Redactionele aanbeveling: – Kerstavond 2022 in Stuttgart-Stammheim

redactionele-aanbeveling:-–-kerstavond-2022-in-stuttgart-stammheim

30-12-22 07:08:00,

Onder het motto “Niemand is alleen met Kerstmis” hebben ongeveer 100 demonstranten op 24 december 2022 in een wake voor de gevangenis van Stuttgart-Stammheim hun steun betuigd aan de zijdelings denkende initiatiefnemer Michael Ballweg, die daar al een half jaar onschuldig is – volgens de stellige overtuiging van zijn verdedigingsadvocaten 1 – is in hechtenis. Hieronder drukken we de Toespraak van de arts Dr. Thomas Külken, die hij hield tijdens deze kerstwake voor Michael Ballweg voor de gevangenis van Stuttgart-Stammheim. 2

Er werd onder meer een briefkaart van Michael Ballweg aan een deelnemer voorgelezen, waarin hij zijn diepe christelijke overtuiging en zijn geestelijke toestand tot uitdrukking brengt (hl):

european-news-agency.com

Toespraak van Dr. Thomas Külken:

Beste medemensen, beste medewachters bij deze wake voor Michael Ballweg – en voor alle slachtoffers van de momenteel heersende willekeurige en opiniërende rechtspraak!

Buiten- en binnenwinter

De winter met zijn vijandige kou en duisternis is geschikt als beeld voor de innerlijke en uiterlijke toestand van de hedendaagse mensheid. Want we beleven en ondergaan een enorme winter van menselijkheid: Hoe gesmoord lijken menselijkheid en belangstelling van mens tot mens, hoe gesmoord lijken de echte vragen van het hart, empathie en geweten.
Dit alles lijkt begraven onder de ijzige aarde van gedachte gebondenheid en harteloze intolerantie.

En wij, die menen een restje vrijheid van denken, belangstelling, empathie en consciëntie te hebben behouden, voelen hoe wij moeten worstelen met deze koude duisternis, maar niet alleen met de uiterlijke maatschappelijke kou en geestelijke duisternis, maar, wat nog moeilijker is, met onze eigen innerlijke duisternis, met onze eigen innerlijke grijsheid, met zorgen, onderdrukking, kortom: met onze eigen innerlijke winter die ons naar beneden wil trekken.

Burgerlijke en menselijke vrijheid

We staan hier voor deze gevangenis. We denken, zo goed als we kunnen, aan de mensen die gedwongen zijn in dit gebouw te leven. We denken ook, zo goed als we kunnen, aan alle mensen die momenteel in de wereld gevangen zitten. En het maakt niet uit of ze terecht of onterecht gevangen zitten: We beseffen dat ieder van hen uiteindelijk – direct of indirect, direct of indirect – het slachtoffer is van onmenselijkheid; en dat hun lot ons evenzeer had kunnen treffen, als het leven ons maar hard genoeg was gemaakt.

We hebben allemaal duidelijk geproefd wat het betekent om van je vrijheden beroofd te worden tijdens de Grote Misdaad. En dat heeft sommigen van ons er waarschijnlijk ook aan herinnerd dat er naast de uiterlijke vrijheden, de burgerlijke vrijheden, ook een innerlijke vrijheid is – de echte, menselijke vrijheid. Ons dagelijks concept van vrijheid is burgerlijk: we voelen ons vrij als we alles hebben waarvan we afhankelijk zijn: levensonderhoud, eten en drinken, werk, een veilig huis, gezondheid, vrienden, vrijheid om mensen te ontmoeten en ons te verplaatsen, enz.

Een menselijke samenleving respecteert en beschermt deze basisbehoeften en fundamentele burgerlijke vrijheden. Maar we leven niet in een menselijke samenleving – en onze zielige premier, die in 2020 in de eerste weken van schande werd beschuldigd van het wegnemen van de vrijheid van mensen, wist daar niets beters op te antwoorden dan “Wat heb ik aan vrijheid als ik dood ben”.

Maar dit is niet de manier waarop een dienaar van een menselijke samenleving spreekt. Zo spreekt een voorhoede van een ijskoude, onmenselijke samenleving. Zo spreekt een rooms-katholieke maoïst die burgerlijke vrijheden haat omdat hij niet weet waar hij eigenlijk bang voor is: Onbewust is hij bang voor hogere vrijheid, voor de werkelijke menselijke vrijheid, voor de vrijheid die hij noch de dood ons kan afnemen – zulke mensen vrezen deze vrijheid zoals de duivel heilig water vreest.

Wie is de menselijke vrijheid?

Deze innerlijke vrijheid, deze menselijke vrijheid, is in onze recente geschiedenis gemobiliseerd en beleefd door mensen die onschuldig waren opgesloten in gevangenissen of concentratiekampen. Een van hen, de arts Viktor Frankl, nam tegenover de onmenselijkheid waarmee hij in het concentratiekamp werd geconfronteerd, het vaste besluit om voortaan innerlijk op één zin te staan; en die zin luidt: “Er is iets wat je me niet kunt afnemen: mijn vrijheid om te kiezen hoe ik reageer op wat je me aandoet.” En deze “vrijheid [so sagt er] die je niet “hebt” – zoals alles wat je ook kunt verliezen – maar de vrijheid “BEN ik”.”

