Redactionele aanbeveling: – Het onthulde mysterie van twee Jezusjongens

redactionele-aanbeveling:-–-het-onthulde-mysterie-van-twee-jezusjongens

27-12-22 07:42:00,

Het volgende is een herdruk van een artikel dat hier precies drie jaar geleden onder een iets andere titel werd gepubliceerd.1 De religieuze vervlakking van het leven en de daarmee gepaard gaande ontberingen van de tijd maken het noodzakelijk steeds meer de aandacht te vestigen op diepere feiten van het christendom die verborgen worden gehouden:

Het feest van de geboorte van Jezus is een integraal onderdeel van de jaarlijkse cyclus van het openbare leven, maar in veel gevallen is het vervreemd tot een kitscherige orgie van geschenken en consumentisme. Steeds minder mensen kunnen de eigenlijke spirituele betekenis ervan nog vatten en houden er alleen aan vast uit traditie in de vorm van een grote familiebijeenkomst. Toch bevat Kerstmis nog steeds diepe menselijke geheimen die verloren zijn gegaan voor het algemene bewustzijn. Alleen door een dieper besef zal het mogelijk zijn de grote betekenis van Kerstmis voor de menselijke geest terug te vinden.

Maar zelfs de traditionele evangeliën bieden meer voeding en perspectieven voor de zoekende kennis dan gewoonlijk wordt uitgeput. Men moet niet alleen de traditionele interpretaties van de vervallen kerken volgen, maar zelf nadenken

Jezus Christus

volgens de christelijke traditie is Jezus Christus meer dan een groot man. Hij is de Zoon van God, d.w.z. zelf een hoog wezen van God, die uit liefde een aardse menselijke vorm heeft aangenomen om de mensheid krachten te brengen die haar kunnen verlossen van de zonde en de hopeloze verstrikking in de aardse wereld. Dit komt tot uitdrukking in de dubbele naam Jezus, de man uit Nazareth, en Christus, de goddelijke Messias. Vier evangeliën vertellen over zijn leven op aarde. Het valt op dat twee daarvan, de evangeliën van Lucas en Matteüs, beginnen met de geboorte van de jongen Jezus, maar zwijgen over zijn leven na zijn vroege jeugd en vervolgens zijn leven in detail beschrijven vanaf zijn doop in de Jordaan op 30-jarige leeftijd tot aan zijn dood en opstanding. De evangeliën van Marcus en Johannes zeggen niets over geboorte en kindertijd, maar beginnen met de doop van de dertigjarige Jezus en beschrijven alleen de gebeurtenissen in zijn leven, dat toen ongeveer drie jaar duurde.

Voor alle vier de evangelisten vond de essentie van het leven en de bediening van Jezus Christus dus plaats in de laatste drie en een half jaar vanaf zijn doop. Als men de vraag stelt wanneer Christus, het wezen van God, zich in Jezus heeft belichaamd om vanuit zijn lichaam op aarde te werken als God-mens, dan suggereert de hele samenstelling van de vier evangeliën niet het tijdstip van de geboorte, maar dat van de doop in de Jordaan door Johannes de Doper. Tot dan toe was het nog niet het leven van Jezus-Christus, maar slechts het leven van Jezus, die, hoewel belangrijk, slechts een mens was.

Dit wordt ook ondersteund door de doopscène zelf, die Matteüs, Marcus en Lucas vrijwel unaniem beschrijven:

“En toen Jezus gedoopt was, ging hij direct uit het water omhoog. En zie, de hemelen werden geopend en hij zag de Geest van God neerdalen als een duif en op hem komen. En zie, een stem uit de hemel zei: Dit is mijn geliefde Zoon, in wie ik een welbehagen heb.” (Matth. 3; 16, 17 volgens Luther) Een andere vertaling van de laatste zin luidt: “in hem zal ik mezelf openbaren.” Johannes (1; 32-34) verklaart:

“En John (de Doper) verwekte en zei: Ik zag dat de Geest neerdaalde als een duif uit de hemel, en verbleef op hem. En ik kende hem niet; maar Hij, die mij gezonden heeft om met water te dopen, zeide tot mij: Op wie gij de Geest zult zien nederdalen en op hem blijven, die is het, die met den Heiligen Geest doopt. En ik zag het, en getuigde dat dit de Zoon van God is.” En Lucas voegt eraan toe (3; 23): “En Jezus, toen hij begon, was ongeveer dertig jaar oud, en men dacht dat hij de zoon van Jozef was, die de zoon van Eli was. …”

