Redactionele aanbeveling: – Het Zuiden baart een nieuw betalingssysteem dat het spel verandert

@het-zuiden-baart-een-nieuw-betalingssysteem-dat-het-spel-verandert

02-12-22 02:57:00,

De Euraziatische Economische Unie (EAEU) versnelt haar ontwerp van een gemeenschappelijk betalingssysteem, dat bijna een jaar lang nauwgezet is besproken met de Chinezen onder leiding van Sergey Glazyev, de EAEU-minister belast met Integratie en Macro-economie.

Via haar regelgevende instantie, de Euraziatische Economische Commissie (EEG), heeft de EAEU zojuist een zeer serieus voorstel gedaan aan de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) die, van cruciaal belang, reeds op weg zijn om te veranderen in.. BRICS+: een soort G20 van het Zuiden.

Het systeem zal een enkele betaalkaart omvatten – in directe concurrentie met Visa en Mastercard – waarin de reeds bestaande Russische MIR, China’s UnionPay, India’s RuPay, Brazilië’s Elo, en anderen worden samengevoegd.

Dat is een directe uitdaging voor het door het Westen ontworpen (en opgelegde) monetaire systeem. En het komt op de hielen van BRICS-leden die hun bilaterale handel al in lokale valuta’s voeren en de Amerikaanse dollar omzeilen.

Deze EAEU-BRICS unie was al lang in de maak – en zal nu ook de aanzet geven tot een verdere geo-economische fusie met de lidstaten van de Shanghai Cooperation Organization (SCO).

De EAEU werd in 2015 opgericht als douane-unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland, een jaar later aangevuld met Armenië en Kirgizië. Vietnam is al een vrijhandelspartner van de EAEU, en ook het onlangs bij de SCO aangesloten Iran sluit een overeenkomst.

De EAEU is ontworpen om vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en werknemers tussen de lidstaten in te voeren. Oekraïne zou lid zijn geweest van de EAEU, ware het niet dat de coup van Maidan in 2014 werd beraamd door de regering-Barack Obama.

Vladimir Kovalyov, adviseur van de voorzitter van de EEG, vatte het allemaal samen voor de Russische krant Izvestia Het gaat erom een gezamenlijke financiële markt tot stand te brengen en de prioriteit is de ontwikkeling van een gemeenschappelijke “ruilruimte:” “We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt en nu zijn de werkzaamheden gericht op sectoren als het bank- en verzekeringswezen en de aandelenmarkt.”

Binnenkort zal een nieuwe regelgevende instantie voor het voorgestelde gezamenlijke financiële stelsel tussen de EEU en de BRICS worden opgericht.

Ondertussen zijn de handel en de economische samenwerking tussen de EGEU en de BRICS-landen alleen al in de eerste helft van 2022 1,5 keer zo groot geworden.

Het aandeel van de BRICS in de totale externe handelsomzet van de EAEU heeft 30 procent bereikt, onthulde Kovalyov op het BRICS International Business Forum afgelopen maandag in Moskou:

“Het is raadzaam om het potentieel van de macrofinanciële ontwikkelingsinstellingen van de BRICS en de EAEU te combineren, met name de BRICS New Development Bank, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), alsmede nationale ontwikkelingsinstellingen. Dit zal een synergetisch effect mogelijk maken en zorgen voor synchrone investeringen in duurzame infrastructuur, innovatieve productie en hernieuwbare energiebronnen.”

Hier zien we opnieuw de toenemende convergentie van niet alleen BRICS en EAEU, maar ook van de financiële instellingen die nauw betrokken zijn bij projecten in het kader van het door China geleide Nieuwe Zijderoute- of Belt and Road Initiatief (BRI).

Het tijdperk van plundering stoppen

Alsof dat allemaal nog niet spelveranderend genoeg is, verhoogt de Russische president Vladimir Poetin de inzet door op te roepen tot een nieuw internationaal betalingssysteem gebaseerd op blockchain en digitale valuta.

Het project voor een dergelijk systeem werd onlangs gepresenteerd op het 1e Euraziatisch Economisch Forum in Bishkek.

Tijdens het forum heeft de EEREU een ontwerpovereenkomst over de grensoverschrijdende plaatsing en het grensoverschrijdende verkeer van effecten in de lidstaten goedgekeurd en de technische voorschriften gewijzigd.

De volgende grote stap is het organiseren van de agenda van een cruciale vergadering van de Hoge Euraziatische Economische Raad op 14 december in Moskou. Poetin zal daar aanwezig zijn – in eigen persoon. En er is niets dat hij liever doet dan een spelveranderende aankondiging.

Al deze stappen worden nog belangrijker als ze verband houden met de snel toenemende, in elkaar grijpende handel tussen Rusland, China, India en Iran: van Ruslands streven om nieuwe pijpleidingen aan te leggen die de Chinese markt bedienen – tot Rusland, Kazachstan en Oezbekistan die een gasunie bespreken voor zowel binnenlandse leveringen als export, vooral naar de belangrijkste klant China.

Langzaam maar zeker ontstaat het grote beeld van een onherroepelijk gebroken wereld met een dubbel handels-/circulatiesysteem: het ene zal draaien rond de restanten van het dollarsysteem, het andere wordt opgebouwd rond de associatie van BRICS, EAEU en SCO.

Om verder te gaan, de recente pathetische metafoor bedacht door een smakeloze Eurocratenbaas: de “jungle” breekt af van de “tuin” met wraak. Moge de breuk voortduren, want een nieuw internationaal betalingssysteem – en vervolgens een nieuwe munt – zal erop gericht zijn het westerse tijdperk van plundering voorgoed te stoppen.