EZAZ.NL:ㅤPolitiek document Israël: Voorkeur voor verdrijving bevolking Gaza naar Sinaï

ezaz.nl:ㅤpolitiek-document-israel:-voorkeur-voor-verdrijving-bevolking-gaza-naar-sinai
EZAZ.NL:ㅤPolitiek document Israël: Voorkeur voor verdrijving bevolking Gaza naar Sinaï

31-10-23 04:00:00, Laatst bijgewerkt:30 oktober 2023

‘Optie C’ heeft voor de Israëlische regering de voorkeur. Letterlijk schrijft zij in een strategie document van 13 oktober, zes dagen na de aanval van Hamas dat “Optie C het alternatief is dat positieve en langdurige strategische resultaten voor Israël zal opleveren.” Ook schrijft de regering in het document dat zij verwacht dat er “binnen korte tijd een interne Israëlische en internationale oproep zal zijn naar een terugtrekking – wat een interim-situatie betekent die op lange termijn geen internationale legitimiteit zal krijgen – vergelijkbaar met de situatie van Yosh (nederzettingenpolitiek, red.) vandaag, alleen erger.”

Foto: Timon Studler

Palestijnen weg uit Gaza

Er wordt druk gespeculeerd over welk doel Israël nu met haar grondoffensief in Gaza wil bereiken. In een oproep liet Israël aan de Palestijnen in Gaza weten dat zij het noorden van het gebied moesten verlaten. Het toch al dichtbevolkte gebied, dat volledig ommuurd is, moet dus ruim 2 miljoen burgers opvangen in de helft van het gebied dat 360 km2 meet.

Een document van 13 oktober dat de journalist Dan Cohen van Uncaptured Media publiceerde, draagt als titel: ‘Policy paper: Options for a political directive for the civilian population in Gaza’. Het document is opgesteld door de Israëlische geheime dienst. Gezien de datum, moet het document in korte tijd zijn geschreven.

Hierin schetst zij een drietal opties, lees doelen, voor het nu lopende grondoffensief.

5. De drie onderzochte alternatieven zijn:
Alternatief A: De bevolking die in Gaza blijft en de PA-heerschappij binnenhaalt
Alternatief B: De bevolking die in Gaza achterblijft en de opkomst van een lokale Arabische overheersing.

 » Lees verder op ‘EZAZ.NL’: …