Redactionele aanbeveling: – We zijn niet beter dan degenen die we bekritiseren

redactionele-aanbeveling:-–-we-zijn-niet-beter-dan-degenen-die-we-bekritiseren

06-05-23 07:09:00,

Genie woont maar één verdieping hoger dan waanzin.
Arthur Schopenhauer

Beste lezers

“Deze regels (…) mogen nooit in twijfel worden getrokken.” zei Lothar Wieler in 2020 over de Corona-maatregelen. Het dictum van de voormalige voorzitter van het Robert Koch Instituut is in tegenspraak met alles wat de Verlichting ons heeft geleerd.

Er zou waarschijnlijk een anti-Wieler tegenontwerp moeten komen: “Geloof weinig, trek alles in twijfel, denk zelf na” (Albrecht Müller). Wie deze mentaliteit aanneemt, is zeker goed op weg om een verantwoordelijke burger te worden. En daar is zeker niets mis mee.

Maar er zijn ook grenzen aan het stellen van vragen. Men hoeft natuurlijk niet René Descartes als voorbeeld te nemen. Deze protagonist van de radicale twijfel, die als enige zekerheid aanhield: “Ik denk, dus ik ben” (Cogito ergo sum). Zoals bekend is er slechts een dunne lijn tussen radicale twijfel en waanzin (zie bijvoorbeeld Nietzsche).

Maar waarom schrijf ik dit alles? De kritische houding om alles zo veel mogelijk in vraag te stellen bereikt regelmatig zijn grenzen, vooral binnen het toneel van de democratie- en burgerrechtenbewegingen. Dat geldt vooral voor de zogenaamde alternatieve of oppositionele media.

Wij wijzen graag met de vinger naar de Karl Lauterbachs, de Alain Bersets en co. – wat natuurlijk belangrijk is. Maar we zijn zuinig met kritiek binnen onze eigen gelederen. Ik geef toe: Ook wij van Transition News hebben hier nog ruimte voor verbetering.

In sommige opzichten is de zgn Alternatieve of oppositionele media in sommige opzichten veel weg van de reguliere media. Terwijl de eerste voortdurend het woord nemen van de sterren uit hun eigen scene, rollen de laatste voortdurend de rode loper uit voor de politici van de regeringspartijen en hun intellectuele lijfwachten.

Sommigen vieren de Wolfgang Wodargs, de Daniele Gansers, de Ken Jebsens en Reiner Fuellmichs, de anderen verheerlijken de Barack Obama’s, de Wolodimir Selenskis, de Angela Merkels en co. Kritiek op de protagonisten wordt in beide parallelle universa als taboe beschouwd.

Ook hier doen de alternatieve media niet onder voor de mainstream. Ze nemen graag journalistieke kritiek op de usual suspects, terwijl ze altijd kritiek binnen hun eigen gelederen vermijden.

Toch is dit ook belangrijk: Want de opruiers zijn overal te vinden. Ze zijn niet alleen te vinden binnen de kaste van politieke, bedrijfs- en media-elites, maar ook in de buitenparlementaire oppositie – en helaas ook in de democratie- en burgerrechtenbewegingen, waar individuele protagonisten zich telkens weer ontpoppen tot ware agitatoren.

Wraakfantasieën en revanchisme zijn helaas niet ongewoon. Hoe begrijpelijk de wrok tegen de machthebbers ook is, die in de loop van de laatste jaren velen van ons maximaal hebben gediscrimineerd, ze is tegelijkertijd contraproductief.

In dienst van de machthebbers oppositieactivisten hebben altijd als voorwendsel gediend om nog harder op te treden tegen oppositiebewegingen. Otto von Bismarck wist dit maar al te goed.

Alleen al om deze reden zijn oppositionele Media zich niet alleen richten op de gevestigde brandstichters in de politiek en de media, maar ook aandacht besteden aan de demagogen en whippersnappers in hun eigen gelederen.

Motto: “Geloof weinig, stel alles ter discussie, denk zelf na” kent geen ideologische oogkleppen. En dat geldt natuurlijk ook voor mij, beste lezers. Trek alles wat ik hier schrijf in twijfel.

Van harte

Rafael Lutz

P.S.

Ben het niet met me eens! Bekritiseer me! Want alleen met kritiek en tegenspraak kunnen we verder komen! Tegenspraak betekent beweging, zoals Hegel al wist. In die zin ben ik blij met elke feedback.

[emailprotected]

***********************

Steun ons met een individueel bedrag of een Donatie abonnement. Daarmee levert u een belangrijke bijdrage aan onze journalistieke onafhankelijkheid. Wij bestaan als medium alleen dankzij u, beste lezers. Hartelijk dank!

***********************

Opmerkingen:

DIE FREIEN – het nieuwe tijdschrift voor turbulente tijden: constructief, inspirerend en visionair. In ons nieuwe nummer “Task – already done?” kunt u boeiende artikelen en interviews verwachten van en met: Philipp Kruse, Kayvan Soufi-Siavash, Thomas Binder, Denis Beyer, Norbert Häring, Michael Bubendorf, Fredy Knie jun., Sylvie-Sophie Schindler, Marco Caimi, Christina von Dreien, Lena Kuder en nog veel meer. Bestel de nieuwe editie hier.

***********************

Hier vindt u onze nieuwe podcasts.

***********************

De TTV Nieuws van 4 mei 2023 met de volgende onderwerpen:

💡 Frankrijk afgewaardeerd naar AA-. (02:26)
💡 EU draait de censuurschroeven aan (06:09)
💡 Het domste wat ons wordt wijsgemaakt (07:43)
💡 Drone-moord op Vladimir Poetin (08:38)
💡 Scenarioschrijvers staken over kunstmatige intelligentie (09:49)

Redactie en moderatie: Christoph Pfluger

U kunt ons vinden op de volgende kanalen en platforms:
TelegramRumbleInstagramFacebookYouTube

***********************