Hoe kan iemand dat zeggen, in een staat van absolute externe machteloosheid Ik ben vrijheid?
En als ik me afvraag: Kan ik dat over mezelf zeggen? Ik ben vrijheid?

Ik, die, wanneer ik weerloos ben overgeleverd aan een onrechtvaardigheid, eerst verscheurd wordt tussen woede en depressie? En ik vraag: Is er iets in mij dat meer is dan ik ben? en dat ik in mijzelf kan oproepen als ik dat wil? en dat ik dan op zulke momenten werkelijk BEN?

Het begin van een nieuwe wereldorde

Het gaat om dat in mij wat meer is dan ik. Ik vermoed, zoals ieder mens kan vermoeden: Diep in mij is er iets dat mij draagt en dat veel meer is dan ik ben! En ik voel: op elk moment dat een mens zich plaatst op datgene wat in hem en meer dan hemzelf is, op elk moment dat een mens zich plaatst op deze IK BEN DE vrijheid, wordt hij het begin van een nieuwe orde, een werkelijk progressieve, een menselijke orde!

Het innerlijke licht

Dit is wat Ilse Aichinger bedoelde toen ze zei:
“We zijn helemaal niet bedoeld. Wat bedoeld wordt is wat ons licht geeft.
Maar wat geeft ons licht? Waar haalde Martin Luther King bijvoorbeeld dit licht, deze moed, deze vrijheid vandaan, toen hij altijd tegen zichzelf kon zeggen, zelfs in de meest bedreigende situaties:
“Wees nooit, nooit, nooit bang om te doen wat juist is, vooral als het welzijn van een mens of een dier op het spel staat. De straf van de maatschappij is niets vergeleken met de wonden die we onze ziel toebrengen als we wegkijken.”

We verwonden onze zielen omdat we, als we naar buiten kijken, ook naar binnen kijken – wegkijken van wat van binnen meer is dan wij.

Het innerlijke kind

Het kind in de kribbe ’s nachts in een koude stal: dit is een symbool geworden voor datgene in ons wat meer is dan wij zijn; het is een symbool geworden voor datgene in ons wat licht geeft.

Want met elk kind dat geboren wordt, komt er een licht op aarde. En we kunnen vermoeden dat we deze innerlijke kindertijd, dit licht van de kindertijd in ons dragen gedurende ons hele leven, en dat dit licht alleen wordt overstraald door het verblindende licht van ons ego-bewustzijn.

Zoals we overdag buiten de sterren niet zien door al het zonlicht, zo zien we het tedere licht van het innerlijke kind in ons niet door al het ik-bewustzijn. En dat felle licht van het ik-ik is egoïstisch, hol, koud en donker geworden!

Dergelijke gedachten en gevoelens moeten Antoine de Saint-Exupéry hebben bewogen toen hij zijn sprookje De Kleine Prins bedacht. Dit sprookje herinnert ons aan het onschuldige kind in ons, dat wacht om opgetild te worden in het egobewustzijn, in de innerlijke winter van de ziel, zodat het deze winter kan verlichten en verwarmen.

En de formule waarmee Saint-Exupéry het kind in ons oproept in zijn sprookje is:
“Men ziet alleen goed met het hart; het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.”
Alleen met het hart zien we wat essentieel is!

Hoop in de maak

“Je zult het kind vinden…” is de belofte aan de herders in de kerstnacht. En dit is de belofte aan alle mensen van goede wil: “Je zult het Kind vinden”; niet buiten in de winter in een of andere arme stal zul je dit Kind vinden, maar binnen in de innerlijke winter van je ziel, in je eigen innerlijke armoede.

En zo bezien horen de drie fundamentele menselijke ervaringen bij elkaar:

– de eerste ervaring: “Ik ben vrijheid”,
– de tweede ervaring “Wij zijn helemaal niet bedoeld; wat bedoeld is, is wat over ons gaat
Geeft licht”

– en de derde ervaring “Men ziet alleen goed met het hart”.

Dat is onze hoop: steeds vrijer en onbaatzuchtiger worden en de wereld en de andere mens leren zien in het zuivere licht dat uit het hart straalt; of in de woorden van Rudolf Steiner:

In de diepten van de menselijke ziel
De spirituele zon leeft zegevierend;
De juiste krachten van de geest,
Ze zijn in staat om ze te voorzien
In het Winterleven van het Binnenland,
En de drang van het hart naar hoop:
Hij aanschouwt de zon-geest-overwinning
In het licht van de kerstzegen,
Als het symbool van het hoogste leven
In de diepe nacht van de winter

En daarmee wens ik ons – en alle mensen van goede wil – een hartverwarmende, zonovergoten nacht.

————
1 kanzlei-ralf-ludwig.de
2 https://www.qfm.network/heiligabend-2022-in-stuttgart-stammheim/