EZAZ.NL:ㅤEuroparlementariërs willen Von der Leyen aan de tand voelen over vaccindeal

ezaz.nl:ㅤeuroparlementariers-willen-von-der-leyen-aan-de-tand-voelen-over-vaccindeal

16-01-23 04:00:00,

Transparantie is in de hedendaagse politiek toverwoord. Tenzij het de politici zelf betreft. Euro-president Von der Leyen duikt al maanden weg voor haar sms-contact met de Pfizer-topman Albert Bourla. Daarin zou sprake zijn van overleg over de miljarden kostende vaccindeal. Dat de echtgenoot van Von der Leyen hoog in de Duitse firma-business zit, helpt ook niet bij een onafhankelijke positie als het om de omstreden Covid-inentingen gaat.

EU-president Ursula von der Leyen (Beeldfragment video EP)

Het online nieuwsmedium Politico meldt dat een aantal leden van het Europees Parlement de president van de Europese Commissie wil ‘grillen’. Voorzitter van de Europse Covid-19-commissie, de Belgische Kathleen Van Brempt, heeft dit aan Politico laten weten.

Juristen willen Von der Leyen ondervragen over wat precies aan de vooravond van de bestelling van het miljarden kostende vaccinatiepakket in het geheime sms-verkeer tussen haar en topman Bourla is geschreven. Tot op heden stelde Von der Leyen zich op het standpunt dat zij zich hierover niet hoefde te verantwoorden. Ook aan het verzoek tot openheid van de Europese ombudsman gaf zij geen gehoor, behalve dat zij de bewuste sms-berichten niet meer kon vinden en dat ook niet nodig vond. Het bedenkelijke handelen van de EU-chef haalde zelfs de redactie van de New York Times.

Volgens Van Brempt “heeft de Europese Unie veel overheidsmiddelen besteed aan de productie en aankoop van vaccins tijdens de pandemie”, en daarmee heeft het parlement het recht op volledige openheid van zaken over wat vooraf ging aan deze megadeal.

 » Lees verder op EZAZ.NL