Wereldbeker rellen doen Nederland en België schudden: Marokkaanse supporters vieren overwinning door auto’s in brand te steken en politie te confronteren

wereldbeker-rellen-doen-nederland-en-belgie-schudden:-marokkaanse-supporters-vieren-overwinning-door-auto’s-in-brand-te-steken-en-politie-te-confronteren

28-11-22 11:32:00,

De Belgische steden Brussel en Antwerpen, samen met een aantal steden in buurland Nederland, werden opgeschrikt door massale rellen nadat Marokkaanse fans zondag de straat opgingen om de 2-0 overwinning van hun team op België in het wereldkampioenschap voetbal te vieren, bericht RMX.news.

Hoewel België ver van Marokko ligt, herbergt het land meer dan 500.000 mensen van Marokkaanse afkomst, en velen van hen steunen het nationale team van hun geboorteland. Scènes van geweld verspreidden zich snel via social media, waarbij fans van het Marokkaanse nationale team voertuigen in brand staken, winkels plunderden en zelfs een politiebureau aanvielen.

De politie zette traangas in om de supporters na de overwinning uit elkaar te drijven, maar de rellen gingen tot in de avond door, waarbij nog een aantal voertuigen in brand werden gestoken.

De overwinning van Marokko werd gezien als de zoveelste grote opschudding tijdens het toernooi, en weinigen geloofden dat het team in staat was om België, dat momenteel de nummer twee van de wereld is, te verslaan.

Een tiental relschoppers werd aangehouden door de autoriteiten in Brussel, die waterkanonnen gebruikten en traangas afvuurden om de menigte uiteen te drijven, terwijl er acht werden gearresteerd in de havenstad Antwerpen.

Over de grens in Nederland werden in Amsterdam voertuigen in brand gestoken en viel een groep van ongeveer 500 relschoppers de politie in Rotterdam aan, waarbij glas en vuurwerk op de autoriteiten werd gegooid. De Nederlandse oproerpolitie verdreef ook menigten in Den Haag en Utrecht, volgens tweets van de Nederlandse nationale politie.

“Een van hen liep gehoorschade op, en de ander kreeg iets tegen het hoofd,” zei een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

De burgemeester van Brussel, Philippe Close, zei: “Ik veroordeel de incidenten van vanmiddag ten scherpste.”

“De politie heeft al krachtig ingegrepen. Ik raad supporters dan ook af om naar het centrum van de stad te komen. De politie doet er alles aan om de openbare orde te handhaven. Ik heb de politie opdracht gegeven de onruststokers te arresteren.”

In een op Twitter geplaatste clip zijn mannen te zien die lachen terwijl ambulances in Brussel worden aangevallen. In dezelfde clip zijn personen te zien die met verschillende projectielen een politiebus aanvallen.

 » Lees verder