NachDenkSeiten:ㅤAlleen als de lonen nu stijgen kan de recessie weer worden afgewend

nachdenkseiten:ㅤalleen-als-de-lonen-nu-stijgen-kan-de-recessie-weer-worden-afgewend

25-11-22 12: 03: 00,

De inflatie is momenteel hoger dan in 50 jaar. Anders dan toen kunnen de prijsstijgingen echter niet worden opgevangen door hoge loonstijgingen. De economie wordt bedreigd met een verlies aan koopkracht van historische proporties. Nu zijn de vakbonden in trek. In de komende onderhandelingsronden moeten zij zich niet laten misleiden door het economisch valse maar uiterst populaire sprookje van een dreigende loon-prijsspiraal. Het gevaar van een loon-prijsspiraal is lang niet zo klein geweest als nu en zonder aanzienlijke loonstijgingen zal de economie de komende recessie niet zo snel te boven komen. Door Jens Berger

Er zijn talrijke factoren die prijsstijgingen beïnvloeden. Lonen en salarissen zijn daar één van. Wanneer economen het hebben over een loon-prijsspiraal, gaat het er vooral om dat buitensporige looneisen bedrijven dwingen hun prijzen te verhogen, wat op zijn beurt door de vakbonden wordt gebruikt als reden voor nog meer buitensporige looneisen in de volgende ronde van loononderhandelingen. Dus lonen bepalen de prijzen en prijzen bepalen de lonen – een opwaartse spiraal.

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: