Einde van de postmoderne schijnkunst en schijnpolitiek

einde-van-de-postmoderne-schijnkunst-en-schijnpolitiek

16-01-23 01:20:00, Jos ThommassenJos ThommassenJos Thommassen Gratis artikelen 16 januari 2023 Einde van de postmoderne schijnkunst en schijnpolitiek

Jos Thommassen

In de beeldende kunst is een duidelijk waarneembare overgang geweest van het modernisme naar postmoderne kunst. In de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog vluchtten veel Westerse kunstenaars naar Amerika, met name naar New York, waardoor daar het nieuwe epicentrum van de moderne kunst zich ontwikkelde. In het boek Het geschilderde woord hekelt schrijver Tom Wolfe het feit dat in de moderne kunst de kunst plaats heeft moeten maken voor kunsttheorie. De criticus van The New York Times zei eens dat voor iemand die tegenwoordig een schilderij bekijkt ‘het ontbreken van een geloofwaardige theorie een fundamenteel gemis is’.

Gezond Verstand cartoonboek

K

ortom, schrijft Wolfe: ‘Zonder bijbehorende theorie kan ik vandaag de dag geen schilderij meer zien.’ Het idee, het concept en de theorie vormden de nieuwe werkelijkheid in dit postmoderne denken. Er worden in de vooraanstaande galeries van New York geen schilderijen meer gewenst zonder theorie, hierna wordt de theorie belangrijker dan het schilderij en vervolgens hebben we alleen nog maar de theorie nodig. Deze ontwikkeling werd mede aangejaagd door een van de meest invloedrijke kunstcritici uit die tijd, Clement Greenberg, die het niet liet bij analyseren maar ook dicteerde.

Het concept werd norm. Het woord ging het schilderij overheersen; het schilderij werd slechts een vertegenwoordiging van het woord. Deze omkering werd in bredere zin waargenomen door de Franse intellectueel Jean Baudrillard, die zich ontwikkelde tot een toonaangevend denker over postmoderniteit. Volgens Baudrillard kan de Amerikaanse preoccupatie met filmsterren, glamour en idolatrie worden verklaard als een heftig offensief tegen het ontwaken uit die heerlijke schijnwereld, de Amerikaanse droom,

 » Lees verder op Gezond Verstand…