EZAZ.NL:ㅤOekraïense over Oekraïne: “De realiteit is donkerder, somberder en onmiskenbaar hopeloos.”

22-01-24 05:00:00, Laatst bijgewerkt:21 januari 2024

Terwijl NAVO-secretaris Jens Stoltenberg vanuit het door 5.000 militairen bewaakte Davos meer wapens voor Oekraïne bepleit “om vrede te bewerkstelligen”, zijn de geluiden uit Oekraïne dramatisch. Maria Mateiciuc net terug uit het inmiddels deels verwoeste land: “Alles wat we hebben gehoord over wat er in Oekraïne gebeurt, is een leugen.” Zij maakte een kort verslag van haar bezoek op ‘X’.

Foto: Pixabay

“Alles is een leugen”

“Ik ben net terug uit Oekraïne, waar ik op bezoek was bij vrienden. Alles wat we hebben gehoord over wat er in Oekraïne gebeurt, is een leugen. De realiteit is donkerder, somberder en onmiskenbaar hopeloos. Er bestaat niet zoiets als dat Oekraïne deze oorlog “wint”.

Volgens hun (de vrienden, red.) schattingen hebben ze meer dan een miljoen zonen, vaders en echtgenoten verloren; een hele generatie is weg. Zelfs in het zuidwesten, waar het anti-Russische sentiment al lang bestaat, zijn burgers terughoudend of ronduit bang om Zelensky publiekelijk te bekritiseren; ze zullen in de gevangenis belanden.

In elk dorp en elke stad zijn de straten, winkels en restaurants meestal zonder mannen. De weinige mannen die overblijven zijn doodsbang om hun huis te verlaten uit angst om ontvoerd te worden voor de dienstplicht. Sommigen hebben hun toevlucht genomen tot het smeken van vrienden om hun benen te breken om dienstplicht te ontlopen.

Zoekacties van het leger vinden ‘s ochtends vroeg plaats, wanneer mannen hun huis verlaten om naar hun werk te gaan.

 » Lees verder op ‘EZAZ.NL’: …