Dus nu de Christus, de Zoon van God, in de ziel en het lichaam van Jezus van Nazareth was gaan wonen, begon de werkzaamheid van de Jezus-Christus pas; maar de mensen wisten natuurlijk niet wat er met Jezus was gebeurd, en bleven hem alleen maar zien als de man Jezus, de zoon van Jozef.2

Icoon van de doop van Jezus (Wikipedia)

Tot de 4e eeuw vierden de christenen Kerstmis ook alleen op 6 januari als het feest van de “Epiphania”, de verschijning van de goddelijke Christus in de mens Jezus. Toen werd deze bovennatuurlijke gebeurtenis niet meer goed begrepen en in het jaar 3543 (volgens Wikipedia 432) voor het eerst het kerstfeest verplaatst naar 25 december als het feest van de geboorte van Jezus en alle bestaande gevoelens voor de goddelijke Verlosser daarmee verbonden. In plaats van de niet meer begrepen geestelijke geboorte van God in de mens Jezus, vond de fysieke geboorte plaats van Jezus, van Christophorus, de latere Christusdrager.

De kinderverhalen van Jezus

Deze nadere beschouwing haalt het gebruikelijke idee van de Christus die met zijn geboorte als kind op aarde kwam, onderuit. En we vragen ons verbijsterd af, wat er dan is met de Jezus wiens geboorte we vieren met Kerstmis. Maar dat verandert niets aan de grootsheid en majesteit van dit feest, dat de geboorte van het Christuskind viert, het kind dat bestemd is voor de Christus. Het moest een heel bijzonder mens zijn, als het ware de bloei van de hele ontwikkeling van de mensheid tot nu toe, die als enige geschikt was om de Zoon van God in zich op te nemen.

Maar waarom zijn er twee verschillende geboorteverhalen, één in het Evangelie van Matteüs en één in het Evangelie van Lucas? Voor het algemene bewustzijn van het christendom worden zij beschouwd als de verslagen van verschillende opeenvolgende gebeurtenissen rond het ene Kind Jezus, dat eenmaal door de herders en even later door de Wijzen wordt aanbeden. Maar als we de twee evangeliën nader bekijken, zien we verschillen die niet kunnen verwijzen naar één en dezelfde familie. Zo vermelden beide de voorouders van Jozef, wiens namen totaal verschillend zijn. In Mattheüs gaan ze van Jozef via Matthan Jacob, Eleazar Matthan, Eljud Eleazar enz. naar koning Salomo, de zoon van koning David, en dan naar Abraham; in Lucas via Eli, Melchi, Matthatias enz. naar de priester Nathan, een andere zoon van koning David. Van David tot Abraham zijn de namen in beide Evangeliën hetzelfde, Lucas vervolgt de lijst alleen tot Adam.

Jozef en Jezus in Mattheüs stammen dus af van koning Salomo, Jozef en Jezus in Lucas van zijn broer, de priester Nathan. Als men de Evangeliën serieus neemt, kunnen ze niet dezelfde familie zijn, maar moeten het twee verschillende families zijn. Ze hebben allemaal dezelfde namen Maria, Jozef en Jezus, maar dat was niet ongebruikelijk, want deze namen werden in die tijd veel gebruikt. De familie van Lucas woonde in Nazareth in Galilea en moest voor de volkstelling naar Bethlehem reizen, waar Jezus in een stal wordt geboren. In Matteüs woont de familie blijkbaar in Bethlehem, want de Wijzen “ging het huis binnen”zoals er uitdrukkelijk staat, waar ze het kind vonden. Nergens is er sprake van een stal.

