EZAZ.NL:ㅤGaza: de wereld kijkt toe

ezaz.nl:ㅤgaza:-de-wereld-kijkt-toe
EZAZ.NL:ㅤGaza: de wereld kijkt toe

30-10-23 04:00:00, Laatst bijgewerkt:29 oktober 2023

“Dit is oorlog,” zei de woordvoerder van het Witte Huis John Kirby. “Het zijn gevechten. Het is bloederig, lelijk en het zal rommelig zijn, en onschuldige burgers zullen gewond raken. Ik wou dat ik je iets anders kon vertellen – ik wou dat het niet zou gebeuren, maar het gaat gebeuren.” Hoeveel vergelding is nog proportioneel?

Foto: Immense schade in Gaza na Israëlische bombardementen (Pixabay)

Alle taboes op geweld doorbroken

Met grote onmacht kijken velen verontwaardigd naar de verschrikkelijke beelden van de ergste bombardementen op Gaza in haar geschiedenis. Deze beelden volgen op de eveneens verschrikkelijke berichten van wat zich na de inval van Hamas in Israël heeft afgespeeld.
In dit ‘eeuwige’ conflict tussen Israël en de Palestijnen is geen leed genoeg om wat door de ander is aangedaan te vergelden. Het actie-reactie patroon in dit slepende conflict lijkt geen einde te nemen en het lijkt erop dat bij de huidige situatie alle taboes op proportioneel geweld zijn doorbroken.

Het ontstaan van een eigen staat voor Joden is een complex en gevoelig onderwerp. Het is die complexiteit die elke partij in staat stelt zijn eigen vereenvoudigde versie als uitgangspunt voor zijn gelijk te kiezen. Toch is het niet zo dat we hier kunnen spreken van twee gelijkwaardige partijen: Palestijnen en Israëli’s. De Palestijnen zijn een volk zonder staat, de Israëli’s een volk mét een staat.

Hoe Joods is Israël?

Bijna 70 jaar na de oprichting van de moderne staat Israël blijft de Joodse bevolking ervan verenigd achter het idee dat Israël een thuisland is voor het Joodse volk en een noodzakelijk toevluchtsoord voor het toenemende antisemitisme overal ter wereld,

 » Lees verder op ‘EZAZ.NL’: …