Redactionele aanbeveling: – Het Minsk-akkoord moet Kiev in staat stellen “tijd te kopen” – Anti-Spiegel

het-minsk-akkoord-moet-kiev-in-staat-stellen-tijd-te-winnen

02-01-23 11:47:00,

De voormalige Franse president Hollande heeft nu ook bevestigd dat het Minsk-akkoord vanuit het Westen niet bedoeld was om vrede in de Donbass te bereiken, maar alleen om Kiev de tijd te geven zich voor te bereiden op een oorlog met Rusland.

De Overeenkomst van Minsk in 2015 zou zijn gesloten om vrede in de Donbass te bereiken. Acht jaar lang beschuldigde het Westen Rusland ervan de overeenkomst niet uit te voeren en verklaarde het dat de sancties tegen Rusland daarom niet konden worden opgeheven. Vandaag geeft het Westen openlijk toe dat dit allemaal een leugen was.

Het Westen heeft het Minsk-akkoord nooit willen uitvoeren

De voormalige Oekraïense president Porosjenko zei al openlijk in de zomerdat hij nooit van plan was het Minsk-akkoord uit te voeren, maar dat het akkoord alleen bedoeld was om Oekraïne de tijd te geven zich te herbewapenen. En hij voegde eraan toe dat de overeenkomst in dit opzicht haar taak heeft vervuld. Niemand was van plan de overeenkomst uit te voeren.

Merkel, die hielp bij de onderhandelingen over het akkoord, heeft in de zomer soortgelijke opmerkingen gemaakt. Begin december maakte zij dit duidelijk in een Interview met de “Zeit herhaald. Ze zei:

“En het Minsk-akkoord in 2014 was een poging om Oekraïne tijd te geven. Het gebruikte deze tijd ook om sterker te worden, zoals je vandaag kunt zien. Het Oekraïne van 2014/15 is niet het Oekraïne van vandaag. Zoals gezien in de strijd om Debaltseve (spoorwegstad in de Donbass, Donetsk oblast, red.) begin 2015, had Poetin het toen gemakkelijk onder de voet kunnen lopen. En ik betwijfel ten zeerste of de NAVO-landen toen evenveel hadden kunnen doen als nu om Oekraïne te helpen.”

Nu heeft ook de Franse president Hollande, die destijds samen met de Duitse bondskanselier Merkel en de Oekraïense president Porosjenko over het akkoord onderhandelde met de Donbass-rebellen en de Russische president Poetin, in een Interview met Oekraïense media zei openlijk dat het Minsk-akkoord alleen bedoeld was om Kiev de tijd te geven zich voor te bereiden op een grote oorlog met Rusland. Op deze manier bevestigen westerse belanghebbenden wat al acht jaar als Russische propaganda in diskrediet is gebracht, namelijk dat het Minsk-akkoord nooit ging over vrede in de Donbass voor het Westen en Oekraïne, maar over het bewapenen van Oekraïne voor een oorlog tegen Rusland.

De Russische president Poetin heeft in zijn reactie (hier de volledige tekst) zei in reactie op Merkels interview dat haar verklaring voor hem volkomen onverwacht en teleurstellend was. Poetin heeft tijdens de onderhandelingen in Minsk veel energie gestoken in het overtuigen van de Donbass-rebellen om het Minsk-akkoord te aanvaarden, omdat de rebellen er toen al van overtuigd waren dat het akkoord nooit door Kiev en het Westen zou worden uitgevoerd. Ze hebben gelijk gekregen.

Dit is slecht nieuws voor toekomstige onderhandelingen tussen Rusland en het Westen, want de Russische regering is de afgelopen jaren zo vaak schaamteloos voorgelogen en bedrogen door het Westen dat Moskou geen woord meer gelooft van wat het Westen zegt. Maar het maakt onderhandelingen praktisch onmogelijk wanneer de ene partij alle vertrouwen in de beloften van de andere partij heeft verloren omdat deze laatste zoveel beloften en verdragen heeft gebroken.

De consequente stilte van de media

Wat ik vooral fascinerend vind, is hoe grondig de westerse media zwijgen over het schandaal dat alle westerse deelnemers aan de onderhandelingen nu openlijk zeggen dat het Minsk-akkoord niet over vrede ging, maar over de voorbereiding van een oorlog tegen Rusland. Merkel legde haar verklaring wel af in een interview met Die Zeit, maar het was geen eigen artikel waard in de Duitse media. Hetzelfde geldt voor de verklaring van Hollande, die in Oekraïne tenminste in het Engels is gepubliceerd.

