste olieproducent, alle regio’s van de wereld kunnen domineren. Maar onder de oppervlakte schuilt een groeiend gevaar voor ons land dat weinigen onderkennen: ongeïnformeerd vertrouwen, gebrek aan kennis en gevaarlijke overmoed, schrijft Daniel Davis.

De oude Chinese militair strateeg Sun Tzu schreef beroemd: “Als je de vijand kent en jezelf kent, hoef je het resultaat van honderd veldslagen niet te vrezen. Als je jezelf kent maar niet de vijand, zul je voor elke behaalde overwinning ook een nederlaag lijden. Als je noch de vijand noch jezelf kent, zul je in elke strijd bezwijken.” Amerika belichaamde aantoonbaar de eerste zin na de Tweede Wereldoorlog, wat onze opkomst als wereldwijde supermacht voedde; nu lopen we het gevaar de laatste zin te belichamen.

In sommige gevallen hebben de Verenigde Staten de afgelopen decennia echt laten zien dat zij over een superieur vermogen beschikken om oorlog te voeren. Maar zoals vaak gebeurt, kunnen lange periodes van succes niet leiden tot meer uitmuntendheid, maar tot overmoed – en overmoed leidt vaak tot luiheid.

Toen ik in 1990 als jonge tweede luitenant in het 2nd United States Cavalry patrouilleerde op de grens van de Koude Oorlog tussen Oost- en West-Duitsland, dwongen onze militaire leiders ons onophoudelijk om onze potentiële Sovjet-tegenstanders ad nauseum te bestuderen. Wij moesten hun tactiek, doctrine en mogelijkheden van alle belangrijke wapensystemen uit ons hoofd leren.

Wij waren nooit bang voor het Rode Leger, maar we hadden een gezond respect voor wat miljoenen Sovjettroepen en tienduizenden pantservoertuigen konden aanrichten als wij oorlog tegen hen zouden voeren. Onze eigen tactiek en capaciteiten kennende, evenals die van onze mogelijke Sovjetvijanden, gaf ons het vertrouwen dat wij hen konden verslaan als het ooit tot een oorlog zou komen. Tegenwoordig lijkt er in het Amerikaanse leger, het corps diplomatique of de politieke arena bijzonder weinig belangstelling te bestaan voor het werk om iets over “de vijand” te weten te komen.

Integendeel, wij geloven momenteel dat onze kant veruit superieur is aan die van bijna elke mogelijke tegenstander.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: