Viruswaarheid:ㅤDodelijke inspectie

viruswaarheid:ㅤdodelijke-inspectie

17-01-23 07:00:00,

Frank Stadermann, oud-advocaat

Dit artikel verscheen eerder in een bewerkte vorm in De Andere Krant Nr. 48 van 10 december 2022.

In 2013 ontving de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een melding dat een huisarts in Noord Holland bij een euthanasie een overdosis zou hebben toegediend. (“Who cares?”, vraag ik mij dan af. Maar dit terzijde.) De Inspectie pakte het groots aan. De huisarts werd geschorst, dit ondanks het feit dat hij zich inmiddels voor langere tijd had ziek gemeld. De arts, tot wanhoop gedreven, pleegde zelfmoord. 

De Raad van State oordeelde later dat de Inspectie de arts niet had mogen schorsen. De Inspectie bood daarna aan de weduwe excuses aan en betaalde een schadevergoeding. Bij de zitting van de Raad van State werd het beleid van de Inspectie onder meer verdedigd door haar inspecteur Paul Zwietering. (Uitspraak van 16 juni 2016, nr. 201506364/1/A2)

Naar aanleiding van deze affaire noemde René Diekstra in zijn column de Inspectie al een “dubieuze club”. (https://diekstra.nl/dodelijke-inspectie/)  De titel van deze bijdrage ontleen ik ook aan Diekstra.

Zou de Inspectie iets van dat drama hebben geleerd? 

De Inspectie voert ook nu een zenuwenoorlog 

De Inspectie jaagt tegenwoordig op coronakritische artsen. Dat doet zij, omdat de minister van VWS dat eist. Plichtsgetrouw kwijten de inspecteurs waaronder Paul Zwietering zich van hun taak. Want Befehl ist Befehl, nietwaar? De arts die het waagt zich kritisch uit te laten over de coronamaatregelen,

 » Lees verder op Viruswaarheid