De familie van Jezus, die afstamt van koning Salomo, beschreven door Mattheus, moest naar Egypte vluchten omdat zijn leven werd bedreigd. De onwettige koning Herodes vreesde voor zijn troon, nadat de Wijzen hem hadden gesproken over de pasgeboren Koning der Joden, en liet alle kinderen tot twee jaar in Bethlehem en omgeving doden. De gebeurtenis hier is doordrongen van groot drama. In Lucas daarentegen is alles ondergedompeld in een heilige vrede. De herders komen naar de familie die van Nazareth naar Bethlehem is gereisd om de jongen te aanbidden. De ouders laten hem acht dagen na zijn geboorte besnijden en na de zuiveringsdagen, die traditioneel 40 dagen duren, dragen ze hem naar de tempel in Jeruzalem voor het offer. Daarna keren ze rustig terug – niet naar Egypte – maar naar hun huis in Nazareth. Dit betekende dat het levensgevaar voor de kleine kinderen intussen voorbij moest zijn, want Herodes was gestorven. Bijgevolg moet de Jezus van het Lucasevangelie, die afstamt van Nathan en die bij de samenstelling van het Nieuwe Testament ook het Matteüsevangelie volgt, enige tijd later geboren zijn dan de jongen Jezus van Salomo.4

Natuurlijk rijst hier de grote vraag wat de twee jongens van Jezus inhouden, hoe ze van elkaar verschillen en welke de juiste is. Immers, slechts één kan degene zijn in wie de Christus binnentreedt bij de doop. Maar waar is die andere voor? Laten we beginnen met de verschillen in hun aard, want die leiden ons ook naar hun verschillende taken.

Verschillen in de aard van de twee jongens van Jezus

In de Evangeliën zelf staat alleen in Lucas iets dat de jongen Jezus direct karakteriseert als afstammeling van Nathan. Na thuiskomst “in hun stad Nazareth” staat er (in de overlevering van Emil Bock, die vindt dat Luther niet helemaal accuraat is): “En het kind groeide op, rijpend in zijn met geest doordrenkte ziel, de goddelijke genade rustte op hem.” Meer is te vinden in de “apocriefe evangeliën” die niet in de context van de Bijbel zijn opgenomen, zoals het Arabische Kinderevangelie, het Pseudo-Mattheüsevangelie, het Evangelie van Jacobus en het Evangelie van Thomas. Daar wordt hij in veel verhalen beeldend beschreven als een dromerig kind met een wonderlijk onschuldige zuiverheid en een onbegrensd vermogen tot liefde, dat door alle wezens die in zijn nabijheid kwamen als elementair heilzaam werd ervaren. Zieken die hem aanraakten of voorwerpen van hem werden genezen, wilde dieren werden tam en gehoorzaam. Weinig geïnteresseerd in uiterlijke wijsheid, bezat hij een buitengewone diepte van geest en gevoel. Er gingen verse levenskrachten van hem uit, die zich verspreidden naar alles wat hem naderde. In zijn engelachtige, paradijselijke goedheid en liefde moet hij een mens hebben geleken vóór de zondeval, nog vervuld van bovennatuurlijke genade.

In de bovengenoemde documenten zijn er onder de legenden ook die het kind Jezus heel anders karakteriseren, zodat het om een andere jongen moet gaan, namelijk de Solomonische Jezus. Hij toonde zich al vroeg een klaarwakker, buitengewoon begaafd en leergierig kind. Zijn vader probeerde hem naar de beste en meest bekwame leraren te brengen. Maar hij bleef niet lang bij een van hen, want hij overtrof hen snel in slimheid en wijsheid. Met een leraar zag hij ooit
“een boek dat op de leestafel lag, en hij nam het, maar las niet de letters die erin stonden, maar opende zijn mond en sprak vol van de Heilige Geest, terwijl hij de wet onderwees aan de mensen om hem heen. En een grote schare verzamelde zich en stond erbij en hoorde hem aan, en verwonderde zich over de schoonheid van zijn leer en de welbespraaktheid van zijn woorden, dat hij, hoewel hij nog een kind was, zo sprak.”5

In het Evangelie van Pseudo-Mattheus wordt het tafereel op vergelijkbare wijze beschreven:
Maar toen Jezus de school was binnengegaan, nam hij, geleid door de Heilige Geest, het boek uit de hand van de leraar die de voorschriften van de wet voorlas, en begon voor de ogen en oren van het hele volk te lezen. Maar hij las niet wat er in het boek van de schriftgeleerden stond. Maar hij las niet wat er in het boek van de schriftgeleerden stond, maar, vervuld van de levende Geest van God, sprak hij alsof er een krachtige waterstroom uit een levende bron vloeide. … Zo onderwees hij het volk met wereldscheppende kracht de wonderbaarlijke volheid van de levende pulserende wereld van God, zodat zelfs de leraar in aanbidding voor hem op de aarde viel. De harten van het volk, dat zich had neergelegd en hem zulke woorden hoorde spreken, werden gegrepen door stijve verbazing.”6

In een ander verhaal brengt een leraar de jongen terug naar zijn vader Jozef met de woorden dat hij al een meester is, hij kan hem niets meer leren.

