Redactionele aanbeveling: – Bill Gates heeft de controle genomen over de wereldwijde productie en opslag van zaden..

bill-gates-heeft-de-controle-genomen-over-de-wereldwijde-productie-en-opslag-van-zaden.

09-12-22 04:46:00,

Bill Gates bezit niet alleen de meeste landbouwgrond in Amerika, hij heeft ook de wereldwijde productie en opslag van zaad in handen genomen

Sinds het begin van de neolithische revolutie, zo’n 10.000 jaar geleden, hebben boeren en gemeenschappen gewerkt aan het verbeteren van de opbrengst, smaak, voedingswaarde en andere kwaliteiten van zaden. Zij hebben kennis over de gezondheidseffecten en geneeskrachtige eigenschappen van planten en over de bijzondere groeiwijze van planten en de interactie met andere planten en dieren, bodem en water uitgebreid en doorgegeven. De vrije uitwisseling van zaden tussen boeren is de basis geweest voor het behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid.

Er is een grote zaad- en biodiversiteitspiraterij aan de gang, niet alleen door bedrijven – die door fusies steeds kleiner en groter worden – maar ook door superrijke miljardairs wier rijkdom en macht deuren openen voor hun elke gril. Microsoft mogol, Bill Gates, loopt voorop.

Toen de Groene Revolutie werd ingevoerd in India en Mexico, werden de zaden van de boeren “opgehaald” van hun velden en opgesloten in internationale instellingen, om te worden gebruikt voor het kweken van groene revolutie rassen die zijn ontworpen om te reageren op chemische inputs[[1]

Het International Rice Research Institute (IRRI) in de Filippijnen en het International Maize and Wheat Improvement Centre (CIMMYT) waren de eersten die de diversiteit van de akkers van de boeren ophaalden en vervingen door chemische monoculturen van rijst, tarwe en maïs. Anderen volgden snel.

Deze kaping van boerenzaden wordt het best belicht door de schandelijke verwijdering van India’s vooraanstaande rijstonderzoekswetenschapper Dr. R.H. Richaria, als hoofd van India’s Central Rice Research Institute (CRRI) in Cuttack, Orissa, waar de grootste collectie rijstdiversiteit ter wereld was ondergebracht, omdat hij weigerde het IRRI in de Filippijnen toe te staan de collectie uit India te stelen. Met zijn verwijdering op aandringen van de Wereldbank werd de intellectuele eigendom van Indiase boeren gekaapt naar het IRRI in de Filipijnen, dat later deel ging uitmaken van de pas opgerichte Consultative Group of International Agriculture Research (CGIAR)[[2]

Het boerenzaad werd bewaard in de private zaadbanken van de CGIAR, een consortium van 15 internationale landbouwonderzoekscentra, gecontroleerd door de Wereldbank, de Rockefeller en Ford Foundations, en natuurlijk de Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF), die sinds 2003 meer dan 720 miljoen dollar in de CGIAR centra heeft gestoken. De genenbanken van de CGIAR beheren momenteel 768.576 toetredingen van boerenzaden. Samen vormen de genenbanken van de CGIAR de grootste en meest gebruikte collecties van gewasdiversiteit ter wereld.[[3]

De Bill & Melinda Gates Foundation werkt een beetje als de Wereldbank en gebruikt haar financiële macht en dapperheid om de controle over de landbouw over te nemen en het landbouwbeleid van regeringen en instellingen te beïnvloeden. Verreweg de grootste financier van de CGIAR, heeft Gates met succes de overdracht van onderzoek en zaden van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen naar op grondstoffen gebaseerde bedrijven versneld, en de piraterij van intellectueel eigendom en zaadmonopolies gecentraliseerd en vergemakkelijkt door middel van wetten op intellectueel eigendom en zaadverordeningen.

