EZAZ.NL:ㅤEuropese Digital ID binnenkort een feit

ezaz.nl:ㅤeuropese-digital-id-binnenkort-een-feit
EZAZ.NL:ㅤEuropese Digital ID binnenkort een feit

20-11-23 05:00:00, Laatst bijgewerkt:19 november 2023

De Tweede Kamer zei nadrukkelijk ‘nee’ tegen de komst van de Europese digitale identiteit, maar staatssecretaris Van Huffelen ging toch naar Brussel om namens Nederland ‘ja’ te zeggen. De Europese Commissie heeft vorige week besloten deze ‘Digital ID’ in te voeren. Alle grote online platforms zullen worden verplicht deze ID te accepteren. De digitale ID is volgens Van Huffelen niet bedacht om een sociaalkredietsysteem te maken of om gedrag te sturen. Burgers kunnen er zelf voor kiezen om er gebruik van te maken, klinkt het geruststellend.

(Foto: Pixabay)

Gebruikersgemak moet de burger over de streep trekken

De Europese digitale ID, een soort elektronisch paspoort, komt er. Ondanks dat velen, waaronder de Tweede Kamer, grote bezwaren zagen. Volgens critici brengt deze ontwikkeling een koppeling van diensten dichterbij, maar daarmee ook de mogelijkheid om toegang tot die diensten via deze Digital ID te blokkeren.

Volgens de Europese Commissie kunnen burgers zich hiermee identificeren en kiezen welke persoonlijke gegevens ze willen delen, zowel online als offline, met overheidsinstanties en bedrijven in de hele EU.
Het zal niet verbazen dat de ongekozen EU-president Von der Leyen de Digital ID als ultiem gebruikersgemak aanprijst: “Telkens als een app of website ons vraagt een nieuwe digitale identiteit te creëren of gemakkelijk in te loggen via een groot platform, hebben wij geen idee wat er in werkelijkheid met onze gegevens gebeurt. Daarom stelt de Commissie een beveiligde Europese e-identiteit voor. Een e-identiteit die wij kunnen vertrouwen en die elke burger overal in Europa kan gebruiken om van alles te doen – van belasting betalen tot een fiets huren.

 » Lees verder op ‘EZAZ.NL’: …