Achter de muur van Europa

achter-de-muur-van-europa

08-03-23 09:16:00,

Het kwaad is niet om een paar vijanden te haten,
maar om onze buren niet genoeg lief te hebben.
Anton Tsjechov

Beste lezers

Slappe rubberboten op de stranden van Tarifa herinneren eraan dat 40 mensen hier net levend zijn aangekomen op een stormachtige ochtend. Een versleten trainer, een met olie besmeurd T-shirt en lege waterflessen zijn de enige overblijfselen van deze reis van Marokko naar Europa.

Als opgejaagde honden zijn deze mensen de omringende dennenbossen in gekropen. Misschien zijn sommigen ontsnapt aan de klauwen van de Guardia Civil, misschien zijn sommigen van hen nu gehurkt in de opvangcentra voor migranten, het CIES (Centros de Internamiento para Extranjeros)een eufemistische naam voor een plaats met koude douches, een toilet voor 50 personen en schimmel op de muren.

14,4 kilometer scheiden de Marokkaanse kust van de Andalusische kust. Ik vraag me vaak af hoeveel migranten de Atlantische Oceaan tot nu toe heeft opgeslokt en hoeveel mensen zich staande houden in tentensteden aan de Marokkaanse kant,

” Lees verder