Deel

De urgentie waarmee deze herstructurering van de CGIAR en centralisatie van de controle plaatsvindt, komt als volgt tot uiting in de open brief van IPES Food van 21 juli 2020: “Het proces dat nu gaande is om de CGIAR te hervormen is daarom noodzakelijk en van groot openbaar belang. Het “One CGIAR”-proces heeft tot doel de 15 juridisch onafhankelijke maar samenwerkende centra van de CGIAR, met hoofdkantoor in 15 landen, samen te voegen tot één juridische entiteit. De impuls komt van enkele van de grootste financiers, met name de Bill and Melinda Gates Foundation, de Wereldbank en de regeringen van de VS en het VK.”[[4]

Het doel van “One CGIAR”, onder toezicht van “One CGIAR Common Board” is om het samen te voegen tot een onderdeel van “One Agriculture”, aka “Gates Ag One” – Gates’ nieuwste zet in het controleren van ’s werelds zaadvoorziening[[5]Gates heeft aangegeven dat hij het huidige budget van de CGIAR meer dan zal verdubbelen, van 850 miljoen dollar naar 2 miljard dollar per jaar.

Ondanks de reeds lang erkende mislukking van de Groene Revolutie in India en Mexico, lanceerde Gates in 2006 AGRA, de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika. De dwaasheid van het opleggen van deze mislukte technologie in Afrika is goed gedocumenteerd in de twee volgende artikelen van Nicoletta Dentico en Tim Wise.

De Seed Freedom beweging roept de CGIAR genenbanken op om deze gestolen boerenrassen terug te geven aan de boeren. De lessen van de Groene Revolutie sinds de jaren 1960 hebben ons geleerd dat de chemische weg van monoculturen het vermogen van de aarde om leven en voedselproductie te ondersteunen heeft ondermijnd door de vernietiging van biodiversiteit, bodem en water[[6, 7]en bijdragen aan de klimaatverandering[[8]Het heeft kleine boeren onteigend door schulden voor externe inputs. En het heeft de voedsel- en voedingszekerheid ondermijnd[[9]De ervaring van de laatste halve eeuw heeft duidelijk gemaakt dat Seed Sovereignty, Food Sovereignty en Knowledge Sovereignty de enige levensvatbare toekomst van voedsel en landbouw is.

Naast de controle over de zaden van de boeren in de CGIAR zaadbanken, investeert Gates (samen met de Rockefeller Foundation) zwaar in het verzamelen van zaden van over de hele wereld en slaat ze op in de Svalbard Global Seed Vault in de Arctische archipel – ook wel de Doomsday Vault genoemd – opgericht om een wereldwijde verzameling van ’s werelds zaden te verzamelen en te bewaren. Dit gebeurt in samenwerking met de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) en de Crop Trust[[10]

The Crop Trust, gevestigd in Duitsland, financiert en coördineert de Svalbard Seed Vault. Naast de Bill en Melinda Gates Foundation zijn de financiers onder meer de aanhangers van het Gifkartel CropLife Dupont/Pioneer Hi-bred, KWS SAAT AG en Syngent AG.

Het grootste aantal in de Seed Vault opgeslagen accessies zijn variëteiten van rijst, tarwe en gerst; meer dan 150.000 monsters van tarwe en rijst, en bijna 80.000 monsters van gerst. Andere goed vertegenwoordigde gewassen zijn sorghum, phaseolus bonen soorten, maïs, cowpea, soja, kikuyu gras en kikkererwten.

Deel

Gewassen zoals aardappelen, pinda’s, cajanusbonen, haver en rogge, luzerne, de graanhybride Triticosecale en Brassica’s worden vertegenwoordigd door 10.000 tot 20.000 zaadmonsters[[11]

Het hoeft niet te verbazen dat Gates ook Diversity Seek (DivSeek) financiert, een wereldwijd project dat in 2015 van start ging om de genetische gegevens van de boerendiversiteit van zaden die in genenbanken worden bewaard in kaart te brengen om vervolgens via genomic mapping octrooien op deze zaden te nemen[[12]Zeven miljoen plantentoevoegingen bevinden zich in openbare zaadbanken.

Biopiraterij vindt plaats door de convergentie van informatietechnologie en biotechnologie, waarbij patenten worden genomen op zaden door het “in kaart brengen” van hun genoom en genoomsequenties.