Tal van middeleeuwse en Renaissance schilders hadden duidelijk oog voor twee verschillende Jezus jongens. Zo wordt de Aanbidding der Herders vaak afgebeeld met een kindje Jezus dat dromerig op Maria’s schoot, op de grond of in de kribbe ligt.

Duccio di Buoninsegna: De Geboorte (1308-1311; Wikipedia)

De Wijzen daarentegen, die naar het Solomonische kindje Jezus komen, worden opgewacht door een meestal rechtopstaand, alert kindje Jezus dat aandachtig toekijkt en niet zelden een zegenend gebaar maakt.7

Albrecht Altdorfer: De aanbidding van de Wijzen, ca. 1530-1535; (Wikipedia)

Twee Jezus jongens in Nazareth

Toen Herodes gestorven was, gaf een engel – zo meldt het evangelie van Matteüs – aan Jozef in Egypte de opdracht om terug te keren naar Israël. Ook Jozef vreesde daar gevaar voor het kind van de nieuwe koning Archelaus, de zoon van Herodes, en keerde na een nieuwe goddelijke openbaring niet terug naar Bethlehem, maar naar Galilea, waar hij zich vestigde in Nazareth. Dus nu woonden beide families, die van de Nathaniaanse Jezus en die van de Solomonische Jezus, op dezelfde plaats. Nazareth was niet groot, dus beide families moeten elkaar snel hebben leren kennen. Hiervan zijn nog geen gegevens bekend.

Maar er zijn schilderijen waarop twee heilige families samen zijn afgebeeld, bijvoorbeeld een schilderij dat wordt toegeschreven aan de Vlaamse schilder Bernart van Orley, een leerling van Rafaël. Een jongen half liggend op de schoot van een jonge Madonna kijkt dromerig in de verte naar rechts, met zijn linkerarm naar Johannes de Doper, 15 maanden ouder, en aan de voeten van een oudere vrouw zit een tweede heilige jongen in een boekrol te schrijven en peinzend op te kijken naar de andere Jezus.

Bernart van Orley (?) Heilige Familie

Rafaël zelf schilderde een Maria (Madonna del Duca di Terranuova) met een jongen, eveneens half liggend, op haar schoot, die zich liefdevol omdraait naar de rechts staande Johannes, die vol overgave naar hem opkijkt. Links staat een andere heilige jongen met een aura-ring over zijn hoofd, die met een alert, ernstig gezicht naar Maria kijkt, die hem met haar linkerhand een beetje lijkt tegen te houden.8

Rafaël: Madonna del Duca di Terrannova

De 12-jarige Jezus in de Tempel

Van de evangelisten beschrijft alleen Lucas nu een voorval uit zijn latere jeugd, de mysterieuze scène van de twaalfjarige Jezus in de tempel van Jeruzalem. Als men er niet aan voorbij gaat met oppervlakkige gedachten van goddelijke verwondering, blijft het grote mysterie over: Waar kwam die plotselinge geweldige transformatie van de Nathaniaanse Jezusjongen vandaan, die daar plaatsvond en die voor zijn ouders volkomen onbegrijpelijk was?

Zijn ouders hadden hem plotseling gemist op de terugreis van het Paasfeest, waren omgedraaid en hadden hem na drie dagen pijnlijk zoeken eindelijk in de tempel gevonden. Hij zat te midden van de leraren, de schriftgeleerden, verdiept in geleerde gesprekken met hen. Zij waren er getuige van hoe de wijzen van Jeruzalem en alle omstanders zich niet genoeg konden verwonderen over de rijkdom aan kennis en wijsheid die bleek uit de vragen van de jongen en nog meer uit zijn antwoorden. En de ouders zelf waren bang en herkenden hun zoon niet. Want hun dromerige kind, slechts overlopend van innerlijke liefde en vriendelijkheid, had nog nooit zo’n rijkdom aan kennis en wijsheid gehad.

