Stralingsleed.nl:ㅤDe slimme meter: de nieuwe elektriciteits- of gasmeter zijn draadloos

stralingsleed.nl:ㅤde-slimme-meter:-de-nieuwe-elektriciteits-of-gasmeter-zijn-draadloos
Stralingsleed.nl:ㅤDe slimme meter: de nieuwe elektriciteits- of gasmeter zijn draadloos

24-03-24 08:45:00,

Ieder pand heeft een elektriciteitsmeter. Een elektriciteits meter wordt ook wel een kWh (kilowattuur)-meter (of stroommeter) genoemd. Het houdt het verbruik van de elektriciteit bij van een huishouden of een bedrijf. De elektriciteitsmeter vind je altijd in de meterkast en is een vast onderdeel van de elektriciteitsinstallatie. Bijna altijd is er oOver WordPressok een gasmeter en in gebouwen met stadswarmte is er geen gasmeter maar een warmtemeter*. De elektrische meter hangt op ooghoogte in de meterkast, de gasmeter vaak op kniehoogte en de warmtemeter zit ook meestal op kniehoogte in de meterkast.

*In huishoudens met stadsverwarming wordt geen gas gebruikt om het huis te verwarmen, maar zorgt restwarmte voor de warmte in huis. Restwarmte is de warmte die overblijft uit de industriële sector.

Er zijn grofweg drie types elektriciteitsmeters:
-de analoge elektriciteitsmeter. Op deze meter zit een draaischijf en een telwerk met cijfers. Die draaien als je stroom afneemt. Op sommige meters zit maar één telwerk en soms zijn er twee telwerken, eentje boven en eentje onder,
-de digitale elektriciteitsmeter. Deze meter heeft een schermpje met cijfers in plaats van een draaischijf en een ronddraaiend telwerk. Heb je enkeltarief, dan staat er één stand op het scherm heb je dubbeltarief, dan kun je door de knop op de meter in te drukken, de verschillende meterstanden zien (normaal- en dal tarief). Bij een digitale elektrameter wordt de meterstand níet automatisch door gestuurd,
-de slimme meter (of AMR-meter). De slimme meter is een digitale energiemeter die de meterstand dagelijks automatisch doorstuurt. Het doorsturen van het energieverbruik gebeurt draadloos via het mobiele netwerk.

Afspraken over de slimme meter
In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van de traditionele stroom- en gasmeters: de analoge en de digitale. Dat op 31 december 2020 deze, in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens, vervangen moeten zijn door slimme meters. Je mag een slimme meter in 2024 nog weigeren, maar dat recht was in 2023 afgelopen als je zonnepanelen had.

Wat zijn slimme meters?
De slimme meter is het digitale alternatief voor de traditionele elektriciteits- en gas meters. Dankzij een draadloze netwerkverbinding gaat automatisch maandelijks het stroomverbruik naar de energieleverancier, zodat je zelf niet meer de meterstand hoeft door te geven.

Vervangen
In ons land hebben in 2024 ruim 7,6 miljoen huishoudens een slimme meter die in verbinding staat met de energieleverancier.

 » Lees verder op Stralingsleed.nl