EZAZ.NL:ㅤ4e generatie Rothschild leest 100-jarige Balfour Declaration voor

ezaz.nl:ㅤ4e-generatie-rothschild-leest-100-jarige-balfour-declaration-voor
EZAZ.NL:ㅤ4e generatie Rothschild leest 100-jarige Balfour Declaration voor

26-10-23 04:00:00, Laatst bijgewerkt:24 oktober 2023

De familie Rothschild wordt gerekend tot de meest welgestelde en invloedrijke families van de wereld. Met hun onbeschrijfelijke vermogen is geen politicus of zelfs land ongevoelig voor de wensen van de familie. Zij had grote invloed op de stichting van de staat Israël. De aan de stichting ten grondslag liggende Balfour Declaration bestond in 2017 precies 100 jaar. Jacob Rothschild leest, in een schaars interview opgenomen in een van de talrijke estates in het Engelse Buckinghamshire, zelf deze historische verklaring voor.

Foto: Jacob Rothschild (videofragment)

De Rothschilds ondersteun(d)en een Joodse staat

Met de huidige oorlog in de Gazastrook is er veel belangstelling voor de stichting van de huidige staat Israël. Velen zien de stichting als bron van de voortdurende conflicten tussen Israël en de Palestijnen. De Balfour Declaration wordt momenteel veel genoemd als de basis voor de stichting van Israël in 1948. De familie Rothschild speelde een belangrijke rol in betekenis die de Declaration in de internationale politiek zou krijgen.

Het ontstaan van de Balfour Declaration is verbonden met de naam Edmond de Rothschild (1845-1934). Hij was de jongste zoon van James en Betty de Rothschild.
Edmond de Rothschild was een groot voorstander van het zionisme, het streven naar een eigen staat voor Joden.

Europa was eind 19e eeuw toneel van bedreigingen tegen Joodse burgers. Het was een uiting van een eeuwenlang sluimerende antisemitisme. Over de bron van antisemitisme doen veel verklaringen de ronde. Volgens een van de verklaringen zou dit terug te voeren zijn op afgunst vanwege de belangrijke posities die sommige Joden innamen in het bedrijfsleven en in de financiële wereld.

 » Lees verder op ‘EZAZ.NL’: …