Terwijl levend zaad “in situ” moet evolueren, kunnen octrooien op het genoom van zaden “ex situ” worden genomen. DivSeek is ontworpen om de gegevens in het zaad te “ontginnen” en te extraheren om de commons eruit te “censureren”. In feite berooft het de boeren van hun zaden en kennis, het berooft het zaad van zijn integriteit en diversiteit, het wist de evolutionaire geschiedenis en de band van het zaad met de bodem uit, en reduceert het tot een simpele “code”. Dit “genetisch kolonialisme” is een afsluiting van het genetisch gemeengoed[[13]

De instellingen die deelnemen aan DivSeek zijn de CGIAR-knooppunten en “openbare” universiteiten zoals Cornell en Iowa State, die steeds meer geprivatiseerd worden door de biotechnologie-industrie en de Gates Foundation. BMGF financiert Cornell’s Alliance for Science, de pseudowetenschapspropaganda van het bedrijfsleven, terwijl Iowa State de instelling is die de onethische voedingsproeven met GGO-bananen promoot. Andere door Gates gefinancierde DivSeek-partners zijn de African Agricultural Technology Foundation en de Africa-Brazil Agricultural Innovation Marketplace, ontwikkeld door de Braziliaanse Maatschappij voor Landbouwonderzoek (Embrapa)[[14]

Via een nieuw “front” bedrijf, Editas Medicine,[[15]BMGF investeert in een één jaar oud experimenteel instrument voor genbewerking, CRISPR-Cas9. Hoewel de technologie zelf onvolwassen en onnauwkeurig is, is het een goudkoorts geworden voor nieuwe patenten. De taal van “genbewerking” en “educated guesses” sluipt het wetenschappelijk discours binnen.

Piraterij van gemeenschappelijke genomische gegevens van miljoenen door boeren gekweekte planten wordt “big data” genoemd. Big data is echter geen kennis, het is zelfs geen informatie. Het zijn “geprivatiseerde” gegevens, gepirateerd en geprivatiseerd.

Deel

Zaden zijn niet zomaar kiemplasma. Het zijn levende, zelforganiserende entiteiten, onderwerp van evolutie, geschiedenis, cultuur en relaties.

In de jaren tachtig leidde Monsanto de drang naar GGO’s en patenten op zaad en leven. Vandaag de dag is Bill Gates de vaandeldrager. In een notendop: een miljardair die vrije toegang heeft gekregen om zijn rijkdom te gebruiken om alle internationale verdragen en multilaterale bestuursstructuren te omzeilen om mondiale bedrijven te helpen de biodiversiteit en rijkdom van boeren te stelen door onwetenschappelijke en ondemocratische processen zoals DivSeek te financieren, en om ongeteste technologieën zoals de CRISPR technologie op de mensheid los te laten.

In de afgelopen twee decennia hebben duizenden bezorgde burgers en organisaties actie ondernomen en wetten geschreven om de biodiversiteit van de planeet en de rechten van boeren op zaad en de rechten van consumenten op veiligheid te beschermen, waaronder het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (VBD); het Protocol van Cartagena inzake Bioveiligheid bij het VBD; en het Internationaal Verdrag inzake Plantgenetische Hulpbronnen voor Voedsel en Landbouw (ITPGRFA).

Dit artikel is ontleend aan het rapport “Gates to a Global Empire” van Navdanya International Global Citizens, dat op 14 oktober 2020 werd gepresenteerd via een online evenement met de auteurs. Het rapport verzamelt bewijzen en werpt licht op de gevaren van filantrokapitalisme, dat de bedrijfsovername van onze systemen voor zaden, landbouw, voedsel, kennis en wereldwijde gezondheid stimuleert, informatie manipuleert en onze democratieën uitholt. De bijdragen aan de secties Zaad en Biopiraterij schetsen hoe Bill Gates en zijn stichting routinematig internationale verdragen ondermijnen die zijn opgesteld om de biodiversiteit, de rechten van boeren en de soevereiniteit van landen en gemeenschappen over hun zaden en biodiversiteit te beschermen[[RegeneratieInternationaal]