NachDenkSeiten:ㅤSchandalige uitspraak in Berlijn: Lokale rechtbank veroordeelt vredesactivist voor “Nooit meer oorlog tegen Rusland”-speech

nachdenkseiten:ㅤschandalige-uitspraak-in-berlijn:-lokale-rechtbank-veroordeelt-vredesactivist-voor-“nooit-meer-oorlog-tegen-rusland”-speech

25-01-23 08:00:00,

De Berlijnse rechtbank heeft de bekende Berlijnse vredesactivist Heiner Bücker veroordeeld tot een boete van vier cijfers of, in plaats daarvan, 40 dagen gevangenisstraf. Zijn overtreding? Tijdens een toespraak ter gelegenheid van de 81e verjaardag van de Duitse inval in de Sovjet-Unie op 22 juni 2022 had hij verklaard dat men “open en eerlijk moet proberen de Russische redenen voor de speciale militaire operatie in Oekraïne te begrijpen”. Deze verklaring, volgens de redenering in de strafbeschikking van 3 januari 2023, waarover NachDenkSeiten beschikt, vergoelijkte “de invasie van Rusland (sic!) in Oekraïne in strijd met het internationaal recht” en had “het potentieel om het vertrouwen in de rechtszekerheid te schokken en het psychologische klimaat onder de bevolking aan te wakkeren.” Een farce van de rechtsstaat die slechts ruïnes achterlaat van de verworven vrijheid van meningsuiting. Door Florian Warweg.

Heiner Bücker leidt al tientallen jaren de “Coop Anti-War Café in Berlin-Mitte, een ontmoetingsplaats voor linkse vredesactivisten en Latijns-Amerikaanse soli-groepen. Hij is ook betrokken bij de vredesbeweging en de Vereniging van vervolgden van het naziregime – Liga van Antifascisten (VVN-BdA e.V.).

“Lees verder op NachDenkSeiten