Buiten de westerse mediabubbel daarentegen hebben de verklaringen van Merkel en nu ook van Hollande de krantenkoppen gehaald en de aandacht getrokken, en in veel niet-westerse hoofdsteden zal men zich afvragen of het überhaupt zin heeft verdragen met het Westen te sluiten als het Westen, zodra het ze ondertekend heeft, besluit ze nooit uit te voeren maar te verbreken.

Voor de volledigheid vertaal ik de Bericht van het Russische persbureau TASS over de verklaring van Hollande over het Minsk-akkoord.

Begin van de vertaling:

Na Merkel beschreef ook Hollande het Minsk-akkoord als een middel om Kiev de tijd te geven het leger te versterken

De voormalige Franse leider was niet zeker of Rusland het Minsk-akkoord zou nakomen, maar heeft erkend dat de Russische president Vladimir Poetin het voorstel om gesprekken te voeren in Normandië heeft aanvaard en zich aan de lijn van de dialoog heeft gehouden

De voormalige Franse president François Hollande, die rechtstreeks betrokken was bij de conflictoplossing in de Donbass en het opstellen van het Minsk-akkoord in 2015, bevestigde de woorden van de voormalige Duitse bondskanselier dat dit akkoord nodig was om Kiev ademruimte te geven en ervoor te zorgen dat het Oekraïense leger voorbereid was op een nieuw conflict.

“Ja, Angela Merkel heeft gelijk”, zei hij tegen de Kyiv Independent, in reactie op haar verklaring dat het Minsk-akkoord Kiev in staat heeft gesteld “tijd te kopen” in plaats van verder conflict in de Donbass te voorkomen. “Sinds 2014 heeft Oekraïne zijn militaire potentieel versterkt, het is een heel andere dan in 2014. Het is nu beter opgeleid en beter uitgerust. De verdienste van het Minsk-akkoord is dat het het Oekraïense leger deze kans heeft gegeven.”

De voormalige Franse regeringsleider zei dat hij er niet zeker van was dat Rusland de overeenkomst van Minsk zou nakomen, maar erkende dat de Russische president Vladimir Poetin het voorstel voor besprekingen in de Normandische samenstelling (Rusland, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne) had aanvaard en had vastgehouden aan de lijn van de dialoog. Hij erkende ook dat het Westen op dit moment kracht moest verzamelen.

Over de vooruitzichten voor onderhandelingen in het huidige conflict zei Hollande dat deze “gebaseerd moeten zijn op een machtsevenwicht” “Dialoog om de dialoog is niet nuttig en kan zelfs negatieve gevolgen hebben als in het kader daarvan een verdeling van de verantwoordelijkheden wordt voorgesteld”, aldus Hollande. “De dialoog kan alleen een middel zijn om de militaire situatie in een politiek kader om te zetten.”

In dit verband zei de voormalige president dat de onderhandelingen niet alleen moeten leiden tot een staakt-het-vuren, maar tot een volledige en duurzame regeling van het conflict. Hij beschouwde de herleving van de Overeenkomst van Minsk als het juridische kader voor deze regeling die reeds door de partijen is aanvaard.

Merkel over het Minsk-akkoord

Begin december omschreef Merkel de sluiting van het Minsk-akkoord in een interview met de Duitse krant Die Zeit als “een poging om Oekraïne de tijd te geven sterker te worden” Volgens haar “was het voor iedereen duidelijk” dat het conflict bevroren was en het probleem niet was opgelost, “maar juist daardoor kreeg Oekraïne kostbare tijd.” Zij betwijfelde of de NAVO-landen Kiev destijds hadden kunnen steunen in de mate waarin zij dat nu doen.

Vladimir Poetin zei later dat de opmerkingen van Merkel over het akkoord van Minsk voor hem volkomen onverwacht en teleurstellend waren geweest.

Einde van de vertaling


In mijn nieuwe boek “Inside Corona – De pandemie, het netwerk en de financiers – De echte doelen achter Covid-19“Ik gebruik uitgebreide gelekte data-analyse om te laten zien hoe de pandemie door verschillende organisaties in verschillende fasen werd voorbereid, waarbij de actieve voorbereidingsfase rond 2016/2017 begon. Daarnaast laten de gegevens ook zien wat de overkoepelende doelstellingen van deze organisatoren zijn en hoe de pandemie voor hen de weg vrijmaakt om deze doelstellingen te bereiken.

Het boek wordt momenteel uitgegeven en exclusief hier direct via de Uitgeverij J.K. Fischer beschikbaar voor bestelling.

Klik hier voor het nieuwe boek