Redactionele aanbeveling: – EU-strijd tegen Italiaanse geldvriendelijke hervormingen maakt overduidelijk waar het heen gaat – geld en meer

eu-strijd-tegen-italiaanse-geldvriendelijke-hervormingen-maakt-overduidelijk-waar-het-heen-gaat-–-geld-en-meer

12-12-22 05:15:00,

10. 12. 2022 | De nieuwe regering van Italië had plannen aangekondigd om detailhandelaren die kaartbetalingen voor bedragen van minder dan 60 euro weigeren, niet langer te beboeten en het plafond voor contante betalingen te verhogen. De EU-Commissie bestrijdt dit plan en toont opnieuw haar voornemen om contant geld geleidelijk af te schaffen.

Onder druk van de EU-Commissie de Italiaanse premier Giorgia Meloni van de Fratelli d’ Italia is op 4 december gedeeltelijk teruggekomen op haar plan om de regels tegen het gebruik van contant geld in het betalingsverkeer te versoepelen. In het begrotingsplan voor 2023 was voorzien dat de boetes voor winkeliers die geen kaartbetalingen aanvaarden, vanaf januari zouden worden opgeheven voor alle betalingen van minder dan 60 euro.

De EU-Commissie is van mening dat dit indruist tegen de geest van de verbintenissen die met de EU zijn aangegaan tegen het gebruik van contant geld. Italië verwacht tegen 2026 ongeveer 200 miljard euro te ontvangen uit het post-pandemische reddingsfonds van de EU. Als voorwaarde moet het voldoen aan een reeks hervormingsdoelstellingen en “mijlpalen” die de Commissie en Meloni’s voorganger Mario Draghi zijn overeengekomen. Een van deze voorwaarden was de invoering van sancties voor detailhandelaren die kaartbetalingen weigeren.

Zei Meloni in een video op Facebook:

“Laten we zeggen dat de grens van 60 euro een benchmark is, voor mij kan het nog lager. Ook zijn er natuurlijk besprekingen met de Europese Commissie hierover, omdat de kwestie van de elektronische betalingen een van de onderwerpen is van de [EU-Konjunkturprogramms] dus we moeten afwachten hoe de besprekingen uitpakken.”

De geplande verhoging van het maximumbedrag in contanten tot 5.000 euro is al een compromis. Meloni’s coalitiepartner Matteo Salvini van Frente wilde het verhogen naar 10.000 euro. Dat is het Europese plafond dat de Commissie en de regeringen van de EU willen invoeren. Er is geen sprake van om de in sommige lidstaten geldende, soms veel lagere bovengrenzen te harmoniseren tot de voor de gehele EU geldende grens.

Meloni ziet in de promotie van digitale betalingen ten koste van contant geld als een programma om bankieren te bevorderen en burgers te controleren. Tijdens de verkiezingscampagne in de zomer schreef ze op haar Facebook-pagina:

“Ze willen elektronisch geld promoten om de Italianen te controleren en om de banken nog een plezier te doen!”

Tijdens een hoorzitting in het Italiaanse parlement op 5 december zei Fabrizio Balassone, senior econoom bij de Banca d’Italia, dat de plannen van de regering indruisen tegen de moderniseringsinspanningen van het land en de strijd tegen belastingontduiking. Een hoge regeringsfunctionaris stelde daar tegenover dat de interventie van de centrale bank aantoont dat zij alleen de belangen van de particuliere banken behartigt.

Wanneer de EU haar felste financiële wapens uitpakt om te voorkomen dat ondernemers in een lidstaat weer het recht krijgen om dure kaartbetalingen, zelfs voor kleine biljetten, te weigeren en vast te houden aan een wettig betaalmiddel, dan weet je waar de reis naartoe gaat: naar een toekomst zonder contant geld, waarin elke handeling van alle burgers die geld kost wordt geregistreerd, permanent opgeslagen en automatisch geanalyseerd.

Meer

Cavia Nigeria verscherpt contant geld om digitaal centralebankgeld van de grond te krijgen
7. 12. 2022 | De centrale bank van Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika, heeft oude bankbiljetten ongeldig gemaakt en de banken opgedragen alleen nog kleine hoeveelheden contant geld in nieuwe biljetten uit te geven. Dit is bedoeld om digitale betalingen meer ingang te doen vinden, waaronder het digitale centralebankgeld eNaira, dat tot nu toe nauwelijks is ingevoerd.

De redenen voor een cash cap zijn voorwendsel – het achtergrondverhaal toont het duidelijk aan
17. 11. 2022 | De EU-Commissie wil het, minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faser (SPD) heeft zich ervoor uitgesproken, minister van Financiën Christian Lindner vindt het onvermijdelijk: het EU-wijde verbod op contante betalingen van meer dan 10.000 euro. Het is een nieuwe stap in de richting van het criminaliseren van het gebruik van contant geld en het verdringen van contant geld. De redenen zijn duidelijk voorgewend. Het achtergrondverhaal laat zien waar het echt om gaat.

ECB-chef Lagarde onthult hoe ze contant geld wil vervangen door de digitale euro
11. 11. 2022 | Christine Lagarde, hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), en Fabio Panetta, lid van de directie van de ECB, hebben tijdens een evenement in Brussel voor deskundigen duidelijker dan ooit onthuld dat en hoe de geplande digitale euro de verplaatsing van contant geld zal versnellen.

Schaduwmacht FATF eist actie tegen contant geld van federale overheid
20. 10. 2022 | Over de hele wereld duwen de financiële sector en de regeringen contant geld terug. Deze niet-verklaarde oorlog wordt in een internationale ruimte ver van de democratie gecoördineerd door instanties als de Financial Action Task Force on Money-Laundering (FATF). In haar laatste verslag over Duitsland beschrijft de FATF de grote affiniteit van Duitsers met contant geld als een groot probleem en pleit zij voor stimulansen om burgers minder contant geld te laten gebruiken.

“Wereld zonder contant geld”: De Bundestag wordt geïnformeerd
15. 07. 2022 | De Bondsdag liet de politieke adviesdochter van een IT-lobby het verraderlijke studieproject “Wereld zonder contant geld” voorstellen en belastte het onmiddellijk met de uitvoering ervan. Het resultaat is nu gepubliceerd in de vorm van een studie. Het werk, waarvoor de belastingbetaler mocht betalen, levert helaas op wat de ontstaansgeschiedenis belooft.

Printvriendelijk, PDF & Email