WEF-leiders zijn meer bezorgd over ‘desinformatie’ dan over oorlog of armoede

wef-leiders-zijn-meer-bezorgd-over-‘desinformatie’-dan-over-oorlog-of-armoede
WEF-leiders zijn meer bezorgd over ‘desinformatie’ dan over oorlog of armoede

19-01-24 09:41:00,

“Desinformatie” gedefinieerd door kunstmatige intelligentie (KI) – in plaats van conflicten of armoede – zijn de grootste risico’s voor de wereld in de komende twee jaar, volgens het laatste ‘Global Risks Report van het World Economic Forum‘ (WEF).

Het WEF bracht het rapport uit op 10 januari, vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland.

Politieke en zakelijke leiders echoden deze bezorgdheid tijdens het evenement. Meer dan 60 staatshoofden en 1.600 bedrijfsleiders behoren dit jaar tot de 2.800 deelnemers uit 120 landen – deelnemers die door de oprichter en voorzitter van het WEF, Klaus Schwab, de “trustees of the future” (beheerders van de toekomst) worden genoemd.
 
Volgens het Global Risks Report zullen “zowel buitenlandse als binnenlandse actoren desinformatie gebruiken om maatschappelijke en politieke verdeeldheid te vergroten” in de komende twee jaar, wat een risico vormt voor verkiezingen in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en India.

“Misinformatie” wordt in het rapport genoemd als de vijfde grootste bedreiging voor de komende 10 jaar.

“AI kan modellen ontwikkelen om grote groepen kiezers te beïnvloeden op een manier die we nog niet eerder hebben gezien”, zegt Carolina Klint in een interview met CNBC. Klint is commercieel directeur voor Europa bij adviesbureau Marsh McLennan, dat het rapport mede heeft opgesteld.

is een van de “4 hoofdthema’s” van de WEF-bijeenkomst van dit jaar. Het centrale thema is “Herstel van vertrouwen“.

“Het rapport suggereert dat de verspreiding van mis- en desinformatie over de hele wereld kan leiden tot onrust onder de bevolking, maar ook een stimulans kan zijn voor censuur door de overheid, binnenlandse propaganda en controle op de vrije informatiestroom”, aldus het WEF.

De andere top 10 risico’s voor de komende twee jaar zijn “extreme weersomstandigheden”, “maatschappelijke polarisatie”, “cyberonveiligheid”, “gewapende conflicten tussen staten”, “gebrek aan economische kansen”, “inflatie”, “onvrijwillige migratie”, “economische neergang” en “vervuiling”.
 
 

‘Desinformatie’ kan leiden tot ‘grillige besluitvorming’ volgens het WEF

 
In een artikel over de WEF Agenda, gepubliceerd in Time magazine en geschreven door Saadia Zahidi, managing director van het WEF, wordt in het Global Risks Report van dit jaar samengevat en opgemerkt dat het “gebaseerd is op de meningen van bijna 1.500 deskundigen op het gebied van wereldwijde risico’s,

 » Lees verder