Redactionele aanbeveling: – De wereld wordt niet geconfronteerd met een tarwecrisis na het einde van de Oekraïne-deal – Global Research

redactionele-aanbeveling:-–-de-wereld-wordt-niet-geconfronteerd-met-een-tarwecrisis-na-het-einde-van-de-oekraine-deal-–-global-research
Redactionele aanbeveling: – De wereld wordt niet geconfronteerd met een tarwecrisis na het einde van de Oekraïne-deal – Global Research

13-08-23 01:37:00,

Sinds Rusland op 17 juli aankondigde dat het zijn overeenkomst in het kader van het Zwarte Zee Graan Initiatief niet zou verlengen (graaninitiatief voor de Zwarte Zee) turkije en het Verenigd Koninkrijk hebben bemiddeld om de Oekraïense graanexport veilige doorgang te verlenen vanuit Odessa en twee andere Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Volgens westerse mainstream media zal de weigering leiden tot wereldwijde hongersnood en hogere voedselprijzen. Een Oekraïense aanval op de belangrijkste brug tussen het vasteland van Rusland en het Krimschiereiland, precies getimed om de graandeal te beëindigen, lokte een massale vergeldingsaanval van Russische troepen uit, waarbij Odessa en nabijgelegen graanhavens zwaar beschadigd werden. Hoe staat het eigenlijk met de voedselvoorraden in de “graanschuur van Europa”, zoals Oekraïne vroeger werd genoemd?

Op 19 juli werd de Indian Express publiceerde de volgende kop: “Wereld wordt geconfronteerd met vooruitzicht van ‘hongerspelen’ als China graan hamstert en Rusland zich terugtrekt uit deal”. Verder stond er: “Volgend jaar kan de wereld een hongercrisis te wachten staan doordat Rusland zich terugtrekt uit een belangrijke voedseldeal met Oekraïne en doordat China, ’s werelds grootste rijstconsument, voedsel oppot, waarschuwde een analist“. O LA Times was al even paniekzaaierig: “Rusland stopt overeenkomst waardoor Oekraïne graan kan exporteren, klap voor wereldwijde voedselzekerheid”. CNN, Yahoo en andere westerse media publiceerden soortgelijke alarmerende verhalen. Geen van hen nam de moeite om in detail te treden over de huidige situatie. Die is veel minder alarmerend dan wordt beweerd. De wereld kan binnenkort te maken krijgen met graantekorten, maar dat komt niet door de acties van Rusland in Oekraïne.

Op 19 juli, twee dagen na de annulering, stegen de wereldgraanfutures met ongeveer 8% na het nieuws dat Rusland nu elk schip dat aanmeert in Odessa of andere havens in Oekraïne beschouwt als een vermoedelijk wapentransport en een doelwit voor Russische raketten. Sindsdien hebben westerse media beweerd dat Rusland een potentiële wereldwijde hongersnood veroorzaakt door de sluiting van de Oekraïense graanexportovereenkomst. Wat zijn de echte feiten?

Waarom Rusland het onderbrak

Het Black Sea Grain Initiative akkoord werd ondertekend in juli 2022, na beschuldigingen dat de militaire acties van Rusland in Oekraïne ernstige problemen veroorzaakten voor de graanstroom naar Afrika en andere arme landen. Rusland stemde, met deelname van de VN, in met een overeenkomst die een veilige doorgang over de Zwarte Zee vanuit Oekraïense graanhavens garandeerde. In ruil daarvoor zou het Westen de sancties op de Russische export van tarwe en kunstmest opheffen, inclusief het verbod op het gebruik van SWIFT door Ruslands grootste staatsexportbank voor graan. Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties bereikten op 22 juli 2022 een akkoord over de oprichting van een humanitaire maritieme corridor voor schepen die voedsel en meststoffen vervoeren vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Op 18 mei/2023 verlengde Rusland de overeenkomst over het graaninitiatief voor de Zwarte Zee met 60 dagen, tot 17 juli.

Er was een groot probleem. Het Westen weigerde de Russische kant van de overeenkomst te honoreren. Volgens de Russische staatswebsite Sputnik “is de overeenkomst een integraal onderdeel van een pakket overeenkomsten. Het tweede deel – het Rusland-VN memorandum, dat is opgesteld voor drie jaar – voorziet in de deblokkering van de Russische export van voedsel en kunstmest, de heraansluiting van de Russische Landbouwbank op SWIFT, de hervatting van de levering van landbouwmachines, reserveonderdelen en diensten, het herstel van de ammoniakpijpleiding Togliatti-Odessa (die Oekraïne in juni saboteerde) en een aantal andere maatregelen. Moskou beweert dat dit deel van het pakket overeenkomsten nog niet is uitgevoerd“.

Op 17 juli, de dag dat Rusland aankondigde de overeenkomst niet te verlengen, lanceerde Oekraïne, geholpen door Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, een dodelijke aanval op de enige brug die de Krim, waar de Russische Zwarte Zeevloot is gestationeerd, verbindt met het Russische vasteland. De brug werd zwaar beschadigd door een drone van de Oekraïense marine en twee burgers werden gedood en een derde lag in coma. Moskou lanceerde in de daaropvolgende nachten dodelijke represailles met grote bombardementen die een groot deel van de haveninfrastructuur in Odessa en andere nabijgelegen havens aan de Zwarte Zee verwoestten.

Graanterminals en haveninfrastructuur in Oekraïne waren het doelwit van Russische aanvallen in de nachten van 18 en 19 juli, waarbij grote schade werd aangericht die minstens een jaar zal duren om volledig te herstellen, volgens het Ministerie van Landbouw en Voedselbeleid van Oekraïne. Een aanzienlijk deel van de haveninfrastructuur van Chornomorsk werd verwoest en 60.000 ton graan werd eveneens vernietigd. De infrastructuur van internationale en Oekraïense graanhandelaren en -transporteurs, zoals het Luxemburgs-Oekraïense Kernel, Viterra, een onderdeel van de enorme Zwitserse groep Glencore, ’s werelds grootste grondstoffenhandelaar, en de Oekraïense graanhandelaar Viterra, werd verwoest franse groep CMA CGM werden beschadigd.