Als de scène in het Evangelie van Matteüs stond, zou dat niet verwonderlijk zijn, want in de apocriefe geschriften over de Solomonische Jezus zijn soortgelijke dingen veelvuldig vermeld. Het was alsof de ik van de Salomo Jezus was overgegaan in de Nathan Jezus en plotseling uit hem sprak. Zoiets moet gebeurd zijn. Het is ongebruikelijk, maar blijkbaar gebeurt het voortdurend.

zo werd in 1954 in het Indiase dorp Rasulpur de jongen Jasbir ziek met pokken en leek hij te zijn overleden. Enkele uren later vertoonde hij echter weer tekenen van leven en keerde het bewustzijn geleidelijk terug. De jongen was echter volledig veranderd. Hij sprak zich uit in het taalgebruik van de hogere Bramahnen-kaste en beweerde Sobha Ram te zijn uit het dorp Vehedi, 35 km verderop. Hoewel Jasbir en zijn familie er nooit waren geweest, beschreef hij nauwkeurig de levensomstandigheden daar. Hij had onlangs vergiftigd snoepgoed gegeten en stierf daaraan. Familieleden van Sobha Ram kwamen naar Rasulpur en de jongen “Jasbir” herkende hen allemaal en gaf volledig correcte informatie over de mate van hun relatie met Sobha Ram. Hijzelf ging later alleen naar Vehedi, vond onmiddellijk de weg naar het huis van de familie Sobha Rams en identificeerde alle familieleden in detail. Het geval werd ter plaatse geverifieerd en bevestigd door de Amerikaanse medische professor Stevenson in 1961 en 1964.9

De door de evangelist Lucas bewust beschreven scène van de totaal getransformeerde Nathaniaanse Jezus suggereert dus dat de Solomonische Jezus nu leefde in het lichaam en de ziel van de Nathaniaanse Jezus. Zijn eigen verlaten lichaam moet daarna snel gestorven zijn.

Nu is het opvallend dat er in de schilderkunst nogal wat afbeeldingen zijn van de scène van de twaalfjarige Jezus in de Tempel, waarop meestal een tweede heilige jongen op de achtergrond te zien is, die met toegewijde blik naar de Jezus in het midden kijkt of zich droevig afwendt. Het meest indrukwekkende schilderij, dat van Borgognone is en in Milaan hangt, toont Jezus tronend in het midden, sprekend in bloeiende jeugdigheid. Voor hem, rechts van hem, zien we een levensgrote jongen met hetzelfde uiterlijk en dezelfde kleding, die zich met een afscheidsgebaar en een smal, bleek gezicht omdraait om te vertrekken. Jezus in het midden kijkt hem ernstig na, terwijl ook de aandacht van enkele priesters op hem gevestigd is.10

Borgognome: Twaalfjarige Jezus in de Tempel

Het geheel wordt versterkt door het feit dat zowel in de in 1947-1956 in de woestijn van Juda ontdekte Qumran-rollen, die afkomstig zijn van de Joodse Essene-orde (250 v. Chr. – 70 n. Chr.), als in apocriefe geschriften vreemd genoeg veelvuldig sprake is van twee verwachte, verschillende Messias-figuren: een priesterlijke en een koninklijke. En in het Evangelie van Thomas bijvoorbeeld wijst de (nog niet erkende) Christus zelf op de oplossing van het dualiteitsvraagstuk: “Op de vraag van Salome wanneer het koninkrijk van God zou komen, antwoordde de Heer: Wanneer de twee één zullen worden, zowel de uiterlijke als de innerlijke” 11

Zo ontstaat de indruk dat twee heel verschillende menselijke wezens, de ene als een paradijselijke zuivere persoonlijkheid vervuld van grote liefdevolle intimiteit en de andere begiftigd met grote kenniskracht en volheid van wijsheid, voorbestemd waren om achtereenvolgens het lichaam en de ziel van die mens op te bouwen en voor te bereiden die het best mogelijke aardse instrument voor het goddelijke Christuswezen zou kunnen zijn. Slechts één persoon kon de drager van de Christus zijn, die tegelijkertijd een zuiver kind en een volmaakte wijsgeer was.

Das offenbare Geheimnis von zwei Jesus-Knaben