Moskou beschuldigt niet alleen de VN en het Westen ervan dat ze weigeren de Russische kant van de overeenkomst na te komen. Het beschuldigt het Westen er ook van de beschermde schepen te gebruiken om NAVO-wapens en andere bronnen aan Oekraïne te leveren om de oorlog aan te wakkeren – nauwelijks een humanitaire daad.

Koren voor de EU?

Ondanks beweringen van het Westen dat de Russische blokkade van scheepvaartverkeer uit Odessa en andere Oekraïense havens een humanitaire ramp veroorzaakte in Afrika en andere arme landen, werd tarwe, evenals Oekraïense maïs en zonnebloemolie, niet naar de armste landen in het Zuiden geleid. In plaats daarvan ontstond er zelfs een grote opstand van boeren in Polen, Bulgarije, Roemenië en andere EU-landen [teve de] dwong Brussel om de import van goedkoop graan uit Oekraïne tijdelijk te verbieden. Volgens de VN was de EU de grootste begunstigde van het Zwarte Zee Graanakkoord: 38% van al het Oekraïense graan ging naar Europa, ondanks dat de EU een netto-exporteur van tarwe is. Nog eens 30% ging naar Turkije en 24% naar China. Slechts 2% ging naar landen in het Zuiden.

In april, geconfronteerd met een grote opstand van boeren tegen een vloedgolf van goedkope Oekraïense graanimporten, keurden Polen, Slowakije, Hongarije en Bulgarije een tijdelijk verbod goed op landbouwproducten uit Oekraïne nadat ze faalden in hun herhaalde eisen dat de EU Brussel een algemeen verbod zou opleggen en het graan naar Afrika en andere landen zou laten gaan volgens de oorspronkelijke overeenkomst.

Enkele concrete feiten van het USDA

Russische tarwe-export.Terwijl veel van de statistieken van de Amerikaanse overheid tegenwoordig niet veel waard zijn, vanwege tientallen jaren van politieke manipulatie, worden die van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voor de wereldwijde tarweproductie over het algemeen als redelijk accuraat beschouwd, omdat de wereldwijde graankartels op de gegevens vertrouwen om de graanprijs te bepalen. In het rapport van 12 juli, vlak voordat de verlenging van het Zwarte Zee-akkoord door Rusland afliep, merkte een rapport van het USDA met de titel Grain: World Markets and Trade op: “Nu het verkoopseizoen 2022-23 ten einde loopt, heeft Rusland zijn positie als ’s werelds grootste tarwe-exporteur verstevigd.” Ze merkten op: “Rusland zal in 2022-23 naar schatting 45,5 miljoen ton exporteren. De belangrijkste bestemmingen zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië… De Russische tarwe-export zal naar verwachting opnieuw een recordhoogte van 45,5 miljoen ton bereiken 47,5 miljoen ton in 2023-24“.

Het USDA-rapport zegt verder dat de gevechten in Oekraïne de beste graanproducerende regio’s hebben getroffen. “De Oekraïense beplante oppervlakte is aanzienlijk gedaald door de oorlog met Rusland. De productie in 2023-24 wordt voorspeld op 17,5 miljoen ton, de kleinste oogst in meer dan tien jaar. Met een drastisch verminderde aanvoer en onzekerheid over de toekomst van het Zwarte Zee Graan Initiatief, zal de Oekraïense tarwe-export in 2023-24 naar verwachting dalen tot 10,5 miljoen ton, een daling van meer dan 40% ten opzichte van het gemiddelde van voor de oorlog. Hoewel Oekraïne dankzij het Graaninitiatief voor het Zwarte Zeegebied in 2022-23 16,8 miljoen ton tarwe kon exporteren, verliet 39% van de tarwe de graancorridor (voornamelijk via overlandzendingen naar Oost-Europa).”

Als je dus de 6,6 miljoen ton tarwe die via landroutes naar de EU ging aftrekt, dan is er nu ongeveer 10,2 miljoen ton Oekraïens graan niet beschikbaar voor de wereldmarkten via de Zwarte Zee. Dit is echter bijna exact gelijk aan het volume Oekraïense tarwe dat vorig jaar de lokale EU-markten overspoelde.

Rusland belooft graan aan Afrika

Op 27 juli beloofde de Russische president Poetin tijdens de tweede jaarlijkse Rusland-Afrika-top in Sint-Petersburg dat Rusland gratis graan zou leveren aan geselecteerde Afrikaanse landen die [antes] van Oekraïne ontvingen: “We zullen klaar staan om Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea elk met 25-50 duizend ton gratis graan te bevoorraden” in de komende 3 tot 4 maanden“.

De NAVO en de mainstream westerse media manipuleren een eenzijdig verhaal dat erop gericht is Rusland de schuld te geven van iets dat hun eigen corrupte acties hebben veroorzaakt. De Russische opschorting van de graanovereenkomst, die ze bereid verklaarden te heropenen op voorwaarde dat er garanties zijn dat de verbintenis met Rusland zal worden nagekomen, veroorzaakt geen wereldwijde catastrofe. Veel gevaarlijker voor de wereld zijn de opzettelijke acties van de EU en de regering Biden om drastische bezuinigingen op te leggen aan de wereldproductie van meststoffen in het kader van de zogenaamde Zero Green Carbon Agenda (Groene Zero Koolstof Agenda).

F